Wiggles – a nejhorší jsou trpaslíci

Muchomůrky, pořád jen muchomůrky – kdo to má pořád jíst! Pečený křeček by nebyl? A nezasloužíme si taky trochu piva, teď, když jsme vyhloubili velkou jeskyni a porazili ty dva naduté troly?A dokonce bez pomoci té nafoukané elfí víly. Chtělo by to taky nějaký volný stan, abychom se mohli věnovat svým drahým trpaslicím...

Žánr: budovatelská strategie
Minimální konfigurace: procesor 350 MHz, 128 MB RAM, 950 MB na HDD, 16MB 3D grafická karta, 8x CD-ROM, DirectX 8, Windows 9x/Me/2000
Doporučená konfigurace: procesor 500 MHz, 256 MB RAM, 950 MB na HDD, 32MB 3D grafická karta, 24x CD-ROM, DirectX 8, Windows 9x/Me/2000
3D akcelerace: ano (Direct3D)
Multiplayer: ne
Jazyk: čeština
Domovská stránka: wiggles.innonics.net
Výrobce: Innonics (www.innonics.net/)
Distributor: CD Projekt (http://www.cdprojekt.cz/)

Až do 23. června 2002 můžete soutěžit o 3 pěkné tašky s motivem této hry!

Je zajímavé, že většina budovatelských strategií pochází z Německa. Možná je to důsledek příslovečné německé pečlivosti a puntičkářství, faktem je, že spousta her, kde se staráte o malé pidižvíky, byla vyrobena v zemi našich západních sousedů. Každý asi zná sérii Settlers, obdobného žánru jsou např. Knights & Merchants, Anno 1602, Amazons and Aliens, The Nations, Cultures atd.

Wiggles (v USA se hra prodává pod názvem Diggles) je hra ze stejného soudku jako všechny výše zmíněné hry, přesto je na první pohled úplně odlišná. Jednak za to může moderní 3D kabátek, jednak prvky, které jsou obvyklé v jiných žánrech – především rozvoj postav a zvyšování zkušeností.

Wiggles   Wiggles

Wiggles   Wiggles

Ve hře ovládáte kmen trpaslíků, kteří dostanou od svého boha Odina přetěžký úkol – musí nalézt šest článků magického řetězu, který je nutný k tomu, aby se podařilo zkrotit  Odinova mazlíčka, psa Fenrise, který se poněkud vymknul kontrole a teď mírně řečeno zlobí. Dva články řetězu sice dostanete hned na začátku, ostatní ale musíte najít a získat a věřte, nebude to snadná práce. Ve hře je navíc spousta vedlejších úkolů, které sice nemusíte splnit, ale jejich úspěšné dokončení vám přidá nějakou dovednost či významný artefakt. Celkem je ve hře 24 úrovní, spojených dějovou linií do jedné velké kampaně o 4 misích.

Trpaslíci mohou žít jak na povrchu, tak v podzemí, kde si hloubí pěkné jeskyně a spojovací tunely. V kopání jsou Wigglové opravdu přeborníci, a pokud nenarazí na neprostupný kámen, mohou tunely hloubit všemi směry a prakticky libovolně daleko. Trpaslíci ale ke svému životu potřebují jídlo, zbraně, kovy, různé výrobky, zábavu atd. – a máme tady klasický koncept budovatelské strategie, tak jak ho známe ze spousty jiných her.

Wiggles   Wiggles

Wiggles   Wiggles

Základní „budovou“ je ohniště – zde se nejen připravuje jídlo, ale i „vyrábí“ další „budovy“, které slouží k vynalézání či výrobě dalších „budov“ nebo komodit. Přemíra uvozovek v předchozí
větě není rozhodně zbytečná – ono totiž je vše trochu netradiční. Předně – ohniště či jakoukoli jiná „budova“ lze složit do slušivé dřevěné bedýnky, přenést na jiné místo a tam zase rozložit. Ve hře tak budete trpasličí tábor několikrát stěhovat, ať už kvůli nedostatku místa, nebo poté, co se prokopete dostatečně daleko a cesty trpaslíků do práce a domů se stanou neúnosně dlouhé.

Kromě ohniště budete stavět těžební zařízení a jiné průmyslové stavby, stejně jako stany na ubytování, budovy pro zábavu atd. – celkem je ve hře více než 30 různých budov, přes 20 nástrojů či jiných výrobků a 7 materiálů, které můžete sbírat či těžit. Základním materiálem jsou muchomůrky – jejich pečené klobouky jsou nejběžnější potravou trpaslíků, nohy pak slouží jako stavební materiál. Z muchomůrek lze také vařit výborné trpasličí pivo. Výhodou hub je to, že po čase dorůstají, a pokud na příslušném místě nepostavíte dům, máte k dispozici neomezené zdroje. Pro zpestření jídelníčku slouží pečení křečci a další pochoutky.

