Warren Spector aneb Jak se tvořil Deus Ex

Deus Ex je snad pro všechny hráče ztělesněním naprosto dokonale vyváženého propojení adventury, RPG a 3D akce do jednoho uchvacujícího celku. V mnohém připomíná System Shocka a to rozhodně není náhoda - otcem obou těchto her je totiž Warren Spector. Řeč bude dnes o něm a o tom, jak vlastně probíhala tvorba Deus Ex.
Deus Ex je snad pro všechny hráče ztělesněním naprosto dokonale vyváženého propojení adventury, RPG a 3D akce do jednoho uchvacujícího celku. V mnohém připomíná System Shocka a to rozhodně není náhoda - otcem obou těchto her je totiž Warren Spector. Řeč bude dnes o něm a o tom, jak vlastně probíhala tvorba Deus Ex.

System Shock, jak jistě všichni víte, vznikl v dílnách společnosti Looking Glass Technologies, stejně jako mnoho dalších, podobně úspěšných projektů (zejména se jedná o Thief a Thief 2). Bohužel, i přes všechny úspěchy (a že jich nebylo málo) byla Austinská kancelář této společnosti přinucena ukončit svou činnost. A tak se jednoho dne, bylo to v létě roku 1997, všichni její zaměstnanci, včetně slavného Warrena Spectora, ocitli znenadání "na dlažbě". Samozřejmě, že lidé jako on nikdy jen tak nečinně nesedí a nepřihlížejí vlastnímu neštěstí, a tak první věcí, která Warrena napadla, bylo založit vlastní společnost. Dokonce přesvědčil i několik dalších bývalých zaměstnanců Looking Glass, aby se k němu přidali, a společně vytvořili koncept jednoduché akční hry, které se měla jmenovat "Lancers". Warren s ní obešel více než dvacet různých vydavatelů, ale věřte nebo ne, nikdo mu ji nechtěl vydat. Všichni prý po něm chtěli "velké, epické RPG". "Varoval jsem je, že taková hra by stála dvakrát víc a byla by třikrát tak riskantnější než ta malá akční hříčka, ale nedali si prostě říct. Takže proč bych se hádal?" říká sám Warren.

Warren Spector a tvorba Deus ExWarren Spector a tvorba Deus Ex

Takže dali se svým týmem hlavy dohromady a vznikl z toho základní náčrt oné "velké, epické RPG" gamesy. Už už měl Spector uzavřený kontrakt s jistým vydavatelem, když tu se najednou ozval John Romero z ION Stormu, aby s tím Warren ještě chvíli počkal, že k němu z Dallasu zajede a promluví si. "Opravdu jsem si myslel, že už je pozdě - byl jsem totálně vyčerpaný z jednání s oním vydavatelem - ale John spolu s Mikem Wilsonem skutečně přijeli a naprosto mě dostali." Warren Spector získal od ION Stormu takový rozpočet, jaký by jako nezávislý vývojář těžko dostal od jakékoliv jiné společnosti, a navíc mu také Romero zajistil naprostou samostatnost v rámci celé firmy. Takže vlastně už nebylo moc na výběr, bylo rozhodnuto. Velké, epické RPG vyjde pod hlavičkou společnosti ION Storm.

Nejtěžším úkolem bylo prý zpočátku hlavně najít ty správné lidi. Jistě, Warren měl jádro svého týmu, přibližně šest lidí, jenže to na hru takového kalibru zdaleka nestačí. Víc hlav víc ví, jak známo, a u (dobrých) herních vývojářů to platí dvojnásob. Jenže v Austinu, kde Warren sídlil, jsou ještě další dvě velké herní spoelčnosti - Origin a Digital Anvil, které dychtily po nové krvi stejně jako on sám. Jednoduše řečeno, najít ty správné lidi vůbec nebylo snadné. A prý stále není.

Základem pro Deus Ex se stala Warrenova idea z doby těsně po vydání System Shocka. Ta "hra" měla různé pracovní názvy - Troubleshooter ("Likvidátor potíží"), Shooter ("Bouchač") a jiné - ovšem co se týká konceptu, měla v sobě již tehdy hodně Deus-exovského. Sečteno podtrženo, na podzim roku 1997 měl Warrenův tým hotovu základní myšlenku svého dalšího velkého projektu. Měly se v něm odrážet veškeré zkušenosti, které Warren a jeho tým stačili za svůj bohatý herní život nasbírat - škola Lorda Britishe, tedy práce na několika Ultimách, které Warrena naučili, že ne všechno je nutné zničit a zabít, že interakce s prostředím může být i jiná než pouze destruktivní. Že rozlehlé, detailní světy, nabízejí hráčům takřka neomezenou zábavu. Pak je tu samozřejmě vliv prvních her tvořených u Looking Glass - třebas Space Rogue, dále již zmiňovaný System Shock a Thief. A není možné opomenout ani jistý vliv hry Half-Life.

Jistě, Deus Ex přinesl mnoho nových věcí. Jenže všechny ty nové věci byly založené na zkušenostech, pocházejících z předcházejících projektů, byť třeba i několik let starých. Jaký tedy bude Deus Ex 2? A hry po něm? Necháme se překvapit.

Hrajete rádi Deus Ex? Potom tedy neváhejte a podívejte se na stránky deusex.doupe.cz, kde naleznete mnoho dalších kilobajtů informací o této skvělé hře.

Váš názor Další článek: Nejočekávanější hra pro Xbox dokončena

Témata článku: , , , , , , , , ,