Worms Realtime – zábavné, české a navíc zdarma

Hru s názvem Worms netřeba dlouze představovat, protože ji zná drtivá většina z vás. Tito malí červíci už nadchli spousty lidí a stále se těší mezi hráčskou obcí docela velkého úspěchu a obliby. To možná bylo inspirací pro české autory, a tak dnes máme tu čest vám představit skvělou hru z českých luhů a hájů, jež vnukla těmto známým červíkům nový život.
Worms Realtime (WR) jsem objevil před docela krátkou dobou. Screenshoty ze hry vypadaly báječně, názory lidí, co hru už hráli také hovořily také o její kvalitě. A musím vám říci, že, ač mám Worms rád, se mi nechtělo hru ani stahovat. Ptáte se proč? Z jednoho prostého důvodu – tím je její velikost, která se vyšplhala pěkně vysoko – 28 MB, to je pěkný macíček, co! Ale já se překonal a hru si stáhl a teď již mohu s klidným svědomím říci, že to rozhodně stálo za to.

Worms RealtimeWorms Realtime

Hra byla vytvořena dvěma lidmi, YourSelfem a Idrilem, kteří svůj tým pojmenovali krátce ale výstižně – YI. Tito lidé dnes působí pod názvem Turbo, protože již nejsou dva ale tři. V současné době pracují na druhém dílu WR a také začínají s pracemi na 3D izometrické akci. Obě tyto hry budou pravděpodobně šířeny jako freeware, takže se máme na co těšit. Toť jen tak na okraj, nyní přistupme ke hře samotné.

Již podle názvu byste mohli tušit, jakéže změny oproti svému vzoru ve hře nastaly. Ano, boj na tahy byl nahrazen bojem v reálném čase a věřte nebo ne, je to docela příjemná změna, která se asi nemusí líbit všem, protože občas je to docela řežba :-). Ale nechme tyto úvahy stranou a věnujme se hře dále. Na začátku každé hry musíte podstoupit ceremonii, při níž budete muset nastavit menší počet údajů ovlivňujících hru. To hlavní je asi počet hráčů – maximálně čtyři, minimálně dva. Každému můžete zadat jméno a barvou jakou bude ve hře prezentována jeho helma, abyste je rozeznali od sebe. Dále si můžete zvolit typ hry. Ty tu máme čtyři: Frag – kdo má víc fragů, vyhrává, Rugby – při hře můžete nosit balón povalující se po herní ploše a ostatní vás přitom budou honit, Capture the Flag – příznivci Counter-Strika určitě znají, Nab-abu – něco ve stylu klasické honičky. Dále si zde můžete nadefinovat prostředí, kde se bude hrát, hlasy červíků (o těch se zmíním dále) a ještě několik dalších věcí. Jakmile vše uděláte, potvrdíte, vyskočí ba vás ještě jedno okno, v němž si vyberete zbraně, kterých tu je docela velký počet. Opět potvrdíte a hra může začít.

Worms RealtimeWorms Realtime

Na obrazovce vidíte vašeho červíka se zbraní v ruce. Dlouho otálet jistě nebudete, protože kolem vás to již pěkně vře a vy si musíte dávat pozor na to, aby vás nikdo nezasáhl. Samotná hra je spíše test vašich prstů, toho, jak jsou hbité a s jakou rychlostí ovládají klávesnici. Zde přežívá ten, kdo je rychlejší. Po celou dobu vašich bojů můžete nacházet po hrací ploše bedničky s náboji nebo lékárničky. V obou rozích horní části obrazovky máte různé údaje o počtu nábojů apod. Délka hrací doby je přímo závislá na tom, jaký herní mód jste si vybrali a v kolika lidech jej hrajete.

Technické zpracování je celkem dobré, grafika je roztomilá. To, na co bych chtěl hlavně upozornit, jsou naprosto skvělé zvuky, tedy abych byl přesný, namluvení postav. To rozhodně nemá chybu. Červící všechny akce na obrazovce komentují svými slovy. A navíc jste si při startu hry mohli vybrat jeden z osmi „hlasových charakterů“, což je vlastně osm odlišných postav s jinými hlasy. Jejich hlášky se vám tvrdě zaryjí pod kůži a mnoho z nich vám vyvodí úsměv na tváři, i přestože většina z nich je značně vulgárních (to mě zase jednou za tuto hru mravokárci ukamenují :-). Jako příklad uvedu pár, které můžete zaslechnout, když umíráte: „Ježíš, vždyť já jsem úplně všude, všude kolem“, „ÓÓÓ, mám oko v žaludku“, „Každý musí nějak zemřít, jde jenom o to, kolikrát“, „Hrej trochu líp, furt ti chcípám“. To je jen zlomek všeho, co ve hře uslyšíte a rozhodně je to docela zábava.

Ač je WR sebelepší hra, nemohu se znovu nezmínit o její velikosti. Tahat skoro 30 MB není žádná sranda a pokud máte modem jaká já, to už dvojnásob. Zde bych chtěl autory pokárat, protože, dle mého názoru, velikost mohla být menší, kdyby se ze hry vyjmuly např. písničky ve formátu mp3, které jsem nikdy po dobu hraní neposlouchal, protože se tím zbytečně zvyšuje zatížení procesoru. Dále mi ve hře chyběla možnost hrát po síti, což je u takovýchto her samozřejmost. Nějakých větších chyb pak ve hře není, až na to, že jsem měl potíž si nadefinovat vlastní ovládání, ale to je možná subjektivní názor způsobený neschopností recenzenta :-).

Worms RealtimeWorms Realtime

Určitě vám hru nelze než doporučit, protože vám nabídne opravdu kvalitní zábavu na dlouhou dobu. Pokud vám mohu radit, hru si raději nechejte vypálit na VypalCD, poněvadž by to bylo hlavně pro modemáře levnější.

Download (28,5 MB) zde.

Diskuze (7) Další článek: Indiana Jones And The Infernal Machine – symfonie pro N64

Témata článku: , , , , , ,