World Hockey Manager: nejzábavnější hokej na mobilech (mobilní recenze)

Máte rádi hokej a chcete být neustále u ledu? WHM je slušná možnost.

Co baví

  • Spousta možností
  • Jednoduché a přehledné
  • Motivující koncept
  • Kompletně v češtině

Co vadí

  • Neustále se opakující
  • S reálným hokejem nemá nic společného
8/10
Hodnocení

Hokejová sezona 2018/2019 se pomalu, ale jistě blíží ke svému zdárnému konci. V jednotlivých soutěžích finišují série play off, mistrovství světa je na spadnutí. Milovníci jednoho z nejrychlejších kolektivních sportů na planetě tak zkrátka mají jednu z posledních šancí užívat si své pasivní či aktivní vášně, jelikož ta se dostává do závěrečné rovinky.

Trenérem ve své zemi

Jenže právě blížící se období spojené s mistrovstvím světa je typickým časem pro vzestup desetitisíců fanoušků, kteří se nechají strhnout davem, a hokej se pro ně stane jedinou duševní potravou. Naše maličkatá zem se tak v toto období pravidelně proměňuje v trenérskou akademii, která nešetří kritikou ani více či méně přínosnými radami. A to je také období, kdy na oblibě stoupají nejrůznější mobilní aplikace sledující statistiky, výsledky nebo nabízející možnost zahrát si na virtuálního hokejového manažera.

Screenshot_2019-04-21-09-55-25-596_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-09-55-14-615_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-09-55-39-010_com.goldtowngames.worldhockeymanager.png
WHM je přehledná hra, navíc kompletně v češtině

Lednímu hokeji není ve virtuálním světě věnováno tolik prostoru, kolik bych já jakožto vášnivý milovník hokeje ocenil, nicméně je třeba se spokojit i s málem. Co se simulace hokejového života týče, k dispozici máme na tradičních herních platformách vlastně jen ono profláknuté NHL od EA, které se však poslední dobou začíná díky přístupu vývojářů nepříjemně zajídat. Inovace minimální, posun nulový. Na mobilních platformách není situace o mnoho lepší, každopádně zde bychom simulaci hokejových zápasů asi ani očekávat nemohli.

Mnohem raději ovšem přivítáme povedený hokejový manažer, třeba takový, jakým je World Hockey Manager vývojářů Gold Town Games AB, který představuje jednoduchou, přesto zábavnou a chytlavou hru, která umožní hokejovým nadšencům být každý den ve styku s ledovou plochou. WHM není nikterak reálnou simulací hokejového manažera a věřte, že Libora Zábranského z vás neudělá. Má v sobě však díky zvolenému modelu něco magického, něco, co vás bude neustále přitahovat, a to i s přihlédnutím ke skutečnosti, že se vlastně neustále opakuje.

Licence zbytečná

Nepočítejte s žádnou oficiální licencí, nic ve hře neodpovídá skutečnosti. Jména hráčů jsou generována automaticky na základě velké databáze. Často se tak vytváří vtipné kombinace typu Robin Crosby, Alexander Kubalík nebo Hynek Šlégr.

59385514_390081078258416_4352658851498033152_n.jpg59716825_975656669310427_8136678992376758272_n.jpg60008481_368909810398768_279851242849566720_n.jpg

V samotném úvodu si vytvoříte vlastní tým, přidělíte mu logo, klubové barvy, pojmenujete stadion a projdete vstupním draftem. Tak jako každý začátek, i ten v WHM bude trošku obtížnější. Začínáte totiž s týmem amatérských hráčů v pralesní lize, bez sponzorů či pořádného zázemí. Je tedy jen na vás, jak rychle dokážete svůj nově vzniklý klub protáhnout až na samotný vrchol.

Screenshot_2019-04-21-09-55-55-465_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-09-56-04-606_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-09-56-15-670_com.goldtowngames.worldhockeymanager.png
Čeká na vás velké množství možností a spousta statistik

Rozhodně se nejedná o nějakou rychlokvašku, neboť vzestup skrze jednotlivé ligy je záležitostí několika měsíců. Nejedná se o manažer, který spustíte jednou za čas, chcete-li vítězit, musíte se svým činnostem věnovat denně. Po kvalifikaci do amatérské ligy na vás čeká ještě dalších deset vyšších soutěží, do kterých je nutné se kvalifikovat určitým počtem nasbíraných bodů, které lze získat pouze výkony na ledě. Každá jednotlivá sezona zahrnuje dvacet zápasů, které se uskuteční proti skutečným týmům jiných hráčů. Na každý den je naplánován jeden, vzato tedy čistě matematicky, projít na vrchol vám může zabrat nejméně 200 dnů. To vše pouze za předpokladu, že budete hokejová mašina, která boduje každé kolo.

