Závěť Doupěte aneb 10 důvodů, proč nečíst papírové časopisy

Prý jsme zbyteční, prý jsme amatérští, prý píšeme o ničem. Zhruba toto se skrývá mezi řádky komentáře v předposledním Levelu. Proto jsme se rozhodli na něj pěkně po amatérsku reagovat. Oko za oko, zub za zub.

Následující text je napsán za silného citového rozrušení, proto by ho nikdo neměl brát vážně.

Když jsme se v Levelu 105 z pera Pavla Dobrovského dozvěděli, jací jsme novinářští amatéři, kteří produkují tuny textů aniž by je někdo četl a jak vlastně okrádáme svými články nebohé čtenáře o jejich drahocenný čas, který by jinak mohli strávit jinak a píšeme "o ničem", nevydrželi jsme ohromující sílu tohoto zjištění a rozhodli se skoncovat se vším, s Doupětem, se svými přítelkyněmi, přáteli a poté i s našimi mrzkými životy.

Technická poznámka vydavatele -  Rituální sebevražda celé redakce proběhne 7.11. skokem do jícnu Hory osudu pod dohledem notáře a státního zástupce. Autobusy na místo rozloučení vypravuje vydavatelství Computer Press z Prahy, Brna a Kábulu. Pořad vysílá televize Nova v rámci nového cyklu přímých přenosů "Kotel II: Hell`s commin`" a moderuje jej Míša Jílková v červeném latexovém oblečku.

Než se tak stane, prosíme vás, naše nejvěrnější čtenáře o vyslechnutí naší obhajoby. Nechceme se stát dalšími z řad mučeníků, ale zároveň věříme, že nejsme tak špatní, jak tvrdí nemilosrdný kat P.D. ve své úvaze. Nechtěli jsme nikomu ublížit a naši práci jsme vykonávali nikoli kvůli vlastnímu prospěchu, ale pro dobro hráčské populace. K naší snaze na Doupěti nás vedly tyto důvody:

1. Nic jsme za to nechtěli

Ano, je to tak. Za svoji práci, každodenní odříkání, psaní ve dne, v noci, v létě, v zimě, ve zdraví i nemocech, vždy jsme vás informovali zadarmo. Necháváme vám na posouzení, zda-li někteří JINÍ od vás za to samé nechtěli víc než jen sledovat občas nějakou otravnou reklamu. NA CO jste si kupovali papírové časopisy? Nemysleli jste snad na záchranu deštných pralesů? Na všechny ty vzácné druhy makaků a další ohrožené zástupce fauny? Nebo trochu pragmatičtěji - nemysleli jste na vlastní peněženku?

2. Byli jsme rychlí
 
Slzy nostalgie se nám derou do očí, když si vzpomeneme na všechny dramatické momenty při tvorbě našeho časopisu, kdy jsme přišli s nějakou světovou novinkou. Na všechna ta zahlcení serveru, když jsme světu poskytli žhavý trailer z her jako Doom, Kreed a jiných. Na dny, kdy jsme pomalu upadali do bezvědomí z nedostatku spánku po obzvláště náročných dnech při výstavě E3 či kvůli dokončování recenzí. Přiznáváme, že občas jsme hříšně zatoužili po nějakém klidnějším řemeslu, kde uzávěrky nejsou každý den nebo někdy dokonce každou hodinu. Budiž nám ale přičteno k dobru, že jsme Doupátko nikdy, ani v dobrém, ani ve zlém, neopustili.

3. i aktuální

V dobách nelehkých, kdy tisková zpráva stíhala tiskovou zprávu, jsme se vám snažili vždy předkládat aktuální informace, možná za tím je třeba hledat onen nesmiřitelný tón komentáře, který nás dohnal k takovémuto kroku. V době, kdy naši "profesionálnější" kolegové informovali svět o zpoždění Half-Life na prosinec, jsme my mluvili o přesunutí až na duben. Když mnozí lačně v papírových hltali preview z Maxe Payna, u nás již mohli číst recenzi.

4. Povídali jsme si s vámi

Další z našich provinění proti profesionálům - diskuse. Zatímco s papírem se občas dosti špatně povídá, webové stránky jsou k tomuto účelu vybaveny lépe. Nejenže se nedají v případě příliš bouřlivé argumentace roztrhnout, a i když se vám to náhodou povede a rozpůlíte monitor vedví, v diskusi mohou pokračovat ostatní, méně choleričtí uživatelé. Nehledě na to, že pokud jste nezavalili autora článku přívalem urážek a sprostých slov, většinou si s vámi o vašich připomínkách popovídal.

5. 12 > 4

Matematika a vůbec čísilka lidem v redakci Doupěte většinou šly. Když byl domluven sraz veškerého autorstva, přes 80% lidí dokázalo bez problémů (i s ručičkovými hodinkami!!!) dorazit na místo určení včas. Proto nás poněkud znejistilo tvrzení, že 4 000 je víc než 12 000. Po prokonzultování tohoto problému s psychology, astrology a věhlasnými matematiky jsme bohužel nedospěli k jednoznačnému závěru. Doplňující otázky zmíněných osobností jako: "Kolik vidíte prstů?", "V které galaxii?" a "Myslíte v komplexních číslech?" jsme bohužel nepochopili, a tak nadále budeme neklidně usínat s tím, jestli třikrát větší prostor na recenzi znamená míň informací.

6. Zrakově postiženým vstříc

My, kteří svůj ostrozrak počítáme na decimetry, jsme jistě ocenili i další vymoženosti jinak amatérských webů. Možnost z v ě t š i t písmo tak, abychom i bez příručních mikroskopů poznali, jestli se nám načetla recenze nebo se bavíme pohledem na chybovou hlášku prohlížeče. Stejně tak s povděkem jsme kvitovali obrázky ve vysokém rozlišení, které se po kliknutí na náhledy zobrazily na monitoru. Takhle budeme muset doufat, že nám trafikantka nedá místo Levelu, Score či GameStaru časopis Katka či Ženu a život a věřit, že rozeznáme centimetrové obrázky od reklam.

7. Záplaty jsme šili, DVD ryli

Spoléhat se v dnešní době na jednu, tácek od piva připomínající věc, se nám od počátku zdálo v dnešním přetechnizovaném světě poněkud riskantní. V době, ve které se člověk ani nemůže v klidu najíst bez toho, aniž by s každým soustem hovězího nepropadal stále větší panice, že bude ještě šílenější než obvykle, jsme nehodlali spoléhat na jakousi placku tamhle zvanou CD, jinde zas větší DVD (a pak že na velikosti nezáleží..). Samozřejmě pro ty zbloudilé duše, které si libují v třpytivých špercích, jsme tu měli naše Doupě DVD, ale jako zálohu jsme vždy nabízeli linky na všechny soubory často přímo z Doupátka nebo aspoň jiných webů.

8. Našli, my rádcové, našli

Asi málo činností je ještě otravnější než vyhledávání. Ať už se jedná o hledání posledního neděravého páru ponožek, sešitu s poznámkami, CDčka s oblíbenou hrou nebo recenzi, s každou další minutou míra znechucení každého jedince roste, což může u některých způsobovat zrudnutí, zfialovění a u jiných dokonce až nezdravě vysoký krevní tlak. Mrzačení svých čtenářů jsme samozřejmě nemohli v žádném případě připustit, a tak jsme nedávno kompletně překopali vyhledávací algoritmus, který s celkem vysokou úspěšností našel to, co jste hledali.

9. Světovost

Už jste někdy kupovali Level na Seychelách, Score v Nikaragui anebo GameStar v Japonsku? Že ne? Ale to je škoda, protože Doupě všude tam k dostání bylo. Stačilo najít mezi domorodci nějakého informaticky i technicky gramotného človíčka a mohli jste zůstat v obraze kdekoliv na světě. A to se zvláště na dovolené vyplatí, ne?

10. Recesivní články a vlastní reklamu jste na první pohled rozeznali od ostatních ;-)

Diskuze (62) Další článek: Nejprodávanější hry od Cenegy

Témata článku: , , , , , , , ,