Warhammer: Vermintide 2 – totální masakr (recenze)

Občas člověku k radosti stačí popadnout nějakou obří zbraň a utkat se s mnohanásobnou přesilou. Vermintide opět ukazuje, že nelze porazit zlo bez potoků prolité krve.

Co baví

  • Zábavná hratelnost
  • Kvalitní technické zpracování
  • Mise se vždy trochu mění
  • Propracovanější než první díl

Co vadí

  • Map je relativně málo
  • Bez přátel nemá hraní smysl
  • Nezáživný příběh
8/10
Hodnocení

Pokud jste hráli první Vermintide, asi si říkáte, že druhý díl nemůže na hře moc věcí změnit. Vlastně máte pravdu. Změny však přichází s větším množství obsahu, který hru v mnoha ohledech vylepšuje a dělá ji mnohem zábavnější.

Pět hrdinů se vrací do akce

Vývojáři si u většiny prvků hry asi řekli, že co fungovalo dříve, bude fungovat i nadále. Co se týče hrdinů, hra se vůbec nezměnila. Je zde stejná pětka jako v prvním dílu, ale hratelnost se liší tím, že každý má tři specializace. Například trpaslík může být zručný střelec, odolný ironbreaker nebo šílený vraždící slayer. Do boje opět vyjíždí tým tvořený ze čtyř lidí s tím, že každý musí mít jiného hrdinu, díky čemuž je tým vždy alespoň trochu vyvážený.

Warhammer Vermintide 2 (2).pngWarhammer Vermintide 2 (14).pngWarhammer Vermintide 2 (15).pngWarhammer Vermintide 2 (16).pngWarhammer Vermintide 2 (3).pngWarhammer Vermintide 2 (4).pngWarhammer Vermintide 2 (5).png
U hry opět nepočítejte s napínavým příběhem. Vše se točí kolem boje

Samozřejmě se zachovala i počáteční myšlenka hry. Čtyři hrdinové se utkají se stovkami nepřátel, přičemž naprostým základem je se nějak zorientovat a se svým týmem dobře spolupracovat. Jakmile máte někoho na mikrofonu, je to paráda, ale s anonymními hráči často narazíte na problém, že mnozí bez přemýšlení vyrážejí do útoku či se najde trouba, který se od skupiny vždy oddělí a vzadu mu podříznou krk. Můžete si dokonce zahrát i s boty, kteří (překvapivě) reagují celkem racionálně a snaží se vás co nejlépe krýt.

 

Vývojáři si u většiny prvků hry asi řekli, že co fungovalo dříve, bude fungovat i nadále. 

 

Jediným znatelným rozdílem v boji jsou noví rozdílní nepřátelé. Skaveni zde zůstávají a jsou stejně otravní jako dříve. Mimo slabých pěšáků se budete setkávat i s těmi, kteří na vás skočí a začnou vás bodat nebo s těmi, kteří vás začnou věšet a vy s tím nebudete moci nic udělat, pokud vám nepomůže kamarád. Nově se ale setkáte také například s barbary, kteří jsou o něco větší a mají v zásobě velmi nebezpečné obrněné siláky.

Hurá za dobrodružstvím

Rovněž mise jsou stejně pojaté. Naprostou většinu času se jen snažíte dostat z místa na místo, přičemž jednou za čas přijde trochu zajímavější úkol, např. osvoboď vězně. Hra se tím pádem může zdát lineární, což ale není úplně pravda. I když jsem většinu času opakoval stejné mise, jelikož je hra hodně těžká a pro odemknutí dalších misí musíte nějaké splnit, hra se stále trochu měnila. Jednotlivé mise se totiž částečně jinak generují.

Warhammer Vermintide 2 (7).pngWarhammer Vermintide 2 (6).pngWarhammer Vermintide 2 (8).pngWarhammer Vermintide 2 (9).png
Ve hře jste nepřáteli totálně zahlceni. Základem k vítězství je schopnost se zoorientovat

Mapa vypadá vždy stejně, ale můžete zde najít jiné předměty. Hlavně se však liší nepřátelé. Zatímco předtím na vás na tomto místě vyskočil obří zlý krysí boss, podruhé se tam vůbec nemusí objevit. Je to velmi dobrý prvek, jelikož hra vás může kvůli častému opakování stejných misí rychle omrzet. Díky nepředvídatelnosti je naštěstí každý nový pokus alespoň trochu unikátní a zábavný. Přesto mi přišlo, že map je málo a při pokusu odemknout další jsem možná opakoval až příliš. Nejsou zde totiž checkpointy a jakmile vás překvapí a zbije krysí boss před koncem hry, musíte začít hezky od začátku.

