Vývojáři si už mohou hrát s Unreal Enginem 5. Slibuje dechberoucí grafiku

Motor, na kterém poběží Fortnite nebo Hellblade II, si už může vyzkoušet každý

Společnost Epic Games teď sice plní řádky novin svým soudním sporem proti Applu, po včerejšku je ale její jméno skloňováno také s vydáním prvním veřejné verze Unreal Enginu 5. Vývojářské nástroje jsou ve fázi early accessu, takže ještě nemusí být zcela stabilní a se všemi funkcemi. Plná verze vyjde až příští rok.

První ukázku si UE5 odbyl přesně před rokem. Jde o první engine dělaný s ohledem na novou generaci konzolí i počítačového hardwaru. Engine přináší mj. dvě nové technologie Nanite a Lumen. Ta první se stará o mikropolygonovou geometrii, která pomůže vykreslit detailní scény se stovkami milionů nebo miliardami polygonů, což Epic v demu ukazoval ve skalnatém prostředí, kde by šlo spočítat jednotlivé kamínky.

Lumen pak přinese plně dynamické globální osvětlení, které má věrně pracovat s odrazy, nepřímým světlem i změnou polohy či úhlu světelných zdrojů. Unreal Engine 5 má i obrovskou knihovnu assetů a modelů, nové nástroje pro práci se zvukem, fyzikou a VFX efekty.

UE5 je pro tvůrce zdarma, ale jakmile jejich tržby překročí milion dolarů, Epic si z prodeje vezme 5% provizi. Nebo žádnou, pokud se hra prodá přes Epic Game Store. Nový engine chce samotný Epic využít u některého z budoucích upgradů hry Fortnite. Z potvrzených her na něm poběží i Senua's Saga: Hellblade II a momentálně s ním již pracují i studia The Coalition (série Gears) a inXile (série Wasteland).

Diskuze (13) Další článek: Vybrali jsme nejlepší doplňky pro hráče: myši, klávesnice, křeslo i VR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,