WingMan Strike Force 3D – pan Joystick

Trend při vývoji nových druhů herních periferií je jasný: přiblížit hráče co nejblíže realitě a uspokojit veškeré jejich choutky. Tento cíl se snaží co nejlépe plnit i firma Logitech, která nás téměř každou chvíli zásobuje novými druhy joysticků, joypadů, volantů a jiných herních zařízení. A zdá se, že právě Logitech naplňuje toto moto dokonale, neboť pokaždé se můžeme těšit na ovladač, který bude obsahovat spoustu vychytávek a nových funkcí, vynášející zážitek z hraní do nebeských výšin.
Trend při vývoji nových druhů herních periferií je jasný: přiblížit hráče co nejblíže realitě a uspokojit veškeré jejich choutky. Tento cíl se snaží co nejlépe plnit i firma Logitech, která nás téměř každou chvíli zásobuje novými druhy joysticků, joypadů, volantů a jiných herních zařízení. A zdá se, že právě Logitech naplňuje toto moto dokonale, neboť pokaždé se můžeme těšit na ovladač, který bude obsahovat spoustu vychytávek a nových funkcí, vynášející zážitek z hraní do nebeských výšin.

WingMan Strike Force 3D představuje ideální joystick pro hráče leteckých simulátorů a závodních her. Dokonale zvládnutá technologie force feedback je samozřejmostí.

Co je to zač?
Řada úspěšných výrobků WingMan se nedávno rozrostla o další kousek, tentokráte o force feedbackový joystick WingMan Strike Force 3D. Jedná se přitom o nástupce populárního joysticku WingMan Force 3D, jehož recenzi jsme vám nedávno přinesli.

WingMan Strike Force 3DJiž před samotným vybalením z krabice jsem se samozřejmě na tento joystick těšil. Vždyť ovladače od Logitechu patří mezi ty nejuznávanější a snad jen periferie Microsoftu jsou jejich plnohodnotným soupeřem.

Protože se jedná o joystick s podporou technologie force feedback (force feedback = zpětná hmatová odezva), pohon ovládacích prvků v joysticku je zajištěn přes malý externí zdroj, jež se připojuje do běžné sítě 220V. Spojení s počítačem probíhá přes kabel USB, čímž pádem odpadají jakékoliv problémy s instalací. Ihned po připojení jsme vyzváni k vložení originálního CD do mechaniky a během pár vteřin již můžeme vesele pařit. Zároveň můžeme použít všemocné sítě Internet k updatování software a stažení aktuálních ovladačů.

Ukaž, jak vypadáš
WingMan Strike Force 3D na první pohled zaujme robustní konstrukcí a překvapivě “lehkým“ designem. Dojem, že WingMan bude dokonale sedět na stole, je bohužel zdánlivý. Pět nekvalitních přísavek pravděpodobně přilne bez větších problémů ke skleněným podložím, ovšem k dřevěnému stolu se nepřichytí ani náhodou. Vše tedy visí na hmotnosti, která je naštěstí poměrně značná a stabilita se tak alespoň trošku přibližuje konkurenčním zařízením. Samotná páka, která je stejně jako celý joystick, přizpůsobena pouze pro praváky, je naopak zpracována velmi efektivně a skvěle se drží a ovládá. Na spodku páky je menší výstupek, který perfektně plní svoji funkci a zabraňuje prokluzování dolů. Stejně tak vrchní část páky je vyřešena velmi kvalitně a ke všem čtyřem tlačítkům na ní máme dobrý přístup.

Ach ty tlačítka
Celkově tlačítek na joysticku nenajdeme deset, dvacet, ba ani třicet, jak se poslední dobou stává pravidlem. Pouhopouhých 9 tlačítek dělá z tohoto joysticku zařízení, na jehož ovládání si zvykneme velmi brzy. Osobně si myslím, že tento počet je úplně optimální. Nikdo přeci není zvědavý na desetistránkové manuály, složité ovládání a dlouhé dny vyplněné zjišťováním, jak že to vlastně funguje. Tento relativně náročný požadavek splňuje WingMan dokonale, interakce s hráčem probíhá naprosto bezproblémově.

Samostatný odstavec si zaslouží popis jednotlivých tlačítek. Pět jich je umístěno přímo na základně a jedná se o dvě klasická tlačítka a jedno, které plní funkci tří. Tedy, jde o otočné kolečko, které může v některých hrách plnit funkci plynu. Zároveň je však možné je stisknout. Dále na základně najdeme ovladač plynu, který naprosto dokonale umožní ovládnutí většiny závodních her a leteckých simulátorů. Na páce pak najdeme čtyři klasická tlačítka a něco navíc. Tím myslím dva poziční kloboučky, čímž dostává tento joystick úplně nový rozměr. Oba kloboučky se přitom goniometricky liší a je tedy na vás, který se vám bude lépe ovládat. Samozřejmě je ale možné používat oba a na každý z nich mít přiřazenu jinou funkci. A musím potvrdit, že integrováním druhého hatu (poziční klobouček), se Logitechu podařil opravdu dobrý tah směrem k hráčům leteckých simulátorů.

Král maker a předvolených hmatů
Byl jsem zvědav, jak se Logitech vypořádal s ovládacím softwarem. A povedlo se mu to bratru dokonale, neboť Logitech Wingman Profiler výborně umožňuje dodatečnou editaci funkcí tlačítek. Máte zde na výběr z několika stovek předpřipravených profilů snad ke všem novějším hrám a pakliže nějaký nenajdete, pravděpodobně již bude k dispozici ke stažení na Internetu. A pakliže ani zde neuspějete, můžete si profil prostě a jednoduše vytvořit sami. Software také umožňuje editaci a tvorbu maker, tedy kroků, které budou následovat po stisknutí daného tlačítka. V jednom okamžiku tak můžete kupříkladu hodit bombu na nepřátelskou základnu a zároveň připravit k odpálení další. Časové prostoje mezi jednotlivými kroky jsou také možné. Prostě jednoduchost sama.

Pan Joystick?
Hodnocení joysticků je značně obtížné. Někomu vyhovuje to, druhému ono. Tento joystick však s největší pravděpodobností zaujme většinu hráčů, kteří teprve kouzlu pákových ovladačů propadají. Jednou z mála nevýhod tohoto joysticku je tedy jen diskriminace leváků a slabší možnosti uchycení ke stolu. Jinak není co vytknout.

Cena: cca 3800,- Kč
Hodnocení: 8/10
Počet tlačítek: 9 + ovladač plynu a 2 poziční kloboučky
Otočná rukojeť: ano
Připojení: USB
Operační systém: Windows 98, Windows 2000, Windows ME

Diskuze (3) Další článek: Desktop Games – dejte sbohem svým Windows

Témata článku: , , , , , , ,