PC

WarCraft III - postřehy a tipy pro začátečníky

Pokud hrajete pořádnou strategii poprvé a potřebujete desatero pravidel nezbytných pro úspěšné válečné tažení, pak jste na správném místě. A jestli jste otřelí válečníci a hledáte pouze stručné postřehy k významným vlastnostem jednotek či budov, pak vás tento článek také může zajímat. Vzhůru do boje proti démonům!

WarCraft III (dále jen W3) se řadí do oblíbené rodiny "akčních" strategií, kde jde spíš o rychlost a postřeh, než vytříbené strategické uvažování. Někteří s tímto prohlášením možná nesouhlasí díky propracovanému systému jednotek a jejich silných i slabých stránek, to však nic nemění na tom, že W3 zkrátka nepatří do rodiny "intelektuálně vyčerpávajících" tahových šíleností, připomínajících šachy. W3 se hrdě hlásí k odkazu titulů, jakými byla například Duna nebo Command and Conquer. Možná, že jste ve světě počítačových her noví a k W3 vás kromě nadšených recenzí přilákala úchvatná prezentace této hry. Potom vám jistě přijde vhod desatero, bez jehož dodržování jen ztěží docílíte v této hře vítězství.

1. I když se zdá, že mise teprve začala a všude je klid, nenechejte se zmýlit. Každá vteřina se počítá a proto se po celou dobu hraní udržujte v maximálně aktivní činnosti. Neprohlížejte si zdlouhavě základnu a snažte se místo toho létat očima i myší po mapě tam a zpátky co nejrychleji, aby ani jedna z vašich jednotek nezahálela zbytečně a nehromadily se vám peníze, když můžete vyrábět nové jednotky. Rychlost je nejdůležitější schopností v boji proti počítači (ten se jistě "nezamyslí", připravuje svoji armádu tak rychle, jak to jen lze) i živému hráči.

2. Snad s výjimkou prvních misí ve hře se nikdy nestane, že by vaše pozice na mapě byla udržitelná do nekonečna. Jinými slovy dříve nebo později vám dojdou suroviny a budete se muset přemístit. Kromě jisté mise za noční elfy budete mít vždy dostatek prostředků na to, abyste zajistili bezpečnost své staré základny a zároveň mohli poslat na průzkum dostatečně silnou armádu. Vaším cílem je co nejdříve odhalit co největší část mapy, zjistit, kde leží další suroviny a jaký k nim zaujímá postoj protivník. Dobrou technikou průzkumu je čas od času vyslat některou z levnějších, rychlejších jednotek, aby se pokusila dostat co nejdále na mapě - do míst, která jste zatím neodhalili.

Warcraft III   Warcraft III

Warcraft III   Warcraft III

3. Zákon silnějšího je zde nade vše. Proto se snažte vybudovat co nejvíce základen a jednotek, obsaďte všechny zlaté doly, které dokážete. Nikdy si nemyslete, že jste už dostatečně silní - pokud ano, vezměte jednotky, které nejsou nezbytné k zajištění bezpečnosti základny a pošlete je na základnu protivníka.

4. V pokročilejších fázích mise nenechejte své jednotky zahálet obranou základny - za každou rasu je možné vybudovat dostatek strážních věží, aby se základna ochránila sama - a pokud vaše armáda tlačí na základnu protivníka, těžko udělá on nájezd na tu vaši. Strážních věží můžete mít neomezeně - nevyužívají zásoby jídla - a proto jde o jedinečnou možnost, jak vyrovnat přesilu nepřátel (v misích, kde bojujete proti více stranám). Malý zázrak jsou elfské strážní věže (Protector), které mohou i chodit!

5. Nikdy nevyrábějte pouze jeden druh jednotek. Tím nemyslím jen jeden druh doslova, ale také pouze drahé (jsou přece nejsilnější) nebo levné (můžu jich přece mít nejrychleji nejvíc). Skutečně účinná armáda je jedině ta, kterou tvoří dostatečně pestrá škála jednotek, schopných kontrovat různorodé schopnosti nepřítele.

6. Pokud je to možné, snažte se uzdravovat své jednotky a opravovat budovy. Tento postup je vždy výhodnější, než nechat je padnout a muset vyrábět nové. Pokud tedy nebudete v naprosto chaotické a nekontrolovatelné megabitvě, v níž jde o vše, stáhněte umírající jednotky a pošlete je do bezpečí na doléčení.

7. Jestliže se váš útok na nepřítele nezdařil a vaši vojáci padají jako mouchy, nesnažte se za každou cenu způsobit co nejvíce škod před jejich smrtí, pokud nemáte na cestě zálohu, která by mohla dílo dokončit. Protivník zpravidla škody opraví, než vyrobíte novou armádu, abyste se vydali jej dorazit.

8. Ve W3 najdete unikátní jednotky - hrdiny. Tyto postavy jsou (obzvlášť později) mnohem silnější, než byste si mohli myslet. Díky jejich schopnosti automaticky se uzdravovat a zákeřným útočným kouzlům je velmi dobrá taktika prozkoumávat mapu jen s nimi - nikdy je nezabije průměrná skupinka nepřátel a oni naopak mohou takovéto skupinky hravě zlikvidovat, aniž byste ztratili část svých vojáků. Ideální je dobývat hrdiny předsunuté pozice nepřítele (čerstvě obsazené doly s pár vojáky).

9. Každá mapa nabízí několik pastí (sídla silných neutrálních monster) a pokladů (fontána doplňující zdraví, obchodník s předměty, cestička okolo nepřátelské základny). Snažte se tato významná místa najít a využít.

Warcraft III   Warcraft III

Warcraft III   Warcraft III

10. Když získáte novou budovu nebo jednotku, přečtěte si nápovědu ohledně jejích schopností a vyzkoušejte je v praxi. Nezakrňte ve svém herním stylu využíváním jednoho oblíbeného typu armády - vždy je tu možnost, že s využitím nových schopností bude vaše bitva mnohem snazší.

Tato pravidla platí víceméně obecně pro všechny hry, podobné WarCraftovi. Nyní si povězme pár zajímavostí a užitečných postřehů k samotnému W3:

Lidé

Jako další hrdinové jiných ras, paladin umí vytvářet auru, která zvyšuje dovednosti vojáků okolo něj. Tato báječná aura zasáhne nejvíce vojáků (zatímco schopnost léčení například stačí pouze na uzdravení dvou nebo tří) a proto se vyplatí trénovat ji hned od počátku.

Další velice užitečnou schopností je vyvolávat na svou stranu různé démony. Jednak jde o jednotku, jejíž výroba vás nestojí peníze a může tedy nejlevněji prozkoumávat mapu, a pak jde také o báječný živý štít, který přitáhne pozornost nepřátel a ochrání tak vaše zranitelnější jednotky v bitvě.

Vynikající dovednost dělníků proměnit se na milici nesmíte podceňovat. Jestliže je vaše základna pod útokem, využijte takto nepochybně velké zásoby dělníků, kterou budete mít v pokročilé fázi k dispozici. Budete překvapeni jejich účinností. Nejednou mi při hře PROTI lidem tato domobrana dorazila útokem oslabenou armádu po jejím nájezdu na základnu nepřítele.

Jednotka Mortar team je extrémně účinná proti budovám a větším skupinám jednotek. Myslete na ni jako na levný obléhací stroj.

Střelci jsou výborní díky své univerzálnosti - mohou útočit na pozemní i vzdušné cíle.

Jako u ostatních ras, každá budova má svůj význam a proto se snažte, aby vám žádná nechyběla. Dobrý nápad je postavit více kováren, sloužících k vylepšování útočných a obranných vlastností jednotek, abyste je mohli rychleji vylepšit na maximální úroveň (která často rozhodne o vítězství té nebo oné armády).

Warcraft III   Warcraft III

Warcraft III   Warcraft III

Orkové

Vynikající schopnost hrdiny "mirror image" vám jej může naklonovat až třikrát... co může být v boji lepšího, než tři tyto ultrasilné jednotky?

K nezaplacení je také schopnost útočných jednotek "pillage", která vám doplní suroviny za útok na nepřátelské budovy.

Troll Witch Doctor je nepostradatelná jednotka především díky dovednosti zasadit v boji do země tyč, léčící vaše jednotky v širokém dosahu. Každá útočná skupina by sebou měla mít alespoň jednu tuto podporu.

Katapult, obléhací stroj Orků, je až neuvěřitelně silný v útoku proti budovám. Bez těchto jednotek o dobývání věžemi opevněné nepřátelské základny vůbec neuvažujte. Minimální počet je tři kusy v každé útočící skupině.

Nemrtví

Hrdinská schopnost vzkřísit mrtvé patří k rozhodujícím vlastnostem útočící armády. Uprostřed zuřivé bitvy plné mrtvých není nic lepšího, než okamžité vzkříšení mrtvol a jejich drtivá podpora vašeho útoku.

Unikátní dovednost nemrtvých kouzlit zlato z dolů místo těžby umožní ušetřit na výrobě základních pracovních jednotek. Přesto však mějte po ruce alespoň jednu nebo dvě na každou základnu, abyste mohli rychle přičarovat nové budovy, když budou zapotřebí (především strážní věže).

Neviditelná jednotka Shade je nejen ideálním průzkumníkem, ale také báječným hlídačem, který může pozorovat předsunuté pozice cest k vaší základně. Umožní vám tak připravit se lépe na přicházející útok.

Elfové

Vynikající schopnost hrdiny "Entangling Roots" využijete k zastavení nejsilnějších jednotek nepřítele (v závěrečné kampani W3 takových bude hodně), zatímco je můžete bez problémů z odstupu postřílet. S touto schopností může váš hrdina celkem bez problémů projít podzemní misi úplně sám, bez podpory vojáků.

Warcraft III   Warcraft III

Warcraft III   Warcraft III

Další dovednost, vyvolání sovy - zvěda, využívejte non-stop, dokud nebudete mít odhalenou celou mapu (po každém vyvolání sovu pošlete do místa na mapě, které zatím nevidíte, a přestaňte se o ni starat).

Elfští hrdinové mají také schopnost nechat padat léčivý nebo ničivý déšť. Ty jsou v mohutné bitvě k nezaplacení, proto je trénujte co nejdříve.

Druid Of The Claw proměněný na medvěda je pravděpodobně nejsilnější jednotkou elfů - proto jich mějte vždy několik v útočné skupině. Pokud navíc necháte jednoho z nich, aby před proměnou vyčaroval na všechny posilující kouzlo, pak bude váš útok nezastavitelný.

Ancinet Protector je elfská varianta strážní věže. Tyto jednotky se navíc mohu přesouvat (!!!), takže se snažte jich mít plnou základnu a nebojte se s nimi podpořit útok!

Tento skromný článek je pouze nepatrným výtahem podstatného. Předpokládám, že mnoho užitečných rad navrší čtenáři v diskusi pod ním a také doufám, že pro nás další (praktičtější a rafinovanější) tipy připraví Ondřej Kozina, expert Doupěte na multiplayer WarCrafta III. Děkuji vám za pozornost a doufám, že jste zde objevili alespoň jednu myšlenku nebo informaci, kterou při svém hraní využijete. Přeji vám při vašem lovu na démony mnoho štěstí!

Diskuze (16) Další článek: Nové obrázky ze hry Brány Skeldalu 2

Témata článku: , , , , , , , , , , ,