Worms Reloaded – červí apokalypsa (recenze)

Po dlouhých devíti letech se vracejí na hráčské monitory v klasickém 2D provedení. Jsou ale stejně zábavní jako kdysi? Nechť svatý granát promluví.
Kapitoly článku

Tím však hra pro jednoho hráče rozhodně nekončí. Čeká na vás mód Body Count, kde máte za úkol s jediným červem postřílet co nejvíce těch nepřátelských. Čím dříve a efektněji sprovodíte jejich existence z bizardního světa, tím více obdržíte bonusových bodů do celkového skóre. K zahození není ani poslední mód Warzone, což není nic jiného než série deatmatchů se vzrůstající obtížností, kdy musíte uvážlivě používat dostupný zbrojní arzenál. 

Worms Reloaded 02.jpg Worms Reloaded 03.jpg

Ten mimochodem shlukuje nejlepší kousky z předchozích dílů (třikrát sláva svatému granátu a hýkajícímu oslovi) a jako příjemný bonus obsahuje dalších 14 nových zbraní.

Arzenál zbraní shlukuje nejlepší kousky z předchozích dílů a jako příjemný bonus obsahuje dalších 14 nových zbraní

Některé kousky musely jeho řady opustit, chybí tedy třeba Mortar, Battle Axe či oblíbený luk se šípy. Přidány ale byly zcela nové hračky jako například stádo agresivních volů, žravé larvy, drtič bunkrů nebo silně toxický plyn. Ve výsledku mi snad kromě zmiňovaného luku nic podstatného nescházelo, výhradu však mám ke grafické podobě inventáře. Něco tak neskutečně přerostlého a kýčovitého jsem dlouho neviděl, navíc zcela chybí podpora standardních zkratek pod systémovými F klávesami. I když se mi komiksově laděné zpracování líbí, tady kluci vývojářští lehce přestřelili. Zřejmě se jim nechtělo celý systém zbraní pracně předělávat, a tak jednoduše použili již hotový z Worms 2: Armageddon určený pro herní konzole. Škoda.

Fenomenální masakr

I když se studio Team17 snažilo vytvořit ucházející dobrodružství pro jednoho hráče, základním stavebním kamenem populárních Worms vždycky byl, je a bude multiplayer. Ten pochopitelně nechybí, a tak se můžete se svou tlupou do sytosti vyřádit buď u jednoho počítače, anebo si to rozdat přes ty všechny internety, které by paní Věra Pohlová nejraději zakázala. Stačí si zvolit týmy, schéma zbraní, styl hry a hurá do akce. 

Worms Reloaded 04.jpg Worms Reloaded 05.jpg

Co se týče herních stylů, k dispozici máte klasický deathmatch nebo team deatmatch, obranu základny zvanou Forts známou z minulých dílů a na závěr také Race, kde je vaším úkolem se co nejrychleji dostat k únikovému východu pomocí aktuálně dostupných hraček v inventáři.

TIP: Při použití jetpacku dosáhnete delšího doletu postupným mačkáním klávesy, nikoliv jejím držením.

Pokud si chcete měřit svůj výkon s ostatními, hrajte zásadně v hodnocených zápasech, díky čemuž se bude vaše dosažené skóre průběžně ukládat do Leaderboards, kde vaše počínání uvidí všichni hráči po celém světě.

Worms Reloaded 11.jpgSamotné vytváření zápasů probíhá prakticky stejným způsobem jako ve veleznámé série Left 4 Dead, a to takzvaným Lobby systémem. V podstatě si vytvoříte nebo vstoupíte do místnosti, do níž se mohou přihlásit ještě další tři pařani. Domluvíte se na všem potřebném přes textový či hlasový chat a po signalizaci statusu připraven spustí správce bitvu. Těsně po vydání titulu to však tak  jednoduché nebylo. WR měl totiž automaticky aktivovaný hlasový chat bez možnosti vypnutí, takže se účinkující vesele přeřvávali ve všech možných světových jazycích. Jednu výhodu to ale mělo - alespoň jsem zjistil, že jsou Frantíci opravdu zženštilí. Na denním pořádku byla prohozená jména s ikonkami avatarů, a tak nikdo nevěděl, za koho vlastně hraje a s kým je vůbec v týmu. Ve vyhledávači vytvořených lobby se mi neukazovalo zhola nic, takže jsem zpravidla musel založit vlastní místnost a čekat několik dlouhých minut, než se někomu pouhým nedopatřením povedlo připojit. Většina nepříjemných bugů je naštěstí opravena, některé ale stále přetrvávají.

Zasloužené pocty

O haldách dřívějších bugů a celkově nezvládnutému betatestingu bych mohl ještě dlouho vyprávět. Autoři sice měli k ruce spoustu nadšenců z řad fanoušků, kteří usilovně pomáhali při testování a ladění výsledného produktu, přesto se jich do finální verze dostalo na můj vkus přespříliš.

Autoři sice měli k ruce nadšence z řad fanoušků, kteří usilovně pomáhali při betatestingu, přesto se do finální verze dostalo příliš mnoho bugů

Mně osobně hra po poslední záplatě často padá a soudě dle oficiálního fóra rozhodně nejsem sám. Na druhou stranu se vývojáři dušují, že budou samotný titul několik let podporovat, a tak můžeme do budoucna očekávat i dodatečný obsah v podobě DLC a nových achievementů (těch je prozatím jen dvanáct).

Worms Reloaded 06.jpg Worms Reloaded 07.jpg

I přes drobnosti a některé otravné bugy jsem s Worms Reloaded na výsost spokojený, neboť jsem dostal poctivou porci kvalitní a trvanlivé zábavy v moderním audiovizuálním zpracování za lidových 15 Euro (necelých 400 Kč). Pokud bude odstraněna většina existujících chyb, s klidným svědomím si k dnešnímu hodnocení přičtěte jeden bodík navíc.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | Tahová strategie
Výrobce: Team17 | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 26. srpna 2010
  • kvalitní 2D zpracování
  • poctivá porce zábavy
  • vykutálené zbraně
  • znovu hratelnost
  • editor úrovní
  • nízká cena
  • jen 4 červíci v týmu
  • konzolový port
  • bugy, bugy, bugy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,