Vydavatelé časopisů se bouří proti zvýšení DPH

Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů se blíží do závěrečné schvalovací fáze. Ještě než se ale ke slovu dostali samotní poslanci, mnohé zájmové skupiny vydali své odmítavé stanovisko k úpravám daně z přidané hodnoty. Možná jste už slyšeli o iniciativě umělců, kteří se bouří proti zvyšování DPH u lístků do kin či divadel, dnes se k nim přidala také Unie vydavatelů, která považuje za velmi nevhodné, aby časopisy dle předloženého návrhu přešli do základní (vyšší sazby) daně (tj. z 5% na 19%).

Proto dnes vydala toto prohlášení:

Unie vydavatelů, sdružující 40 vydavatelů deníků a časopisů s rozhodujícím podílem na trhu, považuje za absurdní tvrzení, která dnes zazněla na tiskové konferenci časopiseckých vydavatelů, že stát přijal diskriminační návrh a de facto nutí časopisecká vydavatelství, aby vydávala deníky apod.

Unie vydavatelů považuje za samozřejmé a naprosto v souladu s evropskými zvyklostmi, že noviny jsou zařazeny do snížené sazby DPH. Je tomu tak ve všech státech, kde snížená DPH existuje, pokud nejsou noviny od DPH zcela osvobozeny.

Unie vydavatelů však současně považuje za velmi nevhodné, aby sazba DPH pro časopisy byla zvyšována oproti současnému stavu. Připomínáme, že v absolutní většině států EU patří také časopisy do snížené sazby DPH. Navíc v mnoha zemích jsou i periodika s vyšší než denní periodicitou považována za noviny - v našich podmínkách by to byly např. Respekt, Literární noviny, Profit, Marketing & Média, mnohé regionální týdeníky apod.

Unie vydavatelů proto vyzývá poslance, aby ustoupili od návrhu přeřadit časopisy do základní sazby a i nadále ponechali veškerý periodický tisk v sazbě snížené.


V Praze dne 12. února 2004 

Ing. Tomáš Böhm
předseda představenstva UVDT

Zdroj: TZ

Váš názor Další článek: Stahujte demo Unreal Tournament 2004 přímo z Doupěte!

Témata článku: , , , , , ,