Wolfenstein: Enemy Territory slaví pět let

Wolfenstein je jedna z největších herních legend a na její počest vám u příležitosti jubilea přinášíme monstrózní vzpomínkový článek. Takže vše nej!
Kapitoly článku

Pohlcující atmosféra druhé světové války, nebezpečně chytlavá hratelnost, nekončící akce a adrenalinové souboje s tisíci hráči po celém světě na každém metru různorodých map. To a ještě mnohem více vám nabízí volně šířitelný multiplayer datadisk na legendární Return to Castle Wolfenstein. Hra, prověřená již více jak čtyřmi léty své existence, se stává ve světě i u nás stále populárnější a vystupuje z dlouhého pobytu ve stínu eSportu. Je mi proto velkou ctí, vám ji zde krátce představit a odhalit vám, všem hráčům počítačových her, tento zajímavý a bezpochyby stále atraktivní herní titul. Dámy a pánové oprašte thomsony, vyleštěte své mp40, přichází Wolfenstein: Enemy Territory od anglických Splash Damage, hra, která vás nenechá vydechnout!

   

Enemy Territory je online multiplayer střílečka koncipovaná primárně na hraní přes Internet a LAN. Nejedná se samozřejmě o žádnou herní novinku. Přesto stále tuto hru donedávna širší veřejnost neznala. Proto se snažím tuto chybu napravit. Nikdy není pozdě poznat kvalitní hru. Neexistuje lepší způsob, než vám ji zde touto formou nabídnout na osobní posouzení. Protože v herním průmyslu zdaleka neplatí pravidlo - co je nové je dobré, či nejlepší a platí to samozřejmě i pro propagaci a reklamu. Spíše naopak se stále více herní výrobci snaží z počítačových her udělat konzumní zboží, které budou masy lidí po celém světě každý rok tupě kupovat a zapomínat tak na nejdůležitější aspekty kvality her - hratelnost a životnost. Jednoduché přirovnání - stolní hru šachy tu máme od nepaměti, a přestože se určitě tisíce lidí snažili tuto hru překonat nebo nahradit, neuspěli v překonání jejího geniálního systému. Proto využívám každou příležitost seznámit ostatní s Enemy Territory. Představuje pro mne ony šachy na poli first person multiplayer stříleček.

   

Enemy Territory si v žádném případě nehraje na realističnost, ba naopak. Však koho zajímá, zda-li je hra opravdu realistická? Většině z nás jde hlavně o jedno - zábavu. A té si v Enemy Territory, společně s adrenalinem a porcí pořádné akce, užijete opravdu až až. Zapomeňte proto na nekonečné plížení a strach, že vás jediný zásah pošle na onen svět. Byli jste fanoušky legendárních kousků jako Unreal Tournament či Quake3 jako já? Pak je pro vás tato hra naprostou nutností! Její kouzlo pramení  z akčních soubojů, které neustále podstupujete. Právě díky své arkádovosti, kterou si mnoho z vás ihned zamiluje, přináší tento titul hráčům mnohem větší akci než jeho konkurence.

Jádrem toho všeho je bezesporu geniální Quake3 engine, který celé hře dává nejen stále výborné grafické zpracování, ale hlavně dynamičnost a samozřejmě i různé trickjumpy, díky kterým může zkušený hráč na každé z map získat významnou výhodu nad svými protivníky. Tento prověřený engine umožňuje velké množství úprav nastavení díky podpoře configů, které si každý hráč může ušít na míru dle svých představ. Hlavně jede bez problémů na každém slušném stroji. Samozřejmě můžete namítnout, že tato hra je už jednoduše stará a nezajímavá. Ale to může jako argument použít pouze člověk, který ji nikdy na vlastní kůži nevyzkoušel a nedal šanci. 

   

To však není zdaleka vše. Enemy Territory představuje propracovaný herní systém, který sice vyžaduje trochu času a důvtipu na úplné zvládnutí, ale to celou hru posouvá do vyšší kategorie, než ve které se nachází jen tupé stereotypní střílečky. Hra dává hráčům na výběr hned pět různých povolání, z nichž každé má své speciální vlastnosti a uplatnění v různých situacích. Jedním z klíčových povolání je medik, který doplňuje životy a dokonce má schopnost oživovat své mrtvé spoluhráče, čímž dokáže v důležitých situacích podržet svůj tým. Pokud tedy zemřete a soupeř vás jednoduše řečeno nedodělal, máte stále šanci, že vás spoluhráč hrající toto povolání zastihne a pomocí injekce znovu pošle do nekončící bitvy. 

   

Další nepostradatelné povolání je  inženýr, který je hlavním strůjcem plnění úkolů jako opravování tanku, pokládání dynamitu, stavění velitelských stanovišť a různých bariér. Právě tyto možnosti velkou měrou přispívají k unikátnosti Enemy Territory. Dále je pak k dispozici velice důležitá postava - field ops. Toto povolání, které má možnost zásobovat ostatní členy v týmu důležitou municí, je specifické možností přivolávat nálety či bombardovat určitého místa na mapě, což může být v zápase klíčovým okamžikem. Nechybí samozřejmě ani starý dobrý soldier, který vás může ve vteřině smést z povrchu zemského pomocí panzerfaustu (obdoba raketometu), nebo cover ops, fungující například jako sniper mající schopnost se převlékat do soupeřových uniforem, ničit jeho velitelská stanoviště a umožnit tak postup v mapě pro svůj tým. 

   

Hra je tak týmová v pravém slova smyslu, záleží na kooperaci všech hráčů v týmů a nejen na individuálním skillu jednotlivce. Neexistuje proto jednoduchá rovnice - lepší střelci vyhrávají. V Enemy Territory záleží na mnoha faktorech a průběhu hry. Medik může pozvedat zbytek týmu, absence inženýra může tým i přes zlikvidování všech spoluhráčů připravit o vítězství atd. Jak jsem slíbil v kapitole Historie, tak vám zde nabízím i takové netradiční video představující originálním způsobem jednotlivá povolání. Dále vás jistě přesvědčí o tom, jak silně návyková hra Wolfenstein: Enemy Territory může být.

Hra podporuje jak kompetitivní střetávání týmů na stopwatch modu, tak i campaign mod používaný na veřejných serverech, kam se může kdokoliv připojit a zahrát si. Právě stopwatch mod používaný v clanwarech patří k unikátním vlastnostem Enemy Territory. Proti sobě v něm stojí na různých mapách, zasazených do válečného prostředí druhé světové války, dva týmy nastupující za stranu spojenecké (allies - útočníci) nebo německé armády (axis - obránci), aby bránili své území či plnili různé úkoly.

   

Podstata hry spočívá v tom, že po odehrání mapy se strany týmů otočí a nový útočníci se snaží zvítězit v kratším čase než jejich protivníci. Tým, který tak dokáže nastavit lepší čas než soupeř, vyhrává mapu. Zápas se tak skládá z odehrání dvou map, kdy při remíze dochází k losování mapy rozhodující. Nehraje se na žádná kola, nýbrž jsou hráči po určitých časových limitech (spawny) vrhnáni periodicky v případě smrti zpět do hry, a to je právě zárukou velkých bitev o jednotlivé dílčí fáze map. Tento princip vychází do jisté míry z módu Domination, který určitě všichni znáte s ostatních her. Enemy Territory též obsahuje anti-cheat podporu PunkBuster. To vše dělá z Enemy Territory ideální vstupenku do světa online stříleček. Nabízí nejen všechny zmíněné vychytávky, ale hlavně je úplně zadarmo! 

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfenstein:_Enemy_Territory  
http://freehry.doupe.cz/hry/return-to-castle-wolfenstein-enemy-territory 92%
http://www.doupe.cz/h/Special/AR.asp?ARI=115643 Freehra roku 2006

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,