Všechny budovy a výrobky samozřejmě nejsou k dispozici hned na začátku hry. Technologický strom je značně rozvětvený, takže stále objevujete něco nového. Pokud máte postaveny nutné budovy, přibude vám možnost vynalézt novou technologii a poté již můžete stavět příslušné budovy či vyrábět nové výrobky. K vynalezení dále potřebujete nějaký materiál a hlavně trpaslíka s danou zkušeností. Každý Wiggle totiž disponuje několika znalostmi a zkušenostmi, které se rozvíjejí jeho každodenní prací. Trpaslík s vyšší zkušeností pak danou práci vykonává mnohem efektivněji, navíc má přístup k novým vynálezům. Je proto vhodné trpaslíky specializovat – tj. jeden bude vařit, druhý dolovat tunely a jeskyně, třetí přenášet výrobky, čtvrtý sklízet houby atd. Ve hře je celkem 13 oborů, ve kterých se mohou trpaslíci zdokonalovat, včetně válečnických umění, bojů se zbraněmi i bez nich, alchymie atd.

Wiggles   Wiggles

Wiggles   Wiggles

Další zajímavým prvkem hry je rozmnožování. Každý trpaslík má svého stálého partnera opačného pohlaví, a pokud je pár spolu, narodí se jim po čase malé trpasličátko. To rychle roste a po pár dnech (v podzemí běží čas jinak než v lidském světě, trpaslíci se dožívají zhruba 24 dní) se již vesele zapojí do pracovního procesu. Potomek navíc zdědí své dovednosti po rodičích a může je dále vylepšovat. Každý trpaslík má k dispozici 100 zkušenostních bodů, které se mu (podle charakteru jeho práce) rozdělují ke zkušenostním oborům, potomek pak má k dispozici dalších 20 bodů.

Každý trpaslík má své jméno, svého partnera, dokonce i svůj rodokmen. Každý má dále svůj unikátní charakter, své názory atd. Každému z nich můžete individuálně nastavit denní rozvrh – tj. dobu, kdy má pracovat a kdy má volno. Ve volné době Wigglové spí, odpočívají, diskutují či plodí potomstvo. Je možné dobu odpočinku trpaslíkům zkrátit nebo je přimět k nějaké konkrétní činnosti i v období volna, nesmí se to však dělat příliš často, neboť unavený trpaslík je značně nešťastný a nepodává řádné výkony.

Ačkoli se provedení hry jeví na první pohled jako plně trojrozměrné, po čase zjistíte, že se jedná pouze o pseudo 3D hru. Obraz můžete do určité míry natáčet, stejně jako přibližovat či vzdalovat, vždy ale vlastně na herní plochu pohlížíte zboku. Navíc ovládání kamery je občas mírně nepraktické a pokud pohled příliš přiblížíte či vzdálíte, rychle ztrácíte přehled. Dobře poslouží i malá mapka prozkoumaného území, kterou lze navíc využít pro rychlé přesouvání pohledu do vzdálených oblastí, neboť skrolování hlavního pohledu je k uzoufání pomalé.

K tomu všemu hraje vcelku pěkná hudba, také ozvučení lze pochválit. Po technické stránce je hra velmi dobře zpracována, jen trošku zarazí poměrně vysoké HW nároky. Pochválit lze i českého distributora, který zajistil kompletní lokalizaci do češtiny včetně dabingu.

Wiggles   Wiggles

Wiggles   Wiggles

Kromě hlavní kampaně obsahuje hra ještě pěkně provedou výukovou misi a volnou hru, kde můžete buďto bojovat s jednou rasou trpaslíků proti ostatním třem, nebo jen budovat a expandovat ve hře, kde jediným nepřítelem jsou podzemní příšery (draci, trollové, skřeti atd.).

A jak se Wiggles hrají? Pokud jsou Settlers a ostatní podobné hry vaše krevní skupina, oblíbíte si dozajista i Wiggles. Zpočátku budete sice trochu zmatení, rychle se však zorientujete a pak se s chutí můžete vrhnout do podzemních dobrodružství. Díky rozsáhlému stromu technologií budete stále objevovat či vynalézat něco nového a nestane se tak, že byste se už ve čtvrtině hry nudili. Trošku zamrzí značná pomalost a zdlouhavost hry – běh času se nedá urychlit a vybudování fungující trpasličí kolonie zabere i několik hodin. To je ovšem vlastnost většiny těchto her a pokud od Wiggles nečekáte žádné velké akční souboje, dynamické scény a dějové zvraty, budete se u nich královsky bavit.

Grafika: 9/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10

Netradičně pojatá budovatelská hra, které k dokonalosti chybí jen trochu živější děj a větší rozmanitost. Pokud vám nevadí mírná rozvláčnost a máte před sebou dlouhé letní večery, neváhejte a pusťte se do toho.

Celkové hodnocení: 8/10

Diskuze (4) Další článek: nVidia představuje nový programovací jazyk

Témata článku: , , , ,