Werewolf: The Apocalypse – Earthblood: průšvih roku? | Recenze

Je pravda, že jsme od titulu příliš neočekávali, i tak jsme ale znepokojeni.

Co baví

  • Tři podoby hlavní postavy

Co vadí

  • Otřesné grafické zpracování
  • Bídná hratelnost
  • Stereotypní herní náplň
  • Děsivé zpracování animací
  • Umělá inteligence
3/10
Hodnocení

Zimní měsíce bývají obecně považovány za období herního sucha. Titulů nevychází příliš a pokud přece jen, povětšinou se jedná o menší projekty. Tato skutečnost je navíc letos bohužel ještě umocněna nepříznivou situací ve světě obecně. Nastal tak tedy čas na dohrávání restů z dob minulých nebo sáhnutí po nějakém to méně výrazném kousku. Werewolf: The Apocalypse – Earthblood vývojářského týmu Cyanide sice nepatří k těm nejočekávanějším hrám, přesto jsme se ve zmiňovaném období sucha celkem těšili. Jaká to chyba!!!

Karty na stůl

Dnešní recenze bude možná tak trochu kratší než obvykle. Není totiž důvod se nikterak výrazněji rozepisovat a pro nedočkavce přinášíme verdikt již ve druhém odstavci. Werewolf: The Apocalypse – Earthblood je totální propadák a jednou z nejhorších her, které jsme si za poslední dobu zahráli. A přitom to všechno vypadalo celkem slibně nebo minimálně alespoň průměrně.

06.02.2021_14-49-16-ei13ywb3.png
Tři formy hratelnosti jsou to nejlepší, co titul nabízí

Od vývojářů titulů jako Call of Cthulhu nebo Styx: Shard of Darkness jsme sice neočekávali nic světoborného, každopádně tohle vlkodlačí akční RPG mělo pro začátek roku patřit k tomu výraznějšímu na herním trhu. Z výsledku jsme však nepříjemně šokováni, jelikož Werewolf: The Apocalypse – Earthblood selhává snad ve všech ohledech. Ať už se zaměříme na hratelnost, příběh, grafické zpracování, technický stav, celkovou prezentaci nebo ovládání, vše je totálně špatně, navíc na úrovni předminulé generace konzolí (ano PS3 a Xbox 360).

06.02.2021_14-49-14-1zdnghwv.png06.02.2021_14-49-14-iefin2vm.png06.02.2021_14-49-15-pksqewm0.png
RPG prvky jsou spíše úsměvné

Vývojáři si pro nás připravili rádoby akční RPG záležitost, točící se okolo motivu ekoterorismu. Celkové zasazení vychází z univerza World of Darkness, bohužel však pouze na oko. Celý příběh je hloupým a prázdným slepencem bez hlubšího významu. Hra se nesnaží hráči nic vysvětlit, zasadit do kontextu či působit emotivně. Příběh zde plní roli křečovitého pojítka stereotypních misí a neúspěšně se tak pokouší objasnit motivy chování hlavního hrdiny Cahala, který se společně se svou vlkodlačí smečkou vydává nakopat zadek záporákům a zachránit tak matičku Zemi.

 

Werewolf: The Apocalypse – Earthblood představuje spíše chaotickou sérii jednotlivých výjevů bez širšího rámce

 

Hovořit v tomto případě o příběhu je degradací příběhových her obecně. Werewolf: The Apocalypse představuje spíše chaotickou sérii jednotlivých výjevů bez širšího rámce. Jednou jste tady, podruhé zase jinde. Proč to děláte vlastně ani moc netušíte, jen tak nějak cítíte, že je to asi správně. Zapomeňte na emoce či nálady. Připravte se na chladný a prázdný zážitek s nesympatickými hrdiny groteskního vzhledu.

Pokus o zvrat

Bohužel neexistence příběhu či celkový způsob vyprávění není úplně to nejhorší. Pokud by tento nedostatek dokázala vynahradit funkční a zábavná hratelnost, určitě bychom k tomuto faktu přihlédli. Opak je bohužel pravdou. Hratelnost svým zpracováním zapadá někam daleko do období minulé dekády. Titul má v sobě kombinovat akční pojetí v kombinaci se stealth prvky, ani jedno však vůbec nefunguje. Vše působí neskutečně genericky a uměle, celek navíc kazí otřesná umělá inteligence.

06.02.2021_14-49-16-qmy5qpoh.png
Po grafické stránce jde o propadák

Po celou dobu se tak budete pohybovat ve vojenských komplexech, mačkat tlačítka na terminálech, obcházet retardované nepřátele s inteligencí hospodářských zvířat po lobotomii nebo se účastnit otřesných soubojů v prázdných arénách.  Jakmile selže plížení, dochází totiž na klasickou hack-and-slash rubačku, která je zábavná jak titulky jihoamerické telenovely.

 

Hratelnost svým zpracováním zapadá někam daleko do období minulé dekády.

 

Přátelé na vás budou skákat z nesmyslných míst či se respawnovat jak na nějakém herním automatu. Nejvtipněji působí momenty, kdy se v totožně vypadajících arénách otevřou neprůchodné dveře a z temnoty se vynoří desítka vojáků. Herní náplň je v těchto pasážích omezena ne chaotické mačkání všeho, co se jen mačkat dá. Taktický přístup zde nemá smysl.

06.02.2021_14-49-17-sfh1fx5o.png06.02.2021_14-49-17-w2whlkdk.png06.02.2021_14-49-19-o34ymljd.png
Selhává i samotná hratelnost

Kdo by snad čekal nějaké výraznější RPG prvky, bude opět zklamán. K dispozici je sice strom dovedností, ten ale nápaditostí zrovna neoplývá. Své zkušenostní body můžete investovat do několika nadstavbových schopností, které celkovou hratelnost příliš neovlivní. Jde tak o naprosto zbytečný prvek, který v celkovém kontextu ještě více provokuje.

Hra předminulé generace

Tím největším gólem je ovšem grafické zpracování jednotlivých modelů nebo příšerné animace. V tomto ohledu se vývojáři vrátili hodně let nazpět. Jsme ochotni akceptovat skutečnost, že nejde o AAA titul, jenže tohle by byla slabota i na nezávislé studio. Objekty postrádají stíny, textury jsou vyblité, postavy nemají žádný výraz, animace působí přinejmenším groteskně.

06.02.2021_15-07-46-nxc5tkac.png
Hlavní hrdina je spíše otravný

Při rozhovorech zapomeňte na emoce či snad nějaký pokus o lipsync. Na ten vývojáři rezignovali totálně. Postavy navíc buďto křečovitě stojí nebo opakují neustále stejné pohyby, které absolutně neodpovídají celkové situaci.

A tak se vlastně závěrem dnešní odstrašující recenze ptáme, pro koho je tahle hra vlastně určená? Nefunguje zkrátka vůbec nic, přestože koncept jedné herní postavy, která na sebe může brát podobu vlka či vlkodlaka zněla opravdu slibně. Berte to jako varování, ani ta poloviční cena bohužel nedokáže obhájit naprosto katastrofální podobu Werewolf: The Apocalypse – Earthblood. Raději si přečtěte knihu. Jakoukoli!

Verdikt

Tohle se tedy vážně nepovedlo. Přijít v roce 2021 na trh s takovým paskvilem je celkem odvaha, která se nedá obhájit ani poloviční cenovkou. Werewolf: The Apocalypse – Earthblood je podprůměrný titul s bídným technickým zpracováním, otřesnou hratelností a nefungujícím příběhem. Máme tu však jednoho z aspirantů na nejhorší hru roku a zároveň na nejzbytečnější titul posledních let.

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Blizzard oznámil předělávku Diablo 2: Resurrected na PC a konzole

Blizzard oznámil předělávku Diablo 2: Resurrected …

Diablo 4 není jediná hra z tohoto univerza, která k nám dorazí.

20.  2.  2021 | |17 N/A
Michal Maliarov
RemasterDiablo 2
Hráli jsme Valheim: návykovější než plenění

Hráli jsme Valheim: návykovější než plenění

Valheim vzal herní svět útokem. Na první pohled běžná hra o přežití má již miliony prodaných kopií a každým dnem se její popularita zvyšuje. Opravdu stojí za to?

28.  2.  2021 | |4 N/A
Vojtěch Matušinský
SurvivalDojmy
Sony zavře své nejstarší herní studio. Dělalo hry, které západ nechtěl

Sony zavře své nejstarší herní studio. Dělalo hry,…

Autoři Gravity Rushe, Knacku, Shadow of the Colossus nebo hry The Last Guardian končí.

26.  2.  2021 | |9 N/A
Lukáš Václavík
PlayStationSony
Hry zadarmo nebo se slevou: akce na skákačky a Rage 2 zdarma

Hry zadarmo nebo se slevou: akce na skákačky a Rag…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

19.  2.  2021 |
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
Diablo 4 hlásí návrat kultovní třídy Rogue prostřednictvím traileru

Diablo 4 hlásí návrat kultovní třídy Rogue prostře…

Rogue se vrací.

20.  2.  2021 | |2 N/A
Michal Maliarov
DiabloVideo
Valheim přeskočil hranici 500 tisíc aktivních hráčů a překonal Dotu 2

Valheim přeskočil hranici 500 tisíc aktivních hráč…

Nejnovější vikingská survival hra boří rekordy na celé čáře.

22.  2.  2021 | |1 N/A
Michal Maliarov
SteamByznys
Valheim slaví úspěch, během dvou týdnů prodal přes 3 miliony kusů

Valheim slaví úspěch, během dvou týdnů prodal přes…

Nejnovější online survival spadl na herní komunitu jako blesk z čistého nebe.

20.  2.  2021 | |4 N/A
Michal Maliarov
SurvivalOnline
Hry zadarmo nebo se slevou: akce na indie hry a Sunless Sea zdarma

Hry zadarmo nebo se slevou: akce na indie hry a Su…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

26.  2.  2021 | |1 N/A
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce