World War 3: Black Gold – válka o černé zlato

Celosvětové konflikty mají bezpochyby své místo nejen v historii samotného lidstva, ale také počítačových her. Titulů, které byly či budou (tedy v rámci připravovaných her) tématicky zaměřeny na období první a druhé světové války, je nespočet. Nyní se však na naše počítače dostává titul World War 3: Black Gold, jehož příběhová stránka nevychází z faktů, ale jen představivosti autorů.

Platforma: PC
Typ hry: válečná realtime strategie
Minimální konfigurace: procesor 300 MHz, 32 MB RAM, 200 MB na HDD, 8MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Doporučená konfigurace: procesor 450 MHz, 64 MB RAM, 800 MB na HDD, 16MB grafická karta, Windows 95/98/2000/ME/XP
Testovací konfigurace: AMD Duron 600, 256 MB RAM, 32MB grafická karta, Windows 98
Multiplayer: ano
Domovská stránka: (http://www.world-war3.com/)
Výrobce hry: Reality Pump (http://www.zuxxez.com/development/reality_pump.htm/)
Distributor hry: Jowood Productions (http://www.jowood.com/)
Distribuce v České republice: Dynamic Systems (http://www.dynamic-systems.cz/)

Válkou inspirované hry se na našich monitorech povětšinou vyskytují ve formě detailních a propracovaných tahových strategií, eventuelně realistických 3D akcí. Nejvíce však dokáže potěšit zpracování válečného tématu v případě realtime strategie, což je také případ titulu World War 3: Black Gold z dílny společnosti Reality Pump.

 

Třetí světová…

Zajímá vás, co že se stalo záminkou pro vypuknutí třetí světové války (samozřejmě pouze té fiktivní na našich počítačích)? Za vším stojí na první pohled obyčejná surovina, která však má pro lidstvo stále veliký význam - ano, hádáte správně, mluvím o ropě. Podle výzkumu Spojených národů se totiž zásoby této suroviny snížily na minimum, co více, při současném odbytu vydrží poslední zbytky zhruba po následující 2-3 roky. Reakce OSN je celkem pochopitelná - okamžitá snaha omezit používání tohoto cenného zdroje, což se bohužel značně dotkne světové ekonomiky, dojde ke krachům na burzách, celý svět je zasažen a sžírán chaosem. Generální zasedání OSN je proto nuceno vydat jasnou rezoluci požadující převzetí kontroly nad všemi zbývajícími ložisky ropy. V reakci na vydání této rezoluce začínají země společenství OPEC závody ve zbrojení. Z toho později vyplyne i konečný vojenský konflikt a počátek třetí světové války.

Tak trochu se tedy opakuje situace v Perském zálivu (hlavně co do zúčastněných stran a místa bojů) - ovšem s tím rozdílem, že třetí světová bude mnohem krvavější a pro celé lidstvo i více destruktivní. Můj pocit ze "záminky", která vedla k rozpoutání třetí světové války, je více než dobrý. Autorům se podařilo dobře zpracovat horké téma současnosti, tedy stále se snižující zásoby ropy. A kdo ví, zda-li nás v budoucnosti nemůže potkat něco podobného, jako lidstvo v titulu World War 3: Black Gold. Vaše dojmy pak bezpochyby umocní i výborně nadabované intro, které vás ještě více vtáhne do děje. Také ostatní in-game videa plní tuto funkci opravdu výtečně.

 

Scénáře, mise a tak dále

Ve hře vás přivítá ve vojenském stylu vytvořené menu, zajímavější však je až samotná hra. Umožněno je vám vyzkoušet si boj za celkem tři různorodé strany konfliktu - spousta z vás bude zřejmě inklinovat k největší kapitalistické mocnosti na světě, tedy Spojeným státům americkým. Pohrdnout byste však neměli ani Ruskem či Irákem, kampaně za tyto dvě strany jsou taktéž zpracovány opravdu výtečně.

Za každou stranu vás čekají celkem dvě kampaně, každá obsahuje nespočet zajímavých a rozmanitých misí. Zúčastníte se tak rozsáhlých bitev, kde nebude ztráta jedné jednotky z globálního hlediska vůbec důležitá, umožněno vám bude nahlédnout i do zákoutí sabotáže a špionáže. Čas od času budete muset také najít ztracené posily, mise jsou celkově velmi povedené a bez taktického uvažování se v nich neobejdete. Potěší pak bezpochyby i přítomnost povedeného editoru map, o práci s ním si však povíme později.

