Vyzkoušeli jsme Nvidia GeForce Now: naděje pro slabé počítače?

Trendem, který se rozhodlo následovat mnoho společností, je streamování her. Nepotřebujete silný hardware, stačí vám silné internetové připojení. Může to vůbec fungovat?

Pro potřeby článku nemá cenu zabývat se technickými detaily. V základu je Nvidia GeForce Now - streamovací služba, která streamuje hru z centrálních počítačů do toho vašeho. HW nároky hry jsou tedy nahrazeny nároky na rychlé internetové připojení, na kterém bude záviset i kvalita vašeho herního zážitku.

Služba je zatím ve fázi předběžného přístupu a ne každému se do ní podaří dostat. Výhodou je, že předběžný přístup je zdarma... což také vysvětluje to obrovské množství žadatelů o něj. My jsme se ke službě dostali jako novináři a trochu ji otestovali.

Rychlý internet je potřeba

Nutno s vykřičníkem zdůraznit, že službu opravdu nerozjede každý! Při zapínání hry je uvedena minimální rychlost internetu 15 Mbps a doporučováno je alespoň 25 Mbps. Osobně nejsem z většího města a mám 19 Mbps v případě, že mám k počítači připojený kabel, což se překvapivě ukázalo jako ne úplně dostatečná rychlost. Nicméně řekl jsem si, že alespoň otestuji fungování GeForce Now v neideálních podmínkách, než to zrecenzuje někdo s rychlejším internetem, protože si službu jistě bude chtít pořídit i někdo, kdo bleskurychlý internet nevlastní.

notebook (1).JPGnotebook (2).JPGnotebook (3).JPGnotebook (4).JPG
Na tomto kusu železa byla služba testována

Zkusil jsem Kingdom Come: Deliverance, Watch Dogs 2 a Frostpunk. Pochopitelně aby se nedalo pochybovat o hardwaru, oprášil jsem svůj starý notebook Packard Bell P5WS0, který se ve své době chlubil grafickou kartou Nvidia GeForce GT 540M, 2 GB VRAM a procesorem Intel Core i5-2430M. Možná to nezní až tak špatně, nicméně zmíněné hry to nerozjede a po rocích, kdy jsem ho používal, je strašně pomalý a zasekaný. Zkrátka počítač na odepsání, který z nějakého důvodu zůstal v mé skříni a je tak ideálním kandidátem na to vyzkoušet, jak na tom GeForce Now doopravdy je.

 

Při zapínání hry je uvedena minimální rychlost internetu 15 Mbps a doporučovaná alespoň 25 Mbps.

 

Díky Nvidia GeForce Now vím, že by i tato vykopávka šla použít na hraní skvělých her. Všechny zmíněné tituly na ní běžely obstojně, bohužel však pořád rozmazaně, právě kvůli "pomalému" internetu. Obrázky z hraní jsem nepřidával, protože by to opravdu nevypadalo hezky. Je každopádně dobré vědět, že opravdu každý počítač může díky této službě utáhnout skvělé hry a vlastně musí splnit jedinou technickou podmínku – musí mít port na internetový kabel, respektive mít přístup k opravdu kvalitnímu a rychlému internetu, což ve velkých městech není problém.

Samozřejmě hra od hry se vždy trochu liší. Watch Dogs 2 běželo dobře a plynule, jen dost rozmazaně. Kingdom Come se zpočátku nechtělo ani zapnout, poté mi přišlo na tomto počítači celkem nehratelné. Nejlépe se hrál Frostpunk, což je pochopitelné. Budovatelská strategie moc náročná není. Vlastně si dokáži představit, že bych Frostpunk s Nvidia GeForce Now klidně dohrál celý a stejně na tom určitě bude i spousta dalších, podobně zaměřených her. Dá se tedy říci, že jde především o výběr správného žánru.

Hry nejsou zadarmo

Nutno zdůraznit, že služba sama o sobě umožňuje jen používat virtuální počítač, ale hry musíte vlastnit. Zároveň vlastnictví hry neznamená, že bude i ve službě. Oficiálně je zde něco přes 400 her a strašná spousta titulů tedy zatím chybí, včetně těch známějších. Nenajdete zde například ani Battlefield V nebo nové Star Wars Battlefront 2, v případě úspěchu služby by ale rozhodně šlo pouze o otázku času.

Frostpunk (8).jpgFrostpunk (9).jpgFrostpunk (13).jpgFrostpunk (15).jpgFrostpunk (23).jpgFrostpunk (24).jpg
Tyto obrázky nejsou pořízeny ze služby, přesto se kvalita streamování Frostpunk celkem blížila tomu, jak vypadá při pouštění z běžného herního PC

Velkou výhodou je, že si hry nemusíte ani nainstalovat. Je pravda, že Kingdom Come požadovalo pár menších souborů, ale nic drastického. Služba tedy nepožaduje ani silný hardware, ani místo na disku. Skvělý prostor pro technické antitalenty, kteří si chtějí jenom zahrát pár her nebo prostě pro ty, kteří chtějí nějaký ten peníz ušetřit a hrát víceméně kdekoliv, kam se vám vejde notebook.

Kvůli betaverzi služby a slabému internetu se jedná opravdu o krátké dojmy. Nicméně službě se hodláme dále věnovat. Rozhodně se jedná o zajímavý nápad, který by třeba mohl fungovat a i z toho mála, co jsme měli možnost vyzkoušet, je jasné, že to potenciál rozhodně má. Vše záleží na rychlosti vašeho internetu. Musím uznat, že mě celkem ohromilo, že můj takřka odepsaný počítač utáhne i Kingdom Come, jsme tedy zvědavi na další testování.

Diskuze (4) Další článek: El Hijo je uměleckou hříčkou, kterou si zahrajete v příštím roce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,