World of WarCraft: Cataclysm – velké změny (1. část recenze)

Čtvrt roku by měla být dostatečná doba na pořádné zhodnocení datadisku Cataclysm. Abychom nic nezanedbali, rozdělíme ještě recenzi na tři části.
Kapitoly článku

Ačkoliv se to mnohým líbít nebude, World of WarCraft přepsal herní dějiny tím, že žánr MMO otevřel širší hřáčské základně. Dá se i říct, že jeho úspěch dal prvnímu písmenku M ve zkratce skutečně masivní rozměry. Vzhledem ke komplikovanosti při hodnocení MMO her jsme se rozhodli recenzi Cataclysm rozdělit na tři části. První část (spíš taková opakovací) pojednává o levelování v k nepoznání změněném světě Cataclysmu. Druhá se bude věnovat prvním krokům na 85. levelu, heroickým instancím a změnám v guildovním systému. Třetí část bude o raidování a PVP systému a v té zároveň najdete i finální hodnocení.

 

V dobách, kdy Lich King ještě pohodlně seděl na trůně v dalekém Northendu, nepatřily původní dva kontitenty mezi nejpopulárnější místa v Azerothu. Nebýt aukční síně, která se nachází jen v několika hlavních městech, bezpočet hráčů by ani neměl důvod opouštět jinak nehostinný Northend.

Veškeré úsilí tvůrců je věnováno přípravě nových datadisků a starý svět je ponechán v původním, místy nedodělaném a každopádně okoukaném stavu

Po starých kontinentech se tak pohybovali pouze levelující hráči, kteří se zpravidla snažili odtamtud vypadnout jakmile to šlo – byť „jen“ do Outlandu. Důvody byly zřejmé, kromě nemožnosti lítat bylo na každém kroku vidět, že veškeré úsilí tvůrců je věnováno přípravě nových datadisků a starý svět zůstával ponechán v původním, místy nedodělaném a každopádně okoukaném stavu. Blizzard si byl toho zřejmě vědom a Cataclysm přichází s ambicí nahnat všechny hráče zpět do končin Kalimdoru a Eastern Kingdoms.

Uvítejte destrukci

Deathwing.jpgNeuplynulo ještě ani dost času na to, aby se následky kocoviny po bujarých oslavách pádu Lich Kinga úplně vypařily a opilecké trapasy těch dlouhých nocí překryly novými, a svět Azeroth musí čelit další hrozbě. Vrátil se Deathwing, jeden z pěti původních draků, jěž titáni pověřili ochranou Azerothu.

Původním jménem Neltharion, ochránce země, by byl pro psychoanalytika učebnicovým příkladem záporáka sledujícího zástupy temných vládců před ním, kdy po nekonečné dlouhé době služby dobru se něco pokazilo a najednou stál na druhé straně barikády, silnější než kdykoliv předtím.

O vlkodlacích a goblinech

První nepřehlédnutelnou novinkou, kterou Cataclysm přináší, jsou dvě nové rasy. Dříve neutrální goblini – vypadají jako hobiti zkřížení s Mistrem Yodou, se přidali na stranu Hordy a řady Aliance se rozšířily o worgeny, kteří mají docela blízko k vlkodlakům.

TIP: Týden s WoW: Cataclysm betou plný detailních článků

Příběh worgenů se točí okolo dávného prokletí, které se vymklo experimentujícímu kouzelníkovi z rukou a začalo měnit lidské obyvatele království Gilneasu, které bylo od okolního světa neprodyšně izolováno masivním opevněním, na vlkodlakům podobné bestie.

WoW Cataclysm 01.jpg WoW Cataclysm 02.jpg

Příchod Deathwinga narušil ochrannou zeď a na worgenní nákazou zdecimované království se začali valit nemrtví. Naštěstí se ukáže, že i nakaženým se dá pomoci a část worgenů se po počáteční nejistotě přidává na stranu Gilneasu a po vytlačení nemrtvých i k Alianci. Úvodní příběhová linie worgenů patří mezi to nejlepší, co zatím Blizzard v rámci questových linií předvedl.

Cataclysm worgen art.jpg

Goblini díky svému obchodnickému talentu a nadání k technice žijí v blahobytu, který jim umožňuje dlouho zachovávat v konfliktu Aliance a Hordy neutrálnost. Z trollích otroků vzešlá rasa svůj čas dělí mezi dvě nejoblíbenější činnosti – vydělávání peněz (například těžbou nerostu Kaja'mite, ze kterého vyrábí společnost KTC populární nápoj Kaja'Cola) a jejich utrácení. Když se uprostřed fotbalového zápasu zjeví Deathwing a probudí blízkou sopku k činnosti, poklidný blahobyt se rázem promění v chaos a rychlá evakuace zavede uprchlíky rovnou doprostřed bitvy mezi Hordou a Aliancí.

World of Warcraft Cataclysm 019.jpg

Pokud worgenní úvodní linie potěší, tak goblinní přímo nadchne. V přetechnizovaném a značně ujetém světě tu na hráče čeká spousta vtipných questů, zahrnujících pořádání večírků, vykrádání banky a v neposlední řadě i spáchání pojistného podvodu.

Úvodní příběhová linie worgenů patří mezi to nejlepší, co zatím Blizzard v rámci questových linií předvedl

I když jde o to samé jako vždycky, tak obzvlášť zde se skutečně vyplatí si číst všechnu tu omáčku okolo a ne jenom slepě odklikávat další a další questy.

VIDEO: 3746 'World of Warcraft: Cataclysm - Reborn trailer'

Obě nové rasy mají samozřejmě několik speciálních schopností. Worgeni kromě měnění mezi lidskou a zvířecí podobou umí zapnout sprint, ale nejzajímavější je bezpochyby jejich mount, tedy dopravní prostředek. Tím jsou totiž oni sami – pod širým nebem místo osedlání nějakého zvířete spadnou  „na všechny čtyři“ a dokonce na svých zádech i uvezou dalšího hráče.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: Blizzard Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 7. prosince 2010
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,