Wiggles – undergroundová senzace na obzoru

Pokud máte v oblibě Simy a Creatures, pak už zřejmě netrpělivě čekáte na Wiggles, hru, která přitáhla pozornost většiny hráčů po celém světě ještě před svým vydáním, ačkoliv za ní stojí celkem neznámý tým. V podstatě budete řídit životy potvůrek roztomilejších než v Creatures ve světě propracovanějším, než v The Sims. Sbohem Oddworlde!
Pokud máte v oblibě Simy a Creatures, pak už zřejmě netrpělivě čekáte na Wiggles, hru, která přitáhla pozornost většiny hráčů po celém světě ještě před svým vydáním, ačkoliv za ní stojí celkem neznámý tým. V podstatě budete řídit životy potvůrek roztomilejších než v Creatures ve světě propracovanějším, než v The Sims. Sbohem Oddworlde!

Právě v této době čteme všichni nadšené recenze těch šťastnějších hráčů, kteří za sebou mají zkušenost s vyhlášeným trhákem Oddworld: Munch´s Oddysey na Xboxu. Pokud se také nemůžete dočkat, až budete ovládat ty nekonečně roztomilé potvůrky v nekonečně propracovaném světě, ožívajícím díky nadpřirozeně kvalitní grafice, pak se můžete trochu uklidnit. Xbox má možná Oddworld, ale majitelé počítačů budou mít Wiggles (nebo Diggles, jak se hra bude v některých zemích jmenovat). Těžko říct, kdo na tom bude lépe.

WigglesWiggles

WigglesWiggles

Nadšení z ohlášeného titulu od celkem neznámého výrobce (právě takoví nám ale přinesli Baldur´s Gate nebo Half-Life) pramení ze dvou důvodů. Tím prvním jsou vlastnosti ohlášené hry a tím druhým jsou reakce novinářů, kteří už měli možnost si hru vyzkoušet. Wiggles začínají nehodou, při které bohu Odinovi uteče pekelný pes Fenris. Bůh si tedy vytvoří rasu trpaslíků, jejímž úkolem bude během několika generací (hra by měla obsahovat celkem pět historických období, rozeznatelných na první pohled) dát dohromady materiál a ukovat obojek, kterým by po velkém souboji, na nějž se celé generace budou trpaslíci připravovat, bylo možné Fenrise spoutat.

Ve hře tedy půjde o řízení osady trpaslíků, která se bude postupně prokopávat podzemními světy a hledat vzácné kovy. Vaše činnost bude spočívat například v rozvržení času pro jednotlivé trpaslíky (k dispozici bude mnoho různých postav obou pohlaví). Aby mohli dostatečně dlouhou část dne poctivě pracovat, musíte jim kvalitně zpříjemnit i volný čas, naučit je hrát karty, nechat je, aby si vyprávěli vtipy (směřující například na neschopnost vašeho řízení) a především se milovali, což v důsledku bude znamenat zrod nového pokolení, které bude po svých rodičích získávat jejich poznatky a schopnosti. Postupně se budete s trpaslíky učit vynalézat nové stroje, případně celé instituce (nové budovy) pro vývoj nových prostředků k usnadnění práce a obraně před nepřáteli, kterými budou trollové, draci a další havěť, se kterou budete bojovat v akčnějších okamžicích hraní. Hlavní je pochopitelně vypracovat plán a zbraně pro závěrečný souboj s Fenrisem.

WigglesWiggles

WigglesWiggles

Hra by měla být dostatečně nelineární kombinací veselého dobrodružství, simulace a akce, aby udržela pozornost jakéhokoliv hráče a pomáhat by jí v tom mělo excelentní technické provedení, které si však vybere svoji daň na požadavcích minimální konfigurace počítače. Mluvilo se například o 32 RAM grafické kartě. Odměnou pak bude dokonale 3D svět s detailně propracovanými postavičkami včetně různých výrazů na tváři dle nálady. Kopání skrz podzemní světy by měla také oživit zajímavá hra se světlem, posuďte sami podle obrázků. Když jsme u té propracovanosti, nelze vynechat docela vtipnou informaci, podle které bude mít každý trpaslík jiný tvar klobouku.

Shrňme si tedy, že půjde o velmi různorodou strategickou hru, ve které povedete trpaslíky skrz nesčetná dobrodružství (50 různých úkolů ve čtyřech různých světech během pěti historických období), budete je učit, krmit a starat se o ně a pozorovat celé to dění v světě podzemních labyrintů, které nebudou rozdělené na jednotlivé úrovně. Na vynalezení čeká 30 výrobních budov, 20 pomůcek a 7 různých materiálů. Bojovat budete s deseti druhy zbraní a čtyřmi bojovými technikami, včetně karate a taekwonda. Vypadá to na obrovský kopec zábavy, který by zvláště po úspěchu Giants a Black And White mohl padnout na velmi úrodnou půdu.

Diskuze (5) Další článek: Co najdete ve Score 95?

Témata článku: , , , ,