 

Po kvalifikaci do amatérské ligy na vás čeká ještě dalších deset vyšších soutěží, do kterých je nutné se kvalifikovat určitým počtem nasbíraných bodů

 

To bohužel není úplně tak možné bez zmiňované péče o svůj tým. V této oblasti působí WHM celkem komplexně, jde však pouze o pozlátko. Jenže poměrně zábavné a motivující zároveň. Vylepšovat budete svojí arénu a to např. v oblasti občerstvení, kapacity, prostorů pro fanoušky, parkovišť a podobně. Vyšší level hokejové haly rovná se více fanoušků a tím i více peněz. Vylepšovat lze dále agenta týmu, který se vám odmění kvalitnějším výběrem dostupných hráčů či jejich nižší cenou. Vyšší level zasedací místnosti má vliv na kvalitnějšího trenéra a lepší sponzorské nabídky. Levelování tréninku má zase na svědomí rychlejší růst vašich hráčů. Zapomínat se nevyplatí ani na akademii, neboli levný zdroj slabších hráčů, které lze ovšem s trochou trpělivosti přeměnit v elitní hráče.

Jednotlivé zápasy trvají cca 2 minuty. Během nich můžete na ledové ploše vidět graficky znázorněné nejdůležitější momenty utkání. Do zápasu bohužel nelze nikterak vstupovat a zvolenou taktiku si tak musíte nést celý zápas. Je to škoda, někdy by se totiž nějaký ten pokus o změnu určitě mohl vyplatit. Na druhou stranu by tato možnost dost protahovala jednotlivé zápasy. Jelikož vše probíhá online, utkání se uskuteční i bez vaší přítomnosti. Aplikace vám pouze zahlásí výsledek. Nebudete-li se tak svému týmu věnovat více dní po sobě, hráči budou ztrácet výkonnost, morálku a tým se bude propadat až do amatérské ligy. Nehledě na konec smluv klíčových hráčů.

Manažer a trenér v jednom

Jako trenér a manažer v jednom budete mít dále na starosti kompletní tvorbu soupisek. A to od nákupu, výměn, podepisování smluv až po samotné sestavy na zápas. K tomu vám budou k ruce statistiky z jednotlivých zápasů, grafy výkonnosti hráčů či analyzování potenciálu. Určovat lze i taktiku týmu a to jak v obranných, tak útočných aspektech hry. Jistě se vyplatí sledovat intenzitu nasazení jednotlivých formací či hledat ideální rozestavení pro danou sestavu. Jinak se hraje s rychlými křídly a jinak zase s defenzivně laděným celkem. Ve finále je ovšem třeba přiznat, že celkový dopad na herní výsledky není až tak výrazně určován taktikou, jako spíše silou soupeře. Již před započetím samotného utkání tak nějak můžete tušit, jak zápas asi dopadne. Čas od času se dočkáte nějakého překvapení, ale u výrazně rozdílných týmů je výsledek předem daný.

Screenshot_2019-04-21-09-56-39-939_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-09-57-38-406_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-09-58-16-730_com.goldtowngames.worldhockeymanager.png
Přestože nejde o složité činnosti, hra je motivující a zábavná

Právě z tohoto důvodu jsou vytvořeny jednotlivé ligové soutěže, kde na sebe narážejí celky s relativně podobným levelem, nejde však o pravidlo. Mimo ligové zápasy je možné absolvovat také výzvy, které představují sérii jednotlivých zápasů s náhodně vybranými soupeři. Výzvy trvají cca 2 hodiny, a kdo během této doby nasbírá nejvíce bodů, bere tučnou odměnu. To má ovšem svou stinnou stránku, neboť každý zápas bere nějakou tu energii a případně i týmovou morálku. Tyto statistiky lze obnovovat za pomoci karet energii a morálky, které však něco stojí. Karty získáváte buďto v rámci sponzorské nabídky nebo v jednotlivých výzvách.

Drahá zábava

A komu by takto pomalý progres přišel neadekvátní, může zainvestovat skutečné peníze. WHM je ovšem z tohoto pohledu poměrně drahou záležitostí. Např. 150 herních korunek stojí v reálu 270 Kč a za jejich hodnotu urychlíte stavbu parkoviště ve své aréně. Abyste tak byli schopni upgradovat celou halu o jeden level výše, připravte si minimálně 1000 Kč. Investice reálných peněz je tak v tomto případě na zvážení.

Screenshot_2019-04-21-10-01-47-411_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-10-02-40-963_com.goldtowngames.worldhockeymanager.pngScreenshot_2019-04-21-10-02-59-539_com.goldtowngames.worldhockeymanager.png
Cesta na vrchol ale bude sakra dlouhá

WHM není z hlediska požadavků na mobilní telefon nikterak náročnou hrou a proto se nemusíte bát ani se slabšími stroji. Xiaomi Redmi 3S zvládá hru v naprosté pohodě, stejně tak je tomu i v případě redakčního Sony Xperia XZ2 Compact, na kterém vše běží ještě rychleji a plynuleji. Příjemné je také samotné ovládání, se kterým si rozhodně hlavu lámat nebudete muset. Navíc je třeba zmínit, že uživatelské prostředí je příjemné, graficky povedené a hlavně přívětivé k hráči. 

Verdikt

World Hockey Magager z vás skutečného trenéra ani manažera rozhodně neudělá. Na to bohužel na hokej nahlíží z příliš idealistické perspektivy. I tak se ale jedná o poměrně návykovou záležitost, které budete chtít každý den věnovat těch zmiňovaných pět minut. Ty jsou totiž tím klíčovým faktorem, který dělí úspěch od neúspěchu. WHM je v jádru hodně primitivní hra, má v sobě ale něco magického. Navíc je absolutně nenáročná pro váš stroj, je kompletně v češtině a zdarma.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S.     

Nejnovější komentáře