Doporučuji hned z počátku navštívit povedený tutorial, každá zúčastněná mocností má svůj vlastní. V zásadě vám však pro pochopení všech základních aspektů hry postačí tutorial hlavní, který je zde k dispozici u Spojených států amerických.

Vojenské jednotky

Jak už bylo napsáno v článku, ve hře existuje obrovský počet jednotek, navíc má každá ze stran konfliktu svůj vojenský arzenál odlišný. Pokud byste snad měli zájem a chtěli byste se na něj podívat, máte jedinečnou možnost na domovské stránce World War 3: Black Gold.

Jednotky USA
Jednotky Rusko
Jednotky Irák

Herní obrazovka

Herní obrazovce pochopitelně dominuje kromě okna samotné hry také ovládací panel s množstvím funkcí, nazvat bychom ho tedy mohli doslova multifunkční. Panel obsahuje na své levé straně mapu dané oblasti, umožněno je vám vybrat si z celkem třech typů - k dispozici je tedy klasická plochá mapa, její plně renderovaná verze i mapa vymodelovaná s ohledem na nadmořskou výšku jednotlivých bodů. Čas od času se u ní můžete setkat s blikajícími kruhy, ty v WW3 plní funkci speciální značky, která povětšinou nějakým způsobem souvisí s vaším úkolem či cílem v dané misi (je tedy dobré věnovat jí pozornost). Mapu si můžete také přiblížit respektive oddálit, aktivovat můžete také zobrazení svých a nepřátelských jednotek a budov. Při klasickém zvětšení jsou však tečky, které jednotky a budovy reprezentují, velmi malé a u některých typů terénů takřka nerozpoznatelné (anebo jsem možná trochu slepý :-). V reakci na tento nedostatek jsem se tedy pokusil mapu zvětšit - to je avšak v zásadě také velice nepraktické, vidět totiž můžete jen její malou část, neustále přesunování mezi jejími jednotlivými rohy navíc není zrovna pohodlné. A jak všichni víme, v realtime strategiích jde poměrně často také o čas, který je mnohdy tím nejcennějším, co máte. Celkově tedy hodnotím práci s mapou jako průměrnou - já jsem si na ni příliš nezvykl, někteří z vás budou mít ohledně jejího zpracování možná přesně opačný názor. Inu, proti gustu žádný dišputát.

 

Prostřední části herního panelu dominují informace o aktuální označené jednotce či budově - samozřejmě zde můžete vidět množství voleb, které se k nim vztahují. Poslední částí panelu je pak jeho stavební část. Asi nejvíce vás budou zajímat samotné budovy, které jsou pro fungování vojenské základny nezbytné. Peníze tentokráte získáváte těžením ropy, k tomu tedy celkem pochopitelně slouží vrt. Důležitý je také dostatečný příděl energie, kterou získáváte díky elektrickým generátorům. Vybudovat pak můžete mimo jiné i letiště, zásobovací středisko a hnízdo, které slouží k obraně vaší mateřské základny. Samotná výstavba pak probíhá stejně jako přísun nových jednotek, tedy poněkud zajímavým a zvláštním způsobem - k tomuto úkonu využijete přepravních vrtulníků, které vám konstrukci stavby i hotové jednotky přepraví ze zázemí až na základnu. S tím souvisí i další zajímavost - pomocí speciální položky ve středu pravé části herní obrazovky můžete nastavit, odkud budou tyto  přepravní a zásobovací vrtulníky přilétat. Pokud totiž jejich cesta vede přes nepřátelské území, jen horko těžko se jim podaří dostat se až k vám.

Zatím jsme však probrali pouze jednu záložku celého stavebního panelu. Kromě jednotlivých staveb zde najdete v dalších záložkách také vojenské či civilní jednotky, které můžete v současné době najmout, jinými slovy tedy koupit.

Technologický vývoj

Jistě není třeba zdůrazňovat, že důležitou položkou je v každé válce i technologický vývoj, který by měl být na naprosto špičkové úrovni. Měl by být tedy veden zhruba tak, aby byla každá ze stran (případně právě ta vaše) pravidelně zásobována novými jednotkami, ale i zbraněmi. V případě hry World War 3 však nehrají nejdůležitější roli vědci, jak by se mohlo na první pohled zdát (vlastně je to logické), ale pouze a jedině peníze a čas. Do vývoje další jednotky totiž musíte investovat nějakou tu hotovost, která se však může hodit i na další, a mnohdy i podstatnější, úkony - třeba na vybudování nového pluku obrněných transportérů.

