X-Files - záhadná kombinace hry a filmu

Tato záležitost spatřila světlo světa již před více než rokem, nicméně já si k ní našel cestu teprve nyní – a to i přes skutečnost, že se považuji za velikého fanouška populárního TV seriálu Akta X, na jehož základě hra X-Files vznikla. Přesnější by možná bylo napsat, že hra v seriálu přímo pokračuje.
Hru k recenzi zapůjčila firma:
Žánr: Adventure
Paměťová karta: 1 blok
Dual Shock: ano
Multiplayer: ne
Výrobce: Hyperbole Studios
Distributor: Fox Interactive

Tato záležitost spatřila světlo světa již před více než rokem, nicméně já si k ní našel cestu teprve nyní – a to i přes skutečnost, že se považuji za velikého fanouška populárního TV seriálu Akta X, na jehož základě hra X-Files vznikla. Přesnější by možná bylo napsat, že hra v seriálu přímo pokračuje, neboť za režii, kameru, hudbu i hlavní role je zodpovědný stejný tým, jako za samotnou seriálovou předlohu. Skutečností tedy je, že na první pohled jde o klasický interaktivní film, což byl žánr, který vzplál a zase rychle zhasnul s přechodem her na CD média, kdy byli všichni ohromeni jejich kapacitou a možnostmi – třeba dodat ke hře film. Nuže X-Files jsou v první řadě skutečně film a teprve potom hra. Tuto skutečnost si budete uvědomovat po celou dobu hraní, zvláště v okamžicích, kdy celé dlouhé minuty vůbec nebudete potřebovat ovladač.

X-FilesX-Files

Snad by bylo na místě ještě decentně zmínit fenomén Akt X. Tenhle seriál na naši republiku zaútočil v době, která byla vůči podobným záležitostem nejzranitelnější – nedlouho po revoluci, krátce po vzniku nezávislé televizní stanice Nova. Seriál, jehož každý jeden díl (bohužel tohle platí jen pro prvních pár desítek) byl napínavý a nápaditý jako velký hollywoodský film, si rychle našel své obdivovatele a fanoušky. Navíc tématem byly údajně skutečné, nevyřešené případy FBI, což Aktům X dodávalo na zajímavosti a přitažlivosti. Také témata jednotlivých dílů byla extrémně poutavá – tu se řešil případ s vlkodlaky, tady s upíry, támhle s mimozemšťany. Právě UFO bylo tím, co nakonec vykrystalizovalo v ústřední motiv celé série a jak celosvětová popularita seriálu sílila, v několika tématicky odlišných sériích vznikl celý funkční svět, ve kterém vláda kooperuje s mimozemšťany v rámci velkých tajných pokusů na jednotlivých rasách a jejich kombinacích. Také se postupně do hloubky prokreslily postavy hlavních protagonistů příběhu, v první řadě dvojice agentů Scullyové a Muldera, dále potom mnoho dalších, jako jejich ředitel Skinner, tajemní pánové X a Kuřák, chameleónský vrah tvořený černou kapalinou a další…

X-FilesX-Files

Ze seriálu se stal dokonalý kult, začaly vycházet knihy, hudební CD, biografie protagonistů i seriálu samotného, vznikl vynikající celovečerní film… a pak také hra. Tato hra vznikla původně v roce 1999 pro PC, o nějakou dobu později se jí potom dočkali i majitelé PlayStation… a teď jsem se k ní konečně propracoval já. Pokud jste ji ještě nehráli, nebo vás zajímá, zda jsem přišel na něco, kvůli čemu by stálo za to tak učinit, čtěte dál. Hodně dlouho jsem váhal nad tím, jak hodnotit dvě zcela odlišné složky herního projektu X-Files – totiž hru a film. Nejlepší asi bude zcela oddělené posouzení.

Film je, jak jsem již zmínil, natáčen stejným týmem, jako samotný seriál. Z toho důvodu nepřipomíná velkolepě výpravné filmové pasáže Wing Commanderů, ale skutečně spíše televizní seriál. Příběh není nijak zvlášť komplikovaný, nicméně kombinuje hned několik seriálových motivů a na mnoho dalších jsou tu alespoň nepřímé odkazy. Určitě není o moc delší, než jeden díl seriálu (hra má jen 4 cd a filmečky běží ve 24-bitové hloubce barev – zato ve VELMI malém okně), na druhou stranu vám ale hezkých pár hodin zabere samotná hra, takže ve finále máte pocit, že jste sledovali podstatně delší příběh.

X-FilesX-Files

Ten začíná cestou agentů Muldera a Scullyové do odlehlého přístavního skladiště, kde jsou napadeni skupinou ozbrojených mužů, aby se v zápětí na scénu snesl jakýsi podivný záblesk, kterým se rozloučíme jak s trojicí ozbrojenců (proměněnou na hromádky popela), tak s dvojicí agentů, která zřejmě nedostala za hru dostatečný honorář, a tak se naplno vrátí až na čtvrtém CD. Po titulcích (příjemně a atmosféricky shodných s jejich seriálovým vzorem) se přenesete do pobočky FBI v Seattlu, do role agenta Willmorea, který dostane za úkol za pomoci hostujícího ředitele Skinnera hledat ztracenou dvojici agentů. Skinnera postupně nahradí váš kolega Cook a pak ještě detektivka místní policie. Při hledání Muldera a Scullyové navštívíte onen sklad a přístav, mafiánské doupě ruských překupníků a ve finále dokonce obligátní Aljašku (kde Akta-X většinou končí… pod tím sněhem se zřejmě dobře schovávají UFO a podobné choulostivé věcičky). Osobně se mi nejvíc líbila lokace známá z jednoho extrémně povedeného dílu seriálu – velká nákladní loď, která prošla uprostřed noci na oceánu jakousi paranormální zkušeností, která pozabíjela celou posádku a z moderního tankeru učinila fascinující strašidelnou loď s bílými otisky postav a jejich rukou po celém obvodu lodi. Hudba a atmosféra tohoto plavidla zůstaly zachovány ze seriálu a opravdu příjemně mi navodily mráz na zádech. Nuže budete bojovat proti vládním tajným jednotkám, ruským mafiánům i mimozemšťanům a na nudu či nedostatek zvratů si určitě nebudete stěžovat. Spíš mi připadne, že Chris Carter, tvůrce seriálu, měl příliš nápadů na to, aby je všechny nacpal do jedné hry. Skutečností zcela jistě je, že pokud seriál dobře znáte, tak vás všechny ty narážky a odkazy příjemně potěší, pokud seriál dobře neznáte, budete mít občas problémy s chápáním některých sekvencí.

X-FilesX-Files

A jak se to hraje? V podstatě je tu silná podoba klasickým statickým adventurám typu Myst nebo třeba Atlantis. Máte obrazovku, která zabírá okolí z pohledu vašich očí, můžete chodit na všechny strany (pomocí ukázání, kam se chcete otočit nebo pohnout, jedna obrazovka přeskočí v druhou – někdy elegantněji a plynuleji, někdy méně). Po okrajích obrazovky máte menu (které je potřeba přivolat – jinak se neukazuje, aby nerušilo film), odkud vybíráte předměty, které chcete použít. A tak chodíte z lokace do lokace, sbíráte předměty, používáte je na správných místech a povídáte si s lidmi. Nechybí ani akční vložky, kde je potřeba někam doběhnout nebo si zastřílíte (přes ikonku zaměřovače v hrací obrazovce).

Pokud jde o obtížnost hádanek a hledání cest v této hře, je zde přítomna jedna extrémně zvláštní pomůcka, která staví celý smysl hraní na hlavu. Jde o šestý smysl. Pokud si jej zapnete, napoví vám, co je kde potřeba najít, ukáže to, předvede i co s tím máte dělat a v tom nejkrajnějším případě to udělá za vás. Chápu, že jde o vychytávku, která má ulehčit průchod hry antihráčům, kteří se k ní dostali jen kvůli své zálibě v seriálu, nicméně životnosti samotné hry tahle záležitost nijak neprospívá, to si snad dovedete představit.

X-FilesX-Files

Obtížnost akčních scén jsem si nastavil jako střední a s občasnou pomocí šestého smyslu jsem tak hrou prošel bez jakýchkoliv problémů během jednoho víkendového odpoledne. Film se mi líbil, hra mne docela bavila – ale celé mi to připadne poněkud samoúčelné – pochybuji, že by třeba i skalní fanoušek hru hrál víckrát čistě pro pobavení. U takových projektů skutečně lituji, že u nás nefungují půjčovny videoher jako ve světě – jednak věřím, že by alespoň částečně omezily pirátství a jednak by umožnily zážitek ze hry X-Files i takovému fanouškovi seriálu, kterému se nechce utrácet za tuhle záležitost víc, než za lístek do kina.

Grafika: 5/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 6/10
Oproti většině bezduchých a zapomenutých interaktivních filmů skutečně hratelná a zábavná záležitost, s krátkostí jako hlavní slabinou. Nicméně příjemná a zajímavá věc pro fanoušky Akt-X.
Celkové hodnocení: 6/10
Diskuze (1) Další článek: Grand Theft Auto – zábava ostřejšího ražení

Témata článku: , ,