Wii Fit – interaktivní posilovna ve vašem obýváku

Nemůžete si dovolit vlastního trenéra ve fitku? Nebo se stydíte posilovny navštěvovat či vám jen schází čas? Zkuste zauvažovat nad Wii Fit.
Kapitoly článku

Wii Fit představuje další krok Nintenda na cestě zprostředkovat herní zábavu co nejširšímu publiku a zároveň z ní sloupnout nálepku jako něčeho ryze „dětského“. Ostatně samotná konzole Nintendo Wii po právu slaví globální úspěchy s více než 20 miliony prodaných kusů přístroje, který staví na velmi netradiční interakci s hrami.

wiifitart01.jpg

Hra Wii Fit, pokud tomu tak můžeme říkat, jde ještě za dál za hranice mávání Wii-motem. Za cenu přes dva a půl tisíce korun dostanete kromě nezbytného DVD s i speciální zařízení jménem balance board, jež dokáže detekovat správné rozložení váhy na jednotlivé končetiny (prostě vaši rovnováhu) a toho využívat pro cvičení i zábavu.

Virtuální cvičenec

Na začátku si vytvoříte svůj profil a vyberete Mii, jenž bude představovat vaše herní já v některých aktivitách. Následně zadáte svoji výšku a datum narození, aby vás následně podložka protáhla krátkou sérií měření a určila BMI a jakési hodnocení kondice v podobě Wii Fit věku- čím vyšší je kladný rozdíl oproti vašemu věku, tím jste na tom hůř. Tady se ale bohužel ukazuje nedostatek v podobě příliš zjednodušených parametrů.

wiifit01.jpgwiifit02.jpg
 

Samotné BMI, tedy porovnání váhy a výšky se ve skutečnosti používá pouze jako orientační ukazatel, který není přesný pro některé skupiny jako svalovci (svaly váží více než tuk) či děti.

Wii Fit jde ještě za dál za hranice mávání Wii-motem

Z toho vyplynuly i v zahraničí mediálně nafouklé aférky, kdy si mladá sportující dívka přivedla mindrák z toho, že ji Wii Fit označilo jako osobu s nadváhou. Ale to jen tak na okraj.

wiifitart02.jpg

Ani hodnocení Wii Fit věku určující jen z vašeho rozložení váhy není naprosto ideální. To ukazuje třeba fakt, kdy i sám propagátor Wii Fit u nás, trenér Václav Krejčík, přiznal, že jeho virtuální věk byl určen na 54 let. Na druhou stranu, hra (budeme tomu tak říkat, ano?) výborně mapuje vaše pokroky a vynáší vaše zlepšení či zhoršení do přehledných grafů, na kterých je vidět, jak si vedete. To spolu s chytrým motivačním systémem, který přidává i užitečné rady, vás vede k pravidelnému cvičení, což je jeden z nejbáječnějších prvků Wii Fit.

Slušná nabídka

Po úvodním nezbytném nastavování a měření získáte první razítko do svého kalendáře a každý následující den obdržíte další, pokud si projdete aspoň krátkou sadou měření. K tomu dokonce nemusíte mít ani vložené Wii Fit do mechaniky, můžete si nechat vytvořit speciální kanál na hlavní obrazovce rozhraní konzole. Ovšem pokud chcete cvičit (a to byste měli chtít), zapnutí Wii Fit se stejně nevyhnete.

wiifit05.jpgwiifit06.jpg 

Samotné pohybové aktivity se dělí do čtyř skupin: jóga, aerobik, posilovací cviky a balanční hry. Jóga nabízí prvky od hlubokého dýchání přes různě náročné pózy, posilovací cviky přinášejí klasiku jako sklapovačky, kliky, protahování specifických svalových partií a tak dále, nabídka je slušně rozsáhlá. Což rozhodně neznamená, že by nemohla být daleko bohatší.

wiifitart04.jpg

Virtuální trenéři

Některé cviky z jedné skupiny jsou propojené s podobnými ze skupiny druhé a neodškrtnou se jako splněné, dokud nezvládnete oba. Na začátku rozhodně nemáte přístup k celé paletě aktivit, ale ty se vám postupně odemykají s tím, kolik času s Wii Fit trávíte. Pochopitelně se myslí přímo cvičením. Okouněním v menu žádné minuty do časového prasátka nezískáte.

Je úžasné slyšet povzbuzování od trenéra, pochvalu za povedené cviky i pokárání

Pro jógu a posilování získáte vlastního virtuálního trenéra (či trenérku), jenž nejen ukáže, jak jednotlivé cviky provádět, ale zároveň dokáže i pochválit či popohnat k vyššímu výkonu. Trenéři jsou sice po grafické stránce velmi stroze ztvárněni, kdy se jedná vlastně jen o vystínované, neotexturované modely, ale svému účelu slouží více než dobře. Animace všech cviků je naprosto perfektní a názorná, navíc lze vidět předcvičujícího i z několika úhlů.

wiifit03.jpgwiifit04.jpg 

Cvičení snad netřeba blíže přibližovat, jednoduše opakujete to, co předvádí trenér. Přičemž jako měřítko vašeho úspěchu slouží ukazatel správného rozložení váhy, který se snažíte udržet v dané oblasti. Některé cviky, jako třeba sklapovačky rovnováhu neměří, ale pouze počítají splněná opakování. Další aktivity zase překvapivě vůbec nevyužívají balance board, ale Wii-mote a tak dále. Detaily jsou zbytečné, důležitý je fakt, že interaktivní forma cvičení neskutečně pomáhá. Je úžasné slyšet povzbuzování od trenéra, pochvalu za povedené cviky i pokárání, že se moc nesnažíte.Škoda jen poměrně chudé zásoby podobných frází, které se tak po pár dnech dost omrzí.

Dostupné pro: Wii
Žánr: Sportovní | Training
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
  • Zábavné cvičení
  • Slušné motivace
  • Interaktivita a trenéři
  • Chytlavé minihry
  • Pochybné měření BMI a Wii Fit věku
  • Nabídka cviků mohla být bohatší
  • Chybí vytváření cvičebního plánu
  • Zábava ryze pro jednoho

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,