Zeus, Dia, Diovi...

Aneb řečtina má taky své kouzlo. No řekněte: Zeus - nejvyšší řecký bůh, vládce Olympu. Zrozen Titánovi Kronovi a Rheie. Kronos, z obav o svoji všemocnou, bezmeznou vládu, polykal všechny své děti. Jen Zeus, kterého matka tajně porodila na Krétě a svěřila nymfám, přežil. Když dospěl, porazil Krona a jeho nohsledy a vysvobodil své sourozence. Tak začal dnešní svět.
Olymp bylo božské místo, sídlilo tam mnoho bohů i bohyň, a Zeus, jak známo, by tak trochu záletník, jeho žena Héra ho často postrádala v noci na lůžku. Zplodil mnoho hrdinů, bohů i polobohů. Svůj trůn si však navždy udržel, ne nadarmo se mu přezdívá Zeus hromovládný (často vyobrazován na trůnu s žezlem a bleskem v ruce).

Zeus: PoseidonZeus: Poseidon

Ale Zeus, to je i jedna slavná gamesa. Gamesa od, dnes již taktéž slavných, Impression Games (kteří ji vydali pod záštitou "božské" Sierry; a kteří se také proslavili hlavně svým titulem Pharaoh, popřípadě jeho datadiskem Cleopatra), budovatelská real-time strategie, vydaná minulý rok, která uchvátila mnoho hráčů (a hrákyň:). Nyní nám Impression games oznamují velice zajímavou novinku. Chystají totiž pro Dia (dá se to tak říct?) datadisk, expansion-pack, chcete-li. Ten se bude odehrávat v Atlantidě, bájné to zemi, která se měla vyskytovat zřejmě kdesi ve středozemním moři právě za časů starověkého Řecka (či v té době se o ní alespoň objevují první zmínky, a to konkrétně v některých Platónových spisech (konkrétněji Tímaios a Kritiás:). Hrdinou připravovaného datadisku bude tentokrát Diův bratr, Poseidón, bůh moře. Ten mu také dal název.

V Poseidonovi bude hráč vládnout dechberoucímu království Atlantidy, se vším jeho bohatstvím a úžasnými technologiemi, kterými oplývalo. Tvůrci zde podle mého názoru skutečně uhodili hřebík na hlavičku, protože svět Atlantidy skýtá tolik nepoznaných tajemství a záhad, že je to pro počítačovou hru přímo jako "dělané". A to potvrzují i četné předešlé pářky, zabývající se tímto tajemstvím (od Indiana Jonese po Atlantis 2).

Zeus: PoseidonZeus: Poseidon

Základní měnou tentokrát bude jistá ruda, tajemný minerál zvaný "orichalcum" (ti, kteří hráli toho Jonese si jistě vzpomenou). Pomocí něho pak budou malí i velcí budovatelé stavět kolonie třeba i v tak vzdálených světech jako Amerika (severní i jižní), Afrika, a samozřejmě Evropa či Asie, a dokonce i obchodovat s tehdejšími starověkými civilizacemi. Objeví se nová "průmyslová" odvětví, nové gigantické monumenty (které s Atlantiďanskou technologií naberou možná ještě mnohem úžasnějších rozměrů), nové charaktery. To vše vám, kteří jste měli možnost hrát originál, jistě velmi rychle připomene (mnohdy zlaté) chvíle nad ním strávené a rychle se sžijete s tímto datadiskem. Jeho hraní vám ale bude zpříjemňovat také množství nových (zřejmě již dosti fantastických) bohů, ukrutných monster, i četných hrdinů, kteří vám budou ve hře pomáhat (ale někdy i škodit) a také vyprávět příběh celé hry, zatímco hráč bude stavět a stavět a stavět (a možná ještě také obchodovat, politikařit, apod.). Hru si podle tvůrců užijí jak začátečníci, tak i hardcore hráči.

Titul by měl vyjít v létě tohoto roku, takže na deštivé prázdninové dny by mohlo být vystaráno.

Váš názor Další článek: Screenshoty: Další obrázky ze Star Trek: Away Team

Témata článku: , ,