Zapojení ISDN od A do Z

Cenově dostupné a přitom kvalitní připojení k Internetu je snem snad každého českého uživatele této sítě všech sítí. Díky monopolu Českého Telecomu se cenově dostupného připojení asi jen tak nedočkáme, ale druhá podmínka je splnitelná – díky lince ISDN. Pokud uvažujete o zřízení kvalitního připojení, měli byste uvažovat právě o této alternativě.
Jako každý hráč, i já chtěl vždy hrát přes Internet proti stále novým protivníkům a tím se i zlepšovat, ale hlavně bavit. Bohužel, v České republice jsme s Internetem trochu pozadu a tak není jednoduché se ke kvalitnímu připojení dostat. Ano, asi už víte jaké připojení jsem měl dříve, byl to modem. První euforie z brouzdání a dalších aktivit, které Internet umožňoval, byly vážně skvělé, ale první kladné pocity vyprchaly ve chvíli, když jsem zkusil hrát Q3 a rázem zjistil, že je to víceméně nemožné – ping (odezva v milisekundách) byl příliš velký a hra tudíž nehratelná (lagy a kousání). Od té doby jsem se stále pokoušel dostat k některému z lepších typů připojení, přes které by se dalo nejen hrát (i když hlavně hrát ;-), ale také stahovat.

Český TelecomPrvní typ připojení, o kterém jsem začal vážně uvažovat, bylo bezdrátové mikrovlnné připojení. Mohl bych být online kdykoliv bych chtěl a platil přitom pouze měsíční paušál. Mezi další výhody bezdrátového připojení se řadí i relativně dobrý ping (což není ale vždy pravidlem). Oběhl jsem všechny možné poskytovatele, abych posléze zjistil, že bezdrátové připojení je pro velkou část našeho internetového národa stále nedostižným snem. Zavedení stojí průměrně kolem třiceti tisíc Kč a je nutno počítat i s pravidelným placením měsíčního paušálu, který je zpravidla nižší v případech tzv. počítané linky, kdy za MB dat přenesené nad daný limit platíte určitou sumu a vyšší v případech „nepočítané“ linky, která má neomezený přenos dat. Někteří lidé mají štěstí, že mají ve svém okolí poskytovatele tohoto připojení. Zaplatí jen kolem 10 000 Kč za zařízení + paušál a s pingem 30-50 ms se dá již krásně a kvalitně hrát i přes Internet. Bohužel, takové štěstí má málokdo.

Další dobrou volbou by byl Internet přes kabelovou televizi. Vše co potřebujete, je zavedená přípojka kabelová televize a bydliště v lokaci, kde je možné se tímto způsobem připojit. Zavedení nestojí „moc“, protože kabelový modem vám i pronajmou, nebo ho splácíte postupně a paušál 300 Kč pro studenty za 64kbit linku byl naprosto směšný (v době, kdy jsem o tom uvažoval, teď je to kolem 1000 Kč, ale i tak…). Na Internetu můžete být bez přestání. Bez problémů dosáhnete pingu 30-50 na českých serverech. Bohužel, vzhledem k místu mého bydliště nepřipadala v úvahu ani tato varianta.

Ani nevím jak, ale dostal jsem se k ISDN, které jsem vždy předtím odsuzoval, protože bylo příliš drahé. Během doby, kdy jsem se o ISDN nezajímal (dokonce jsem přemýšlel, že s hraním Q3 přestanu a budu hrát pouze na různých partie’s, které jsou bohužel pouze jednou za čas), ho Telecom postupně slevoval. Nakonec jsem si zjistil vše co šlo a rozhodl se, že si ISDN linku nechám zapojit. Pokud i vy nemáte jinou možnost, zvažte tuto alternativu.

ISDN je digitální linka s garantovanou rychlostí 64kbps. V případě, že se připojíte přes oba kanály, můžete využít rychlosti 128kbps. Platíte ale za každý kanál zvlášť, v podstatě tedy dvojnásobek než za 64kbps. Telecom sám o sobě nabízí balíčky na připojení přes ISDN (euroisdn2). Balíček včetně zavedení stojí 6500Kč a obsahuje externí ISDN adaptér. Chcete-li mít opravdu co nejmenší ping a "ušetřit" nějaké peníze, tak tato možnost není pro vás. Připojení od Telecomu je vždy přes externí ISDN adaptér (pingy od 60, v praxi tak kolem 80). Výhoda ovšem je, že nemusíte platit měsíční paušál 450Kč. Záleží jen na vás, pokud vám nevadí vyšší pingy a vyšší cena, je pro vás výhodnější si koupit balíček (externí adaptér) přímo od Telecomu a neplatit měsíční paušál. Já mám připojení přes interní ISDN PCI kartu (pingy od 30 ;) ). Další část článku tedy popisuje pouze připojení s touto variantou, s interním ISDN adaptérem. Pokud chcete vědět více o připojení s externím adaptérem, podívejte se na oficiální stránky Českého Telecomu nebo na http://www.isdn.cz/.

Co tedy vlastně potřebujete? Stačí mít telefonní linku (i analogovou, přemění vám ji automaticky na digitalní, ale změní vám číslo) a koupit si interní ISDN adaptér.

Teď máte dvě možnosti, buď telefonní linku nevyužíváte skoro vůbec a rozhodnete se ji "zrušit" (pouze Internet) a nebo chcete být na Internetu i telefonovat.

První možnost je levnější. Postačí, když si necháte přeměnit vaši stávající linku za 999 Kč a koupíte interní adaptér bez a/b portu (tj. bez portu na připojení analogového zařízení – telefon). Vhodný je např. tento výrobek od Asusu ASUSCOM P-IN100-ST-D, který stojí asi 2500 Kč, viz http://www.asus.cz/. Celkem vás to bude stát asi 3500Kč, ale nebudete moci již telefonovat.

Pak je tu druhá, o něco dražší možnost. Opět zaplatíte 999 Kč za přeměnu vaší stávající linky a pak za interní adaptér s a/b portem např. opět od Asusu ASUSCOM P-IN100-ST-DV, který je možno koupit za 3400 Kč. V tomto případě můžete i telefonovat, ale pouze, když máte ZAPNUTÉ PC! Problém to není pro ty, kteří mají doma dvě PC, ale kolik takových mezi námi je. V takovém případě by jedno PC bylo zapnuté bez přestání. V mém případě (dvě PC nemám), to řeším tak, že počítač vypínat nebudu. Není to nejlepší řešení, ale pro mě jediné přípustné. Tento problém by bylo možné vyřešit koupí digitálního telefonu. Pak by bylo možné telefonovat i když budete mít PC vypnuté.

Nevýhodou tohoto zapojení (interní adaptér) je měsíční paušál za používání linky 450Kč. Samozřejmě také platíte impulsy, ceny jsou stejné jako u modemu, 15,60 Kč/h.

Nyní si stačí promyslet o co máte zájem a zajít na vaši pobočku Telecomu. Tam říct, že máte zájem o zavedení ISDN a nejlépe hned na místě vyplnit smlouvu. Musíte znát rodné číslo toho, na koho je stanice nahlášena, dále referenční číslo (to je číslo, které máte napsané na účtu, který vám chodí každý měsíc od Telecomu domů), tedy pokud nechcete dostávat vyúčtování za ISDN samostatně. Ostatní už zvládnete bez problémů. Dále vysvětlit, o co všechno máte zájem (balíček, přeměna linky..). Za dva dny po vyplnění a podepsání smlouvy ke mně přijel technik obhlídnout, jestli můžu ISDN přípojku mít. Ano, nejde to zapojit kamkoliv, ale na 90% máte jistotu, že to půjde. Musíte být připojeni k digitální ústředně, která nesmí být dále než 7 Km od vás (dle slov technika). Mimochodem, pokud máte ještě vytáčecí a ne tlačítkový telefon (my ho měli), tak stačí zavolat na 0800 123456 a říct, že ho chcete vyměnit. Je to zdarma, pouze platíte za půjčení telefonu o 15Kč měsíčně víc než za vytáčecí. Po dalších 10 dnech mi volali z Telecomu, že mi ISDN přijedou zapojit (stačí si s nimi domluvit termín). Bohužel jsem si objednal interní adaptér tak akorát a firma ho neměla na skladě. Musel jsem tedy čekat ještě dva týdny, než ho dostanou a pošlou. Tím se zavedení protáhlo (ode dne, kdy jsem vyplnil smlouvu) na 30dni :((.

Konečně jsem měl adaptér, zavolal na Telecom a domluvil se s nimi kdy přijedou. Přijeli samozřejmě asi o 2 hodiny později než řekli, ale naštěstí jsem si prozíravě vzal dovolenou :). Celé zapojení trvalo asi 40 minut (přijeli 2 mladí, kteří dělali a jeden starší, který rozkazoval a vysvětloval), vše mi ukázali, vyzkoušeli jak telefon tak i Internet a jejich "šéf" mi dal i číslo na mobil, kdyby náhodou. Taky mi napsal do jejich papírů, že do 13h neplatím impulsy za Internet a řekl mi, ať to pěkně prozkouším, což jsem taky udělal. Nepořádek po nich žádný nebyl, když nepočítám pár drátků na koberci. Vše bylo rychlé a bezproblémové a docela jsme se i zasmáli ;).

Tak a teď konečně praxe. Na Internetu jsem byl přes modem připojený skrz Wordlonline a hned jsem to i s ISDN vyzkoušel. Stahování běželo kolem 6-7kbit/s stabilně, což ujde ;). Pingy kolem 45-50 na Gamezone i na Progamers servru, to je taky dobré. Momentálně sbírám informace o providerech a budu je zkoušet, nejlepší je údajně Volný (kamarád z Prahy s externím adaptérem má pingy 60!!!). Jiní zase vychvalují IOL. Důležitá je lokace vašeho bydliště, lepší je samozřejmě ten nejbližší provider.

Jediná nevýhoda je vysoká návykovost na hraní po Internetu. Jak do toho jednou spadnete, už nebude chtít jinak. Jenom účet za telefon vás opět vytrhne a připomene, kde doopravdy žijete.

Diskuze (32) Další článek: Král silnic

Témata článku: , , , ,