Poměrně často tak před vámi budou ležet těžká rozhodnutí a bezpochyby tak oceníte možnost kdykoliv si hru uložit, což vše popravdě znatelně ulehčuje. Na druhou stranu by však absence ukládání vše velmi zkomplikovala - především pak v mém případě, protože mi hra občas vyskočila zpět do Windows a tak jsem byl nucen ukládat o sto šest. A zrovna pohodlné to nebylo.

 

Jednotky - rozmanitost sama

Autoři z Reality Pump se pak mimo jiné rozhodli postavit úspěch svého dítka a dílka i na obrovském a velmi realistickém počtu vojenských jednotek, se kterými se můžete ve hře World War 3: Black Gold setkat. Každá ze stran vojenského konfliktu se může pochlubit několika specializovanými jednotkami, které jsou vůbec velice typově rozmanité. K dispozici má také každá ze stran speciální jednotku určenou pro zajímání a obsazování budov, respektive bojových vozidel - v případě USA se jedná o obrněný transportér M113, za Rusko můžete využít helikoptéru Ka 29 TB, Irák se pak může pochlubit svým A4 Foxem.

A s jakými jinými typy jednotek se ještě můžete ve hře setkat? Pochopitelně s několika různými tanky, útočnými helikoptérami, zaujmout vás však bezpochyby může například rušička (ta funguje na principu rušení nepřátelské komunikace), výzvědné či záškodnické centrum (v rámci záškodnického centra jsou tvořeni "kamikaze" vojáci) a například také radar, který dokáže odhalit i ty jednotky, které normálně nevidíte. Výborné je vyvážení strategického významu jednotlivých jednotek mezi sebou. Často, opravdu často budete nuceni dopředu taktizovat, vůbec správné zvolení taktiky je v boji životně důležité.

Ovládání a hratelnost

A jaký je můj subjektivní dojem z World War 3: Black Gold? Ovládání je pohodlné, neměl jsem s ním žádné větší problémy, snad jen častá neposlušnost jednotek kazí můj celkový dojem ze hry. Někdy totiž jednotky příliš neposlouchají a nechce se jim vykonat můj nový rozkaz, zvláště pak v případě, že zrovna konají nějakou jinou činnost.

 

Výborná je práce s kamerou, i když i ona má své mouchy, které se vám ale podaří úspěšné "ovládnout" po chvíli strávené u hry.

Kompletní lokalizace

Pochvalu si celkem pochopitelně zaslouží k kompletní lokalizace hry, která nezahrnuje pouze přeložení všech textů (a že jich tu je), ale také kompletní nadabování všech hlášek, ale i in-game videí. Poslechnout si tak můžete několik známých hlasů, které bude našinec znát především z obrazovek našich televizorů. Je celkem pochopitelné, že v některých okamžicích zní český dabing nepřirozeně a, jak by řekl obyčejný člověk a hráč, "divně", to je však daň za to, že je ona kompletní lokalizace vůbec k dispozici.

Editor map jako bonus navíc

Jak jsem se již v textu zmínil, autoři naštěstí nezapomněli na editor map, který je taktéž součástí celého balení World War 3: Black Gold. Práce s ním je relativně pohodlná, vyhrát si můžete jak se samotnou krajinou a terénem - k dispozici je hned několik různorodých textur povrchu, můžete libovolně tvořit vyvýšeniny i prolákliny (těch je zde dokonce několik typů), či třeba nahradit písčitý povrch vodou.

Světlé stránky hry
  • Velké množství vojenských jednotek
  • Nutnost taktizovat
  • Dobrá grafika, zvuky i hudba
  • Kompletní česká lokalizace
Temné stránky hry
  • Občas neposlušné jednotky

Nechybí ani samotné nastavování výskytu zdrojů (v případě WW3 tedy ropných nalezišť), vybudovat můžete sami nějakou tu základnu a udělat tím pádem budoucí hru na vaší mapě mnohem zajímavější. K dispozici je také několik pohledů, kterými se můžete na svůj výtvor podívat - největší význam má zřejmě ten, kterým uvidí vaší mapu i samotný hráč.

Gratulace do Reality Pump

Společnost Reality Pump si za svůj výtvor (myslím tím pochopitelně titul World War 3: Black Gold) zaslouží pochvalu. Jedná se o kvalitně odvedený kus práce bez větších chyb, navíc s výbornou příběhovou stránkou, rozmanitými misemi a jednotkami. Lákadlem pro českého hráče pak je i kompletní lokalizace.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10

Kvalitní real-time strategie z válečného prostředí. Nic víc, nic míň.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Co uvidíme na E3?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,