Xbox One X: nejvýkonnější konzole současnosti pod drobnohledem

Microsoft konečně oficiálně odhalil konzoli Xbox One X, která má nastolit novou generaci hraní. Opravdu je ale o co stát?

Microsoft oficiálně představil nejvýkonnější konzoli současnosti - Xbox One X. Konečně jsme se dozvěděli finální specifikace, jejich porovnání s dalšími konzolemi na trhu a samozřejmě jsme slyšeli příslib, jak moc výkonná konzole vlastně bude. 

V naší galerii se podíváme zblízka na konzoli, její náležitosti a inovace, stejně jako porovnáme novinku se současnou konzolí Xbox One S a samozřejmě konkurentem v podobě PS4 Pro. 

             Xbox One X           Xbox One S              PS4 Pro

CPU   Jaguar 8core 2.3 GHz    Jaguar 8core 1.75 GHz   Jaguar 8core 2.1 GHz

GPU     40 CU s 1,172 Mhz          12 CU s 914 Mhz          36 CU s 911 Mhz

TFP           6 Teraflopů                    1.3 Teraflopů                  4.2 Teraflopů

Paměť     12 GB GDDR5                 8 GB DDR3                   8 GB GDDR5

Mechanika   4K UHD Blu-ray        4K UHD Blu-ray                    Blu-ray

Pásmo         326 GB/s                         64 GB/s                          218 GB/s

Výpočetní srdce dodalo opět AMD, přičemž se zvyšoval výkon jak procesorových jader, tak grafické části. Díky optimalizaci čistě jen pro hraní her dokáže konzole nabídnout hraní v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. HDR je už samozřejmostí. Výkon nové konzole má být 6 TFLOPS a Microsoft se chlubí, že je to nejvýkonnější herní konzole všech dob. Oproti Playstationu 4 Pro by měl být výkon vyšší téměř o polovinu.

Konzole bude stát 499 eur, což je cca 13 tisíc korun. Vzhledem k výkonu je to velmi dobrá cena, protože podobný grafický výkon by zvládl počítač minimálně za dvojnásobek. Oproti konzolím je to ale vyšší investice, konkurenční PlayStation 4 Pro stojí o dva tisíce méně.

Úspěch herní konzole ale zdaleka nezávisí jen na výkonu, ale především na dostupných hrách. Ačkoli bude pro výkon nové konzole hned zpočátku připravena přibližně čtyřicítka her, exkluzivních trháků, bude poskrovnu. Hlavními tahouny budou Forza Motorsport 7 Crackdown 3.

Jinak se majitelé vylepšených Xboxů dočkají aktualizovaných stávajících her a především pak multiplatformních her třetích stran. Hrát bude možné starší hry v plném rozlišení, zachována zůstává i kompatibilita s hrami z Xboxu 360 a nově bude možné hrát dokonce pradávné hry z dob prvního Xboxu.

Xbox One X se začne prodávat 7. listopadu.

Přečtěte si také

Diskuze (64) Další článek: Detektivka L.A. Noire se možná dočká remasteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,