Xbox Scarlett je na cestě: povede se návrat na výsluní?

Xboxu se v této generaci konzolí moc nedařilo a za konkurentem od Sony výrazně zaostával v prodejích i v exkluzivních titulech. Napraví to Xbox Scarlett?

Xbox bez pochyby udělal při vydání (i po něm) Xboxu One spoustu chyb. Současná verze konzole už se v mnohém polepšila a doufejme, že i z hlediska herní knihovny se brzy dočkáme mnohem více zajímavějších exkluzivit. Jedinou cestou zpátky do sedla je teď pro něj především to, že se poučí z chyb a do nové generace vkročí pravou nohou. Pojďme se podívat, jak by to mohl udělat. Tajemná konzole Scarlett je totiž už ve vývoji.

Game Pass

Jedna ze služeb Microsoftu, která už teď dobře slouží svým uživatelům a za deset dolarů měsíčně se opravdu vyplatí. Měsíční poplatek vám zpřístupní knihovnu her o opravdu velkém rozsahu, ve které nechybí ani nejnovější exkluzivity. Pokud se Microsoft nerozhodne výrazně zvednout cenu, může být Game Pass jedním z klíčových prvků boje o pozici jedničky na konzolovém trhu.

Exkluzivity

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, řekl si zřejmě Microsoft a začal napravovat svůj nedostatek exkluzivit pro současnou generaci. Právě zde Xbox za Playstationem nestíhal nejvíce. Zatímco Sony chrlilo jeden klenot za druhým, Microsoft měl exkluzivních her jako šafránu a většina z nich se navíc pohybovala spíše mezi průměrnými tituly. V tomto ohledu samozřejmě konzoli nehraje do karet ani to, že hry od Microsoftu jdou prakticky vždy dostupné i na PC a absolutní exkluzivita je tak opravdu spíše výjimkou.

Poslední kroky Microsoftu ale naznačují, že v příští generaci chce právě na exkluzivních hrách výrazně zapracovat. Pod svá křídla stáhl nejedno významné studio a je ochotný do těchto vývojářů nalít pořádný balík. Přitom se ale prý bude snažit o zachování jejich nezávislosti. Doufejme, že to bude pravda a studia nedopadnou jako už mnohá, která se spálila, když se nechala koupit velkou společností. 

Mezi akvizice Microsoftu z tohoto roku patří například studia Ninja Theory (DmC: Devil May Cry, Hellblade: Senua´s Sacrifice), Compulsion Games (We Happy Few) nebo třeba RPG specialisté z Obsidian Games a inXile. Navíc se šušká o tom, že Playground Games by měli také pracovat na novém RPG. Zkrátka budoucnost je zajímavá.

První na trhu

Na rozdíl od konkurence se už Microsoft o své následující konzoli vyjadřuje poněkud otevřeněji a má za sebou dokonce už i první testy a zdá se , že je tak o krok napřed ve vývoji. Na trh by měly dorazit také rozdílně výkonnostní verze konzole. Pokud časový rozdíl mezi Sony a Microsoftem bude dostatečně velký, mohlo by to hrát společnosti do karet.

Zpětná kompatibilita

Další funkce, kterou získává Xbox už nyní plusové bodíky u hráčů v porovnání s Playstationem, je možnost hrát hry ze starších konzolí na tom nejnovějším hardwaru. Pokud si tuto funkci udrží Xbox i pro další generaci a Sony na ni stejně jako u PS4 rezignuje, může to být další z klíčových faktorů při výběru konzole. V tomhle směru by ale u Playstationu dávalo smysl zvolit zpětnou kompatibilitu také, protože právě hráčská základna, kterou PS4 má je jednoznačně větší než u Xboxu by mohla by být později rozhodující. Když hráčům z PS4 nabídnete, že své starší hry si zahrají na PS5, nejspíš se jim bude o dost méně chtít přecházet na Xbox.

Kdo je váš favorit na vítězství v dalším kole konzolových válek?

 

Diskuze (26) Další článek: Tanečky ve Fortnite můžou Epic Games zavařit, jejich autoři se bouří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,