PC | Xbox One | X360 | PS3 | Akce

Watch Dogs: když je svět propojený

Již brzy vyjde dlouho očekávaná městská akce Watch Dogs od studia Ubisoft. Pojďme se společně podívat na hrstku nových informací, které se objevily na nedávné akci.

Aiden Pearce. Hlavní postava nadcházející akce, který má stejně jako Pan Tau něco "kouzelného". Nyní se však nejedná o klobouk nebo jinou část oblečení, ale o telefon. Aiden je totiž hacker a telefon je jeho nejúčinnější zbraň. Chicago, těš se!

image_318961_16x9_940.jpg

Jak jsme se dozvěděli z čerstvého závanu detailů, celý příběh se točí kolem Aidena a jeho rodiny. Ta však není celá, kromě samotného Aidena je součástí už jen sestra a synovec. Zbylou část rodiny potkala tragická událost, ve které má prsty kdosi mocný. A je jen na vás, jaká bude pomsta. Váš cíl přitom bude jediný - najít osobu, která za tím stojí. Je však jasné, že tak černobílé to nebude.

 

Aiden je hacker, který dokáže hackovat bezpečnostní kamery, semafory, veřejnou dopravu, počítače, telefony a jiné

 

Jelikož cesta nebude jednoduchá, museli dát vývojáři Aidenovi mocnou zbraň. Jak již bylo zmíněno v úvodu, bude to telefon. Aiden je totiž hacker, který dokáže hackovat bezpečnostní kamery, semafory, veřejnou dopravu, počítače, telefony a jiné. Zkrátka vše, co řídí ctOS.

Co je vlastně ctOS? Je to nástupce iOS? Ne, opravdu ne. Jak již bylo zmíněno, děj se odehrává v Chicagu blízké budoucnosti. Technologie se stávají stále vyspělejšími a svět se na nich stává závislý. Veškeré technologie ve městě pak ovládá právě ctOS, což je zkratka pro Centrální Operační Systém.

WatchDogs_Hacking.jpgwatch-dogs-hacker.png

Kromě používání hacků můžete použít i "slabší" zbraně. Od pistolí, jako je 1911, Beretta M9 nebo třeba Desert Eagle, přes samopaly MP5, Thompson, MP7 atd., až po pušky v čele s AK-47 a M107, brokovnice a granátomety. Chybět nemůže ani zbraň na blízko, tuto roli přebírá teleskopický obušek.

Nemusíte se však bát, že na vše budete sami. Brzy se seznámíte i s parťáky, kteří se vám budou snažit všemožně pomoci. Zmínka padla např. o Jordim, což je Asiat, který ovládá nejen důvtip, ale i kriminální oddělení. Pokud se ve městě něco přihodí a důkazy směřují na Aidena, Jordi zařídí, aby byl potrestán někdo jiný.

Dočkáme se i vývoje postavy hrdiny a jeho schopností. Na začátku nebudete mít moc svižnou ruku na hackování, což bude vyžadovat i rozvážnější postup. Kdo očekává zběsilou akci ve stylu GTA, mohl by být zklamán, alespoň z počátku. Za mnohé akce ve městě dostanete body zkušeností, které pak využijete ve stromě schopností nákupem a vylepšováním vašich dovedností. Nechybí tedy ani RPG prvky. A schopnosti rozhodně budete potřebovat. Aiden je hledaný, proto je potřeba vyhýbat se i pátrajícím majákům a policii.

 

Při sebemenším útoku na policisty všichni ochotně staví zátarasy a volají posily

 

Ostatně, podle hratelné ukázky, které si mohli novináři nově vyzkoušet, je AI velice agresivní. Stačí jen nepatrný náznak nějaké nekalosti a máte je v patách. A zbavit se jich bude velice obtížné. Při sebemenším útoku na policisty (a nemusíte nutně vystřelit, stačí naražení) ochotně staví zátarasy a volají posily. Watch_dogs_5.jpg

Je nasnadě zmínit se i o jistém pocitu realističnosti. Jelikož je ctOS napojen na všechna zařízení ve městě, dokážou samozřejmě vystopovat i to vaše. Jako příklad dodám, co koluje mezi novináři. Pokud někomu ukradnete auto, je docela možné, že zavolá policii. Možná si říkáte, že je to jedno, vždyť jste dávno pryč, ale omyl. Policie vás díky ctOS vypátrá a hned vám bude v patách.

A většina honiček s policií končí vaší smrtí. Nečekejte tedy "kravinohraní" jako v GTA nebo podobném titulu se spoustou ujetých možností a honěním s policií. Spíše se hodí srovnání s Mafií, kde jste měli před policií respekt. Hra je ostatně přizpůsobena tomu, aby se hrála takticky, ať už díky hackování kamer a jiných zařízení, nebo kvůli nebezpečnosti policie. Budete zkrátka využívat svůj um.

Pokud jste hráli Assasin's Creed nebo Far Cry 3, jistě vám budou nápadné i tzv. komunikační věže. Ty musíte hacknout, a pokud tak učiníte, v dané oblasti se vám odemknou úkoly, zakázky a mnoho dalších možností. Dokonce si lze zahrát i poker, šachy nebo pořádát závody. A to je jen letmé zmíněné zážitků, na které v Chicagu narazíte.

Watch-Dogs-preview-POKER.jpg

Po městě se však nebudete pohybovat jen po svých. K dispozici dostanete také dopravní prostředky nám nejbližší. Auta a motorky. Ty budete používat velmi často, ať už pojedete k nejbližšímu úkolu nebo budete utíkat před policií. Na zahraničních fórech už ale probíhají divoké diskuze na téma jízdního modelu. Ten je podle nich velmi špatný, auta se chovají jako hračky a je v rozporu s označením next-gen. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

 

Samotný designér Danny Belanger dodal, že jsou tripy hlavně pro odlehčení, kdy se hráč jen potřebuje vybít nebo oddychnout

 

Další záležitost, která stojí za zmínku, jsou Digitální tripy. Jedná se o minihry, většinou velmi destruktivní. Pokud jste hráli Saints Row 4, jistě víte, o čem je řeč. Ať už se budete prohánět obřím pavoukem, kterého lze koupit za peníze ve hře, nebo budete v pekelném autě přejíždět démony, vždy se bude jednat o odlehčení od jinak vážné hry. Samotný designér Danny Belanger dodal, že jsou tripy hlavně pro odlehčení, kdy se hráč jen potřebuje vybít nebo oddychnout.

vlcsnap-2014-04-22-17h50m45s87-copy.jpg

Chybět pak nebude ani multiplayer, který má být integrován do struktury celé hry. Kromě závodů bude na výběr i o poznání zajímavější mód. Alespoň se tak jeví na papíře a z videí Jeden z živých hráčů bude nepřítel, který má za úkol nabourat se do vaší sítě. Vašim úkolem je pak hráče najít dříve, než se k vám nabourá. Případně si role prohodíte. Kromě tohoto módu se dočkáme i variace na mód Capture the Flag nebo Team Deathmatch, samozřejmě ve spojení s hackováním. Veškerá multiplayerová složka však bude součástí singleplayerové hry, takže by hráče neměla vytrhávat ze zážitku.Watch-Dogs-preview-MP_DECRYPTION.jpg

Celkově hra vypadá velice dobře, a to i přesto, že opravdu došlo k lehkému okousání oproti původní ukázce na výstavě E3. Podle slov tvůrců však nejde o nic velkého a grafická změna se má především podepsat na plynulosti hry a detailech prostředí. Hlavní věc, na kterou se snaží vývojáři poukázat, je nebezpečnost nových technologií. Nastane snad čas, kdy budeme jen čárovým kódem či pouhou položkou na seznamu? Bude lepší si to zažít jen virtuálně, což nám Watch Dogs umožní. A snad i velice názorně.

Watch Dogs vychází 27. května na PC, PS4, PS3, Xbox One a Xbox 360. Hra vyjde i na Wii U, o přesném datu se však ještě neví, podle všeho bychom se ji měli dočkat na podzim.

Diskuze (2) Další článek: Oddworld: New ‘n’ Tasty odhaluje cenu a hrstku obrázků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,