Wreckfest: bouračky jak z Kobry 11 | Recenze

Závodních her vychází přes rok dostatek a asi není úplně jednoduché protlačit se k těm nejlepším. Vývojáři ze studia Bugbear to zkusili díky bouračkám.

Co baví

  • Krásný model destrukce
  • Ničení závodníků na trati je příjemné zpestření
  • Demoliční derby je šílené
  • Nekompromisní umělá inteligence

Co vadí

  • Hře chybí dynamika
  • Žádné jasné cíle
  • Méně obsahu oproti konkurenci
6/10
Hodnocení

Konkurence na poli závodních her je velká a najdete zde mnoho velkých značek, které pokrývají jak simulátory (Dirt Rally), tak speciality jako open-world ježdění (Forza Horizon) či arkády (Mario Kart). S takovými velikány je vážně těžké se měřit. Musíte předvést něco nového, zajímavého.

Vývojáři ze studia Bugbear věřili, že bourání může být to pravé. Na rovinu mohu říct, že to moc originální není. Na druhou stranu je ale pravda, že hry založené na bourání zaujmou asi vždycky. Není jednoduché najít člověka, který miluje závodění… ale je extrémně lehké najít člověka, který miluje destrukci.

Je to hlavně o závodech

Nenechte se zmást, Wreckfest je hlavně o závodech. Ano, i tam se bourá. A je to vlastně sranda. Je dobrý pocit nabrat rivala nárazníkem a shodit ho do pole. Je skvělý pocit projet skrz hromady pneumatik. A není až tak dobrý pocit strachovat se před tím, že oni vybourají vás… ale člověka to vlastně hrozně baví.

Wreckfest (3).pngWreckfest (2).pngWreckfest (5).pngWreckfest (7).png
Jedná se zejména o závody vylepšené trochou toho bourání

Hra se vás v tom snaží podpořit, dává bonusové zkušenostní body za povedené vybourání. Jakmile vás nabere jiný závodník, je to váš rival. Nesmíme však zapomínat na to, že se stále jedná primárně o závodní hru. Nevyplatí se vám soustředit se na rivala a přijít o vítězství. Wreckfest není tak moc o rozmlácených autech, jak bychom si přáli. Závody vlastně až tak dynamické nejsou a připomínají víc klasické závody než demoliční derby.

 

Wreckfest není tak moc o rozmlácených autech, jak bychom si přáli. Závody vlastně až tak dynamické nejsou

 

Je škoda, že vývojáři nevymysleli opravdu účinný systém, jak svůj dobře provedený systém bouraček vyzdvihnout. Přes veškeré snahy jdou na steč s velkými značkami. A příjemně dynamickým závodům Forzy se prostě vyrovnat nemohou. Nejsou tak dobří ve vytvoření nepředvídatelného povrchu, divokých zatáček, pocitu rychlosti… jde to těžko vysvětlit, jsou v tomhle zkrátka horší. Člověk má tak trochu pocit, že od Wreckfestu čekal něco jiného.

Wreckfest (13).pngWreckfest (14).pngWreckfest (15).pngWreckfest (16).pngWreckfest (17).pngWreckfest (18).png
Wreckfest není špatná hra, ale v porovnání s konkurencí zaostává

Na druhou stranu napětí dosahuje vrcholu. Každý chybný krok může způsobit katastrofu. Bouračky jsou k autům přitahovány jak magnety, přičemž nutno pochválit, že arkádovost, která vede k odlétávání aut, dodává celkem slušnou atmosféru. Wreckfest rozhodně zabaví, jen to není ten top.

Demoliční derby nechybí

Zde přichází na řadu demoliční derby. Je to jednoduchý arkádový mód, ve kterém do sebe jen bouráte. Je to vážně jen doplněk, nicméně zábavný. Možná se to zdá jako banalita, každopádně rozmýšlet se, jaká auta nabrat a volit správné cesty souvisí se strategickým myšlením (i když jen mírně samozřejmě) a pocit adrenalinu se dostaví také.

Wreckfest (1).png
Demoliční derby se sekačkou na trávu jsou prostě geniální!

K módu asi není moc co říkat. Auta mají životy, postupně se ničí. Poškození se liší podle toho, jakým způsobem jste nabourali a jaké je to auto. S běžnými auty to rozhodně není tak zábavné jako se speciálními. Takový souboj se sekačkami na trávu, kdy nepřátelé odlétávali pryč, je vskutku k popukání.

 

S běžnými auty to rozhodně není tak zábavné jako se speciálními. Takový souboj se sekačkami na trávu, kdy nepřátelé odlétávali pryč, je vskutku k popukání.

 

Přesto módu chybí větší smysl, jakákoliv (byť jen minimální) hloubka a nějaké cíle. Rychle omrzí a klání jsou krátká. Kdyby byl ve hře split-screen, viděl bych v tom větší smysl. Ale ten ve hře bohužel chybí.

Wreckfest (4).pngWreckfest (8).pngWreckfest (9).pngWreckfest (10).pngWreckfest (11).pngWreckfest (12).pngWreckfest (19).pngWreckfest (20).pngWreckfest (21).png
Ze záznamů vypadá jízda dynamičtěji, než jaká byla při hraní

Tohle je trochu kompenzováno skvělou umělou inteligencí. Ta vám nic nedaruje a nehraje fér. Když má možnost vás zničit, tak to udělá a ještě vám plivne do tváře. Hře to dodává příjemný pocit a přetlačovačky s AI se nejednou staly důvodem zatajeného dechu.

Méně obsahu, více bouraček

Obsahem se hra nemůže měřit s konkurencí. Aut je pár, tratí je pár… to, že jsou tu sekačky na trávu či školní autobus je pěkné plus. Ale hratelnost to až tak zásadně neovlivní. Ve srovnání s takovou nabitou Forzou je to prostě málo. Vím, že je nefér tyto dvě hry srovnávat. Ale konkurence je prostě taková. Člověk chce to nejlepší. A to, že si auta můžete vyzdobit, je spíš menší plusík.

Graficky nevypadá hra špatně a postupné rozpadání aut zahřeje na srdci. Na hru se hezky dívá, technické problémy mě nepotkaly. Pouze delší nahrávací časy jsou nepříjemné. To je však kompenzováno naprosto špičkovým modelem destrukce, díky kterému je prohlížení záznamů závodů radostí.

Verdikt

Wreckfest je celkem povedená šrotovací závodní hra. Na trhu se však nachází větší kousky. Hra se snaží zaujmout povedenými destrukcemi, ale jízdou za konkurencí zaostává.

Hra byla recenzována na platformě Xbox One.  

Diskuze (8) Další článek: Apex Legends odhalují třetí sezónu, nového hrdinu Crypto a další obsah

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,