Wolfenstein: Enemy Territory slaví pět let

Wolfenstein je jedna z největších herních legend a na její počest vám u příležitosti jubilea přinášíme monstrózní vzpomínkový článek. Takže vše nej!
Kapitoly článku

Asi nejdůležitější informací pro všechny fanoušky počítačových her je pak právě fakt zřejmý již podle výmluvného názvu. Jedná se o pokrevní propojení s praotcem všem stříleček Wolfenstein 3D. Tuto revoluční pecku zná určitě každý hráč naší generace a proto by vás mohlo zajímat, že pro zatím posledním pokračování existují stále tisíce hráčů po celém světě, kteří denně vstupují na bitevní pole a zápolí na nejrůznějších mapách v nezapomenutelně dynamické atmosféře. Když k této, po pěti letech stále aktivní a věrné, hráčské základně přidáme spousty online turnajů, přenášení zápasů pomocí diváckého módu ETTV, komentované přímé přenosy v češtině na rádiu TeamPlay, nebo dokonce pořádání zahraničních LAN turnajů o ceny, tak mnozí z vás by možná chtěli o tomto herním titulu vědět více.

Jako velký fanoušek této hry jsem pro vás zkompletoval veškeré základní informace, díky kterým propadnete jejímu kouzlu i vy. Článek jsem načasoval záměrně na období, kdy Wolfenstein: Enemy Territory oslaví své pětileté narozeniny a můžeme sledovat probíhající prestižní turnaj ESL Major Series 2, kde máme dokonce dva české zástupce. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku jedné z možná nejvíce podceňovaných stříleček na světě, která se však jako žádná jiná může pyšnit spojením s úplnými začátky hraní tohoto stylu počítačových her. Pohodlně se usaďte a vítejte ve světe Wolfenstein: Enemy Territory!

Na začátek by se jistě slušelo seznámit vás krátce s historií celé Wolfenstein trilogie, protože neexistuje na světě jiná hra, která by si to dle mého názoru zasloužila více. Nevíte proč? Tak pozorně čtěte další řádky.

Kořeny Wolfenstein: Enemy Territory sahají až na samotný počátek a zrození žánru first person shooters. Ano je to tak. Kdo by snad náhodou nevěděl, tak léta páně 1992, kdy možná většina z vás ještě nechodila ani do školy, vydala tehdy firma id Software pro operační systém DOS hru s názvem Wolfenstein 3D. Tím nastartovala trend, který momentálně nejvíce hýbe celým herním průmyslem. Z id Software se tak stal během dlouhých patnácti let světově uznávaný herní gigant. A to vše díky Wolfenstein 3D, hře, jež dala za rok na to vzniknout další legendě - sérii Doom. Wolfenstein 3D by tak mohl být zajisté označen jako bible nás všech příznivců stříleček. V této hře se v atmosféře roku 1943 ocitáváte v roli agenta Williama B.J. Blazkowicze na tajné misi v Německu. Ten je však prozrazen a upadá do zajetí v hradu Wolfenstein a zde se rozbíhá legendární příběh, který zná drtivá většina naší generace. Moc dobře si pamatuji hodiny strávené nalepený na monitoru v kanceláři našeho známého, kde se přede mnou za mihotajícího světla zářivky střídali právě Wolfenstein 3D s Civilization.

   

Myslím si, že bysme všichni měli mít tento fakt na paměti a vědět, kdy došlo ke zrození jednoho z hlavních herních žánrů ovládajícího eSport po celém světě. Při psaní tohoto článku jsem samozřejmě neodolal a sehnal jsem si instalaci Wolfenstein 3D dostupnou na Internetu a s radostí vám ji zde nabízím jako třešničku na dortu. Protože každý rád zavzpomíná a příjme výzvu tuto pecku jedním dechem dohrát. Nebo snad nová generace hráčů nemá na to dohrát takovou hru? ;)

Takže:
D:
dir
cd Wolf3D
wolf3d.exe

a za par hodin nashledanou zpět u tohoto článku ;)

wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfenstein_3D

Začátek máme úspěšně za sebou, takže pojďme pokračovat v malé lekci historie série Wolfenstein. Od roku 1992 se nám žánr stříleček vesele rozvíjel a kdejaký mladík měl tehdy při hodinách ve škole v hlavě místo učení scény z Doom, Doom II nebo Duke Nukem 3D. Devět let po vydáni Wolfenstein 3D se však vrací ponurá atmosféra druhé světové války a přichází další zlomový titul s výmluvným názvem Return to Castle Wolfenstein. Tato hra plynule navazovala na svého předka Wolfenstein 3D a měla velký úspěch hlavně díky multiplayer módu, který očaroval stovky nynějších fanoušků Wolfenstein: Enemy Territory. Return to Castle Wolfenstein napomohl velkou měrou vytvořit základy dnes již zcela běžnému soutěžení týmů z celého světa, stojících díky internetu proti sobě. Že to nejsou jen laciná a prázdná slova z mých úst potvrzuje citace z Wikipedie, kterou si zde dovolím použít:

"The multiplayer side, developed by Nerve Software eventually became the most popular part of the game, and it grandfathered in many features that online multiplayer FPSs have today."

Return to Castle Wolfenstein Return to Castle Wolfenstein

Return to Castle Wolfenstein Return to Castle Wolfenstein

Tato hra stála u zrodu vznikajícího fenoménu eSportu a pamětníci s nostalgii rádi zavzpomínají na tehdejší bitvy a několik strhujících ročníků Clanbase EuroCupu v Return to Castle Wolfenstein.

wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/RTCW

No a jsme už u samotného konce historického okénka. V roce 2003, dne 29. května, byla díky problémům s dokončením single playeru jako freeware vydána samostatná hra Wolfenstein: Enemy Territory. Kráčí ve stopách svých dvou předků a je tak zatím stále posledním zástupcem série Wolfenstein. Wolfenstein: Enemy Territory velmi rychle navázal na úspěch svého předchůdce Return to Castle Wolfenstein a převzal štafetu v eSport oblasti, kde se poslední dobou hlásí stále hrdě o slovo. Tato série stvořila, nebál bych se říci, přímo kult. Každý fanoušek mi dá za pravdu, že to není pouhá oblíbená hra, ale něco mnohem víc. Důkazem může být video v sekci Recenze představující tak trochu jinak jednotlivá povolání ;)

wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfenstein:_Enemy_Territory

Jak bude vypadat budoucnost této slavné trilogie rozhodne jedině čas. Hodně hráčů by si stejně tak jako já moc přálo pokračování, ať již RtCW2 či W:ET2. Bohužel se však zdá, jako by byli vývojáři k tak oddané a aktivní komunitě, kterou by mohla kdejaká hra závidět, slepí a raději hanebně se značkou Enemy Territory obchodují ve svém nepříliš úspěšném titulu Enemy Territory: Quake Wars. Ten herně připomíná mnohem více sérii Battlefield a jeho sci-fi prostředí vybočuje z atmosféry Wolfenstein her. V žádném případě nemůže být ET:QW brán jako následovník výše zmíněných her, čímž ovšem nikomu v žádném případě netvrdím, že se bude jednat o špatnou hru. Prostředím to je zkrátka úplně jiná hra.

 

Ať si zkusí každý argumentovat, jak chce, Wolfenstein: Enemy Territory nabízí nám, hráčům, komentátorům, reportérům či pouhým divákům, vše, co taková hra ke svému životu potřebuje. Navíc má velký potenciál, protože mnoho eSport subjektů a hráčů, díky ne moc velké snaze o propagaci v letech minulých, o ní vůbec neslyšelo. Kladem je bezesporu její lehká a bezplatná přístupnost. Nemusí se tak bát o svoji budoucnost, která bude vždy v srdcích spousty lidí, co pro ni budou mít navždy slabost jako já.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,