Vermintide 2 na notebooku

Máme tu další skvělou řež a již tradičně jsme si nemohli nechat ujít možnost ji zkusit i na cestách, na našem redakčním notebooku HP Omen 15 s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q. Jelikož si hra zakládá na zběsilé a frenetické akci, plynulost a svižnost byla velmi důležitým prvkem, na který jsme se zaměřili. 

Warhammer Vermintide 2 (17).pngWarhammer Vermintide 2 (18).pngWarhammer Vermintide 2 (19).png

Titul má naštěstí velmi shovívavé hardwarové nároky, postačí mu Intel Core i5, 6 GB operační paměti a průměrná grafická karta, takže hru plynule zvládne i ne zrovna nejvýkonnější notebook. My jsme neměli s plynulostí nejmenší problém, i na nejvyšší detaily a FullHD rozlišení vše běželo nad 40fps a také optimalizace dopadla očividně na jedničku. Díky své nenáročnosti navíc hra neždímá baterii tolik, takže si užijete něco přes dvě hodiny nepřetržitého hraní. 

Warhammer Vermintide 2 (20).pngWarhammer Vermintide 2 (21).pngWarhammer Vermintide 2.png

Z hlediska ovládání jde o klasickou akci z pohledu první osoby, kvalitní klávesnice a myš jsou tedy nutností. Zapomeňte na integrovaný touchpad, tady bude potřeba minimálně cestovní myš. Jinak ale hra nevyžaduje k jejímu ovládnutí mnoho tlačítek, takže by neměl být problém vše zvládnout jak se říká na koleni. 

O to víc se klade důraz na nutnost spolupráce. Já jsem rád, že jsem měl ve hře parťáka s mikrofonem, ale bez něj by byl zážitek poloviční. Nepředvídatelnost dělá ze hry ideální titul, pokud máte s kým hrát, ale ještě více uzavírá hru pro ty, kteří hrají sami.

Sežeňte si novou zbraň

Mimo boje ve hře nic jiného neděláte, takže je pro hru celkem těžké vás delší dobu udržet. Příběh totiž hra… no sice má, ale větší pozornost mu věnovat nemusíte. Je to taková klasika o blížícím se zlu, kterému stojí v cestě skupina udatných válečníků. Hra se vás snaží udržet spíše tím, že své postavy postupně vylepšujete.

Warhammer Vermintide 2 (10).pngWarhammer Vermintide 2 (11).pngWarhammer Vermintide 2 (12).pngWarhammer Vermintide 2 (13).png
Každá mapa se vždy trošku změní, což ji udržuje stále zajímavou i po desátém opakování

Pochopitelně získáváte nové úrovně, ale ještě důležitější je nové vybavení. Ve hře není žádný obchod, téměř vše získáváte z truhel. Truhly dostáváte za úspěch v bitvě nebo za plnění výzev. Jedná se o věci typu "zabij tolik a tolik těchto nepřátel" aj. Nové vybavení občas znamená jen lepší podobu stávající zbraně, ale může se jednat o kompletně nový kousek (např. místo kuše dostanete brokovnici), který částečně změní i hratelnost. Vždy vylepšujete jen jednu postavu, takže pokud hrajete pouze za trpaslíka, časem se stane, že trpaslík bude třeba lvl 30 a ostatní postavy lvl 1.

Jakmile máte nadbytek předmětů, můžete své zbraně i rozložit a pokusit se z nových součástek něco vycraftit, Jedná se bezpochyby o chytrý prvek, který urychlí vaši snahu být rytířem v blýskavém brnění. Ale revoluci v tom asi nehledejte.

Potoky krve

Ze screenshotů je vám asi jasné, že hra vypadá docela dobře, ale rozhodně se nevyrovná nejnovějším titulům od velkých vývojářů. Grafický styl je hodně temný a trochu komiksový, což atmosféře hry rozhodně sedne. Zejména je důležité, že mi hra běžela stabilně a nesetkal jsem se s nepříjemnými bugy, které by vážně ovlivnily herní zážitek, a to je ve chvíli, kdy bojujete s desítkami nepřátel, kteří krvácí a přichází o končetiny, velmi chvalitebné.

Asi bych se bál říct, že druhý Vermintide hru razantně změnil, rozhodně ji ale vylepšil. Noví nepřátelé ve výsledku stačí na to, abyste se s chutí vrhli na krysáky a jejich bandu zlořádů. Hra je podstatně krvavější, propracovanější a dokáže mnohem více vtáhnout.

Váš názor Další článek: Nový update do No Man's Sky konečně přináší multiplayer a další novinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,