West Bang – dálný západ v srdci Evropy

West Bang je nová česká hra, ve které rychlost znamená vše a logické myšlení je vám stejně platné jako modrá knížka na vojně. Její ručně kreslená grafika vás možná zaujme stejně, jako překvapila mě.
West Bank (západní břeh Jordánu) je území ohraničené ze severu, západu a jihu Izraelem a z východu Jordánskem. Vyznačuje se svou důležitostí pro všechna tři hlavní světová náboženství – judaismus, křesťanství a islám. Přestože se k tomuto místu upírají zraky velké části světové populace, nemá žádnou přímou souvislost s počítačovými hrami ani počítačovým průmyslem obecně.

West Bank je také historická počítačová hra, která vzrušovala počítačovou veřejnost někdy v polovině osmdesátých let. Přinesla neotřelý nápad, spoustu návykové zábavy a hodiny strávené před televizními obrazovkami. Zřejmé právě proto se dočkala konverze na většinu oblíbených platforem zlaté doby 8-bitové zábavy. Grafika je možná na dnešní poměry až příliš předpotopní, atmosféru však za pomoci emulátorů můžete okusit ještě i dnes, kdy už gumové ZX začíná pomalu korodovat.

West Bang je úplně nová, čerstvě zkompilovaná, do barevného archivu zabalená a růžovou stuhou ovázaná hra, ve které je smrt stejně častá jako výstřel z pistole a zápach střelného prachu provází každého jako jeho vlastní stín. Pokud jste pochopili, že tu první dva odstavce nejsou jenom pro zaplnění černého místa, jistě tušíte, že od West Bank k West Bang vede cesta snad ještě kratší než z Aše do Košic. Podobnost není vůbec překvapivá, dobrý nápad se totiž hodí vždy a za každé situace. Proč jej tedy znovu nevyužít dnes, po téměř dvou desetiletích? Asi není náhoda, že se chytré hlavy, které se daly do tvorby moderního West Banku, sešly právě u nás v České republice.

Nevěřím, že někdo z vás neví, jak se West Bank(g) hraje. Pro později narozené to ale v rychlosti připomenu. Hrajete ochránce práv a svobod lidiček ve westernovém městečku konce minulého století. Protože všichni obyvatelé města nejsou spořádanými občany, kteří pracují, poctivě odvádějí daně a tu a tam si zajdou uložit peníze do místní banky, máte o zábavu rychle postaráno. Stačí čekat s pistolí u dveří, rychle omrknout přicházejícího a podle potřeby bleskově jednat. Za zastřelení zločince jsou body, za stařenku a jiné civilně vyhlížející osůbky ne. Kdo se rozbrečí, ztratí body. Vítěz získá tank. No hmm, vlastně ne tak úplně. Takový je ale život. A je krásný !

Princip hry je tedy jasný, případně jej upřesní pohled na okolní historické fotografie. Z nich je jasné, že grafika laděná do takového comics-like stylu je přesně tím, co jsme u tohoto typu hry potřebovali. Navíc pohled na ručně kreslené bitmapy má v dnešní texturové době blahodárný vliv na lidský organismus.

West Bang je hra maximálně jednoduchá, to však ještě není nutně synonymum nudnosti. V plném světle se samozřejmě ukáže až v kompletní verzi. Doufejme, že není, co pokazit. No uvidíme, počkejte si na ní. Já jdu zatím střílet padouchy.

Diskuze (2) Další článek: Intel 740

Témata článku: , , , , , , ,