Zlatan Ibrahimovic se pustil do EA, prý na něm vydělávají bez souhlasu

Hvězdný fotbalista se nečekaně opřel do EA. Prý na jeho tváři vydělává společnost bez jakéhokoliv souhlasu a jeho vědomí. Paradoxní je, že v minulosti pózoval se svými speciálními kartami pro FIFA Ultimate Team a povídal si s vývojáři.

Zlatan Ibrahimovic je fotbalovou hvězdou toho nejsilnějšího kalibru a kromě fotbalových dovedností se proslavil také mnoha zajímavými výroky. Od označování se za Ferrari mezi Fiaty až po přirovnávání se k bohu. Zlatanovy rozhovory mají prostě šťávu. Tentokrát však zvolil ke svému vyjádření Twitter a nečekaně se opřel do autorů série FIFA. Ti podle jeho tvrzení vydělávají na jeho tváři už dlouhé roky bez jeho souhlasu. 

"Kdo dal FIFA EA Sport povolení užívat moje jméno a obličej? FIFPro? Nevím o tom, že bych byl členem FIFPro a pokud ano, byl jsem tam zahrnut bez jakéhokoliv informování nějakým podivným manévrem. A rozhodně jsem nikdy nedal svolení FIFA nebo Fifpro, aby na mě vydělávali," čílil se devětatřicetiletý forvard na sociální síti s tím, že je čas se záležitostí zabývat. Podporu našel i u další hráčské hvězdy Garetha Balea, který na Ibrahimovice reagoval otázkou, co je vlastně FIFPro a přidal hashtag TimeToInvestigate (čas