Vzácné předměty ve hrách aneb jak si hraním vydělat

V dnešní době je videoherní průmysl tak rozvinutý, že předměty z her mohou být dokonce cennější než předměty ze skutečného světa. Jak tento fenomén funguje?

Určování ceny věcí bývá občas komplikované. Ve skutečném světě je hodnota předmětu většinou vyjádřena materiálem, odvedenou prací na jeho výrobu a celkovou kvalitou, i když samozřejmě existuje více faktorů, které upravují hodnotu, například značka nebo schopnost daný předmět prodat.

Jenomže v herním světě se dají podobné parametry aplikovat také. Na získání některých herních předmětů musíte vyvinou opravdu hodně energie, jsou velmi kvalitní a nemá je každý. Touha získat ty nejlepší předměty nakonec vede k tomu, že hráči jsou ochotní za předměty ve hře zaplatit. Samozřejmě, že většinu peněz vydělávají vývojáři, kteří tvoří vlastní herní předměty a prodávají je jako DLC. Je to ale příležitost i pro běžné hráče, jak si slušně vydělat.

Hodnota určená virtuální námahou

Fenomén vzácných herních předmětů se rozjel ve velkém ve hře Diablo. Objevilo se v něm totiž dělení předmětů na běžné, vzácné, legendární atd., což je něco, co dodnes hry používají, a typické je to zejména pro RPG a MMORPG tituly. Vedle statistik jsou tyto předměty i označené jako vzácné a jejich hodnota je zpravidla určena tím, že je nemá každý.

screenshot.236-100790453-large.jpg
Diablo začalo rozdělovat předměty podle jejich vzácnosti. Podobný systém se používá dodnes

Nejlépe se tento systém vysvětlí na hře World of Warcraft. Tam se vzácné virtuální předměty dají sehnat rovnou dvěma typickými cestami a obě vyžadují nějakou aktivitu. Nejtradičnější je nutnost zvládnout dungeony nebo raidy, jedná se o speciální, velmi náročné úrovně pro víc hráčů, na jejichž konci čeká silný závěrečný boss.

wow_raid.pngwow_1.jpgwow_2.jpgwow_3.jpg
Vzácné předměty získáváte například po pokoření obtížných dungeonů a raidů

Jelikož jsou tak náročné, že je často nezvládne ani skupina sehraných a kvalitních hráčů (platí zejména pro raidy), jsou hráči odměněni věcmi, které jinde nenajdou. Každopádně když lidé tou hrou žijí, třeba si daný raid projedou s přáteli víckrát. Proto je také náhodou, nebo spíše štěstím určeno, jak kvalitním předmětem vás hra odmění.

Hodnocen je strávený čas

Druhou tradiční možností je věnovat se výrobě. Jakmile máte crafting na vysokém levelu, můžete vyrábět předměty, které jinde nelze sehnat. Když se sečte doba nutná pro dosažení daného levelu a čas strávený sháněním materiálu pro výrobu předmětu, není se čemu divit, že mají pro hráče WoW vysokou hodnotu.

dargp8a-2cecd0f7-cd9c-4f8c-aa9a-19d939cd3df8.png
Crafting vyžaduje hodně času, aby se člověk vypracoval a umožňuje vyrobit vzácné předměty

Často není hodnocena náročnost, ale jen strávený čas. Ve Star Trek Online existuje několik druhů měn a jednou z nejvzácnějších je dilithium. To získáváte naprosto běžně tím, že hru hrajete, pouze ho po překonání těžší úrovně můžete získat víc. Zajímavé je, že ho lze vyměnit za měnu Zen, kterou si koupíte za skutečné peníze, ale funguje to i obráceně.

Ve hře funguje jistá ekonomika, kdy hráči, kteří si za skutečné peníze koupí Zeny, mění tuto měnu za dilitium od jiných hráčů. Jelikož nejvzácnější předměty získáte za Zeny, je návaznost na skutečné peníze očividná. Zeny slouží například ke koupi silných hvězdných lodí, které můžete najít v internetových aukcích a pořídit je za skutečné peníze.

star_trek_online_starship.jpg
Lodě ze Star Trek Online můžete najít na online aukcích

Můžete namítat, že zrovna předměty ve World of Warcraft se často kupují na aukcích za herní peníze, nutno ale dodat, že i herní peníze se dají koupit za skutečnou měnu, což v podstatě určuje jistou cenu předmětu. Hlavně ale existují hry, ve kterých hráči rovnou sáhnou po skutečných penězích, například ve hrách Counter Strike: Global Offensive, Dota 2 nebo Everquest 2.

Herní ekonomika se skutečnými penězi

Obchod s předměty je ale jen začátek, existují dokonce hry, ve kterých existuje Real Cash Economy a je zde možné herní měnu přímo vyměnit za skutečné peníze. Úspěšně se o to pokusilo více her, ale asi nejznámější je sci-fi MMORPG Entropia Universe.

Mothership_Quad-Wing_Interceptors.jpg
Entropia Universe vzniklo v roce 2003 a za dobu své existence získalo nejeden rekord v prodejích herních předmětů

Herní měnu lze v poměru 10:1 snadno přeměnit na americké dolary. Tím pádem zde funguje zajímavá ekonomika. Budete-li pracovat ve hře, vyděláte si peníze i ve skutečnosti. Systém ekonomiky funguje tak dokonale, že se hráči nebojí za herní předměty rovnou utrácet a právě Entropia Universe drží rekordy za nejdražší prodané virtuální předměty v historii.

Samozřejmě tato ekonomika pro vás znamená, že si sice peníze vydělat můžete, ale je zde mnoho omezení. V každé hře s Real Cash Economy je skutečný dolar mnohem cennější než herní a většinou si můžete směnit peníze pouze v určitý den a nedostanete je hned, obvykle musíte počkat na začátek týdne nebo měsíce.

Obchodovat se dá všude

Pokud vás zaujala myšlenka vydělat si ve hře, není těžké najít místa, kde vám za cenné předměty dobře zaplatí. Přímým zdrojem jsou hry, které to podporují (ať se jedná o Real Cash Economy nebo hry s obchodem, kde hráči za skutečné peníze prodávají) a dále všelijaké obchody mezi hráči. Stačí trochu hledat na internetu a zjistíte, že mnoho online her má fanoušky vytvořené obchody a aukce, kde se herní předměty prodávají za skutečné peníze a cennější předměty se prodávají i za stovky dolarů.

player_auctions.png
Internet je plný obchodů s herními předměty. Známý je například PlayerAuctions

Netroufám si s jistotou říct, jaké hry mají toto obchodování nejrozvinutější, ale velmi známé je obchodování s předměty z Counter Strike: GO, PUBG nebo DOTA 2. Nemyslete si, že tam najdete jen vzácné předměty. Zkušenější hráči sice prodávají pušku i za 100 dolarů, ale našel jsem věci za méně než dolar.

Tipů, jak si hraním her co nejlépe vydělat, najdete na internetu stovky. Já to osobně nedělám, chci si u hraní her hlavně odpočinout. Věnovat se prodeji předmětů je ideální ve chvíli, kdy nějakou hru hrajete už hodně dlouho a věci se vám hromadí. Je snadné, abyste z touhy vydělat si peníze snadno vklouzli do situace, kdy vás hraní her už nebaví.

Práce budoucnosti?

S rozvojem herního průmyslu můžeme očekávat, že se obchodování s herními předměty zdokonalí. Čím je hranice mezi skutečným a virtuálním světem tenčí a čím víc lidé ve hře žijí, tím jsou ochotnější sáhnout do své peněženky. Ostatně šikovnější hráči jsou schopni si prodáváním skutečných předmětů vydělat i na živobytí, ale jedná se o výjimky.

ready_player_one.jpg
Bude někdy život ve virtuálním světě stejně důležitý jako ten ve skutečném?

Nečekejte však, že skončíte se skutečnou prací a začnete si hned vydělávat ve hrách. Je to spíše přivýdělek pro lidi, kteří jsou schopni ve hrách strávit týdny vyděláváním herní měny, aby to prodali lidem, kteří nemají hluboko do kapsy a raději utrácejí peníze než čas.

Peníze si nemusíte vydělat jen prodejem drahých herních předmětů. Tento článek se na herní předměty zaměřuje, ale někteří hráči si vydělávají také pronajímáním pozemků ve hrách, půjčováním své postavy apod. Možná, že to časem opravdu bude vypadat jako ve filmu Ready Player One, jelikož sehnat cenné předměty ve hře je občas těžší, než je sehnat ve skutečnosti.

Diskuze (1) Další článek: Kartičku Pokémon za více jak milion prý ztratila pošta, nikdo ji už neviděl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,