Zaklínač 3: O víně a krvi - důstojné rozloučení (recenze)

Závěr Geraltova dobrodružství se nám na monitorech předvedl stejně jako původní hra. Fenomenálně.

Geralt už s námi procestoval skrz naskrz celou Temerií a v první datadisku s názvem Srdce z kamene trochu obohatil svou kasičku i klid místních obyvatel. Nyní ale přichází druhý a závěrečný datadisk, který má velkolepým způsobem uzavřít celý příběh Bílého Vlka. A víte co? Nadmíru se mu to daří.

Na dovolenou

Zatímco původní hra a první datadisk se odehrávaly na základní mapě světa, O víně a krvi vás vezme do malebného hrabství Toussaint, které leží na jihu Temerie. To je rozlohou doslova obří, zabírá téměř třetinu původní mapy světa a co je hlavní, je atmosférou úplně jiné. Zatímco jiskra Zaklínače plná brutality, rasismu a temného nadpřirozena, ve hře stále zůstává, Toussaint vás obalí pestrobarevnou krajinou jako vystřiženou z pohádek, noblesními rytíři, turnaji a nádhernou architekturou.

Beauclair_61.jpgBeauclair_8.jpgCaroberta Woods_17.jpg

Je to nezvyk, ale právě to datadisk opravdu odděluje od veškerých předchozích zážitků a vhazuje Geralta do trochu nezvyklého prostředí, kde se musí poprat s nezvyklých kavalírstvím a noblesou, která kontrastuje s brutalitou a občas až hororovým příběhem. 

 

Kromě příběhu je opět k dispozici tuna nepovinných questů a výzev

 

Oč ale jde, ptáte se? Inu, po událostech z původní hry je Geralt povolán do hrabství vévodkyní a do rukou je mu vložen důležitý úkol - Toussaint terorizuje bestie, která zabíjí bez lítosti a malebná krajina na takovou agresi zkrátka není připravena. Kdo jiný by měl stvůře zatnout tipec, než právě lovec monster a zaklínač? Jak se ale brzy dozvídáme, nic není tak černobílé a Geralt je vmíchán do událostí dalece převyšujících jeho pochopení a prvotní cíle. 

Beauclair_53.jpg

Příběh vám zabere něco kolem 10 hodin a rozhodně umí držet v napětí až do konce, který se taktéž může lišit v závislosti od vašeho počínání. Vede k němu několik cest a pokud chcete opravdu prolézt datadisk skrz na skrz, bez problémů se dostanete až na 35-40 hodin herního času, což v dnešní době nemůžou nabídnout ani plnohodnotné hry. Takhle se dělá dodatek, pánové.

Od všeho trochu

V datadisku se budou hráči původní hry cítit ihned jako doma, protože tu nedošlo takřka k žádným velkým změnám, což je možná největší slabinou jinak perfektního rozšíření. Nespočet aktualizací přineslo mnoho úprav, záplat, přehlednější uživatelské rozhraní a další maličkosti, ve své podstatě jde ale o totožnou hru.

Beauclair_5.jpgCaroberta Woods_16.jpgGorgon Foothills_3.jpg

Co už potěší podstatně více je nejen obrovská nová mapa, kterou je radost prozkoumávat, ale především další várka nepovinných questů, turnajů, úkolů, výzev a partiček Qwentu u ohniště. I zde má každý na první pohled bezvýznamný úkol svou váhu a některé nepovinné questy často zabaví pomalu více než hlavní příběh. V tom je ostatně kouzlo třetího Zaklínače.

Beauclair_56.jpgSansretour Marsh_11.jpgSansretour Valley_19.jpgSansretour Valley_47.jpg

Aby vás to pobíhání bavilo, nabízí CD Projekt další úroveň zaklínačského brnění - Grandmaster, které konečně vypadá opravdu cool a sbírání náčrtů k jeho sestavení zabere nějaký ten čas. Navíc musíte najít unikátního kováře, který jako jediný může brnění vytvořit. K tomu přidejte pestrou škálu nových zbraní, obleků a vybavení, abyste si Geralta opět trochu zosobnili a máte dostatek důvodů, proč prozkoumávat mapu. Dokonce nyní můžete i obarvovat jednotlivé kusy brnění a přizpůsobit si tak postavu k obrazu svému.

Tím to ale nekončí. Také strom schopností a mutageny doznaly změn. K základním větvím se totiž přidávají ještě zcela nové tři stromy, kterými si můžete Geralta ještě více "namutovat" a vylepšit ve vraždící mašinu. Jedná se taktéž o nový unikátní quest, který naštěstí nemusíte vyhledávat, nýbrž k vám do náručí spadne sám. 

Sansretour Marsh_20.jpgSansretour Marsh_22.jpgSansretour Valley_9.jpg

Když to vezmeme kolem a kolem, už beztak propracovaný systém vylepšování postavy tím dostává zcela nový rozměr, počet jednotlivých kombinací se totiž mnohonásobně zvyšuje. K tomu si ještě přidejte, že zaklínačské brnění z každé školy má své vlastní bonusy a máte fůru možností, jak zatočit s nepřáteli. V tom by se jeden pomalu ztrácel.

Jako z pohádky

Už na začátku jsem zmínil, že je hrabství Toussaint nádherným místem na dovolenou, to je ale značně mírné označení grafické stránky hry. CD Projektu se podařilo ještě více vylepšit grafický kabátek a titul vypadá jednoduše skvostně. Celkové kvality ještě podporuje pestrobarevnost zdejšího světa, malebné výhledy do dáli, mohutná pohoří v dálce, zámky jako z pohádek našeho dětství a všudypřítomní rytíři. Nálada datadisku se velmi liší od původní surové atmosféry, i ta tu však nechybí a s odlehčenou náladou se skvěle snoubí.

Caroberta Woods_8.jpgCaroberta Woods_9.jpgSansretour Valley_34.jpg

Jako vždy se můžete těšit na prvotřídní herecké výkony a dabing, stejně jako podmanivou hudbu, kde nechybí bojové chorály během bitek a něžné zpěvy během procházek krajinou. Zaklínač 3 je prostě nádhernou hrou, ať se na něj díváte z jakékoliv strany. 

Dostupné pro: PC, PS4, Xbox One
Žánr: RPG | Fantasy RPG
Výrobce: CD Projekt RED
Začátek prodeje: 31. května 2016
  • Více jak 30 hodin zábavy
  • Zbrusu nová mapa
  • Nový systém mutagenů
  • Nádherná grafika
  • Žádné razantní novinky
  • Už je konec

Co říci závěrem? O víně a krvi je důstojné završení dlouhé Geraltovy poutě a především precizní ukázkou toho, jak se má dbát o milovanou herní značku. Desítky hodin zábavy máte zaručeny, ať už jste fanoušky či nikoliv. Jediné velké negativum je to, že příběh Bílého Vlka pravděpodobně opravdu skončil. Smrk...

Diskuze (6) Další článek: Střílečka Hard Reset se připomíná ve startovním traileru a galerii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,