Wolfenstein II: The New Colossus - natrhněte náckům sandál (recenze)

BJ je zpět. Brutálnější, naštvanější...a na vozíku. To vás ale nezachrání pane Adolfe!

Wolfenstein ušel od svého vzniku dlouhou cestu. Narodil se jako průkopník moderních 3D stříleček a po vzkříšení s dílem The New Order se přerodil na našlapanou herní tarantinovku až po okraj nabitou hláškami, brutalitou a občas i překvapivými emocemi. A víte co? My to bereme!

Už zase ti náckové!

The New Colossus těsně navazuje na konec předchozího dílu, kdy jste se v kůži B.J. Blazkowicze probojovali do pevnosti jednoho z hlavounů a dokázali provrtat hradby atomovkou, i když s nemalým poškozením pro sebe sama. Po několikaměsíčním kómatu se tak BJ probouzí do světa, který je stále pod nadvládou nacistického režimu. Ba co více, z Evropy se chaos přesunul do Spojených států a je potřeba mobilizovat staré známé a dostat se zpět do formy.

Wolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029150712.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171027001721.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029134134.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029151002.jpg
Během své cesty narazíte na spoustu parádně zahraných postav.

Nepokoje samozřejmě jakožto bájný hrdina nemůžete tolerovat, a tak popadnete svůj invalidní vozík (nebojte, nebudete v něm dlouho) a vyrážíte s arzenálem zbraní vstříc hlavám nacistů, nově tentokrát do Ameriky. Rozsévat demokracii, zažehnout oheň povstání a obecně svrhnout Adolfa jednou provždy. 

Zběsilý krvavý kolotoč

Pokud jste hráli předchozí díl, či vlastně jakýkoliv díl této slavné série, pak víte, co čekat. Tím myslíme neutuchající akci z pohledu první osoby, která je plná brutality a skvělých hlášek. Příběh je navíc podáván precizním filmovým stylem, který mi často připomínal Tarantina a jeho poslední projekty, ať už výborně ztvárněnými postavami či hbitě odsejpávajícím dějem. Wolfenstein si na nic nehraje, jde o čistokrevnou střílečku a o nějakém přemýšlení nemůže být ani řeč. To platí i pro často parodický a satirický přístup k ději a postavám.

 

Příběh je podávám precizním filmovým stylem, který mi často připomínal Tarantina a jeho poslední projekty

 

Navíc jde o střílečku s retro nádechem, takže opět budete sbírat lékárničky a brnění hezky manuálně, nechybí ale krytí, vykukování a tiché zabíjení. I když jde o akci ze staré školy, nový Wolf je dostatečně tuhou hrou, takže opravdu potřebujete umět všechny dovednosti, kterými BJ disponuje. 

Wolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029144649.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029165201.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029201650.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029205340.jpg
Wolfenstein II je takřka non-stop akční jízdou, která vás nenechá vydechnout

Do zaměřovače se vám postaví pestrá plejáda nepřátel, od běžných pěšáků po psy a obrněné kyborgy, kterými se snaží nacistická armáda posílit své řady. Příchuť alternativní historie, okořeněná o futuristické technologie, hře vůbec náramně sedí. 

V batohu vám nic chybět nebude

K dispozici máte celou řadu klasických zbraní, od samopalu a brokovnic až po pistole a granátomety. Samozřejmostí jsou i vyspělejší kousky, kterými nacisté disponují díky aktivnímu vývoji nových technologií. Ochočíte si tedy i paprskomet, plamenomet a další výmysly paralelní historie. Obligátní sekyrka nechybí ani tentokrát. Téměř všechny zbraně můžete navíc držet i obouruč, a to je teprve ta pravá paseka. 

Wolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029155251.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029145746.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029150947.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029151854.jpg
Amerika má problém a BJ je jediný, kdo může vzkřísit místní odboj

Jak jsme již nakousli na začátku recenze, nově se podíváte do Spojených států a naplno prožijete chaosem a beznadějí nasáklé prostředí známých měst, zdevastovaných válkou. Některé úrovně a klidnější okamžiky mezi přestřelkami jsou přímo nasáklé výbornou atmosférou a geniálními dialogy okolo, takže má hráč tendenci odskočit si od hlavní příběhové linky alespoň za roh, i když jde o striktně lineární zážitek. Podíváte se i do pár překvapivých míst, které vám samozřejmě nebudu spoilerovat. Bohužel některé mapy postrádají onu jiskru a jsou si navzájem velmi podobné, takže člověk má pocit, že se nikam neposunul. To se naštěstí děje jen sporadicky.

Vizuálně na špici

Stejně jako většina moderních her, které na podzim spatřily světlo světa, nabízí i Wolf skvělé grafické zpracování se smyslem pro detail, který se odráží především v unikátním pojetí alternativní historie a prostředí jako takového. Výborně vypadají také filmečky, které mají tu nejvyšší kvalitu, společně s vypiplanými animacemi obličejů při rozhovorech. A už jsme zmínili hektolitry krve? Ano, brutalitou se tu opravdu nešetří a ta občas přeroste pro někoho únosnou mez. Na druhou stranu jde o válku, bez kompromisů a příkras.

Celkovému akčnímu pojetí skvěle sedne i vybraný soundtrack, který kombinuje rockové smyčky s retro skladbami pro navození té správné nálady. Nechybí ani epičtější pasáže, na které jsme v soundtracku již zvyklí. 

Wolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029132345.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029134231.jpgWolfenstein® II_ The New Colossus™_20171029134913.jpg

Wolfenstein II: The New Colossus jinak přinesl přesně to, co fanoušci očekávali, a rozdává to plnými doušky. Výborná akční řežba, postavená na filmovém příběhu a la Tarantino, s neutuchající brutalitou až do konce. Určitě nám tu chybí multiplayer, který by se do hry podobného ražení skvěle hodil, ale nazvěme to cenou za precizní singleplayerový zážitek. Ten totiž nemá chybu. 

Hodnocení: 4 / 5

Klady: 

  • Neutuchající akce
  • Filmový příběh
  • Nové a neokoukané prostředí
  • Skvělá hratelnost

Zápory:

  • Absence multiplayeru
  • Podobné prostředí
Diskuze (4) Další článek: Need for Speed Payback pálí pneumatiky ve startovním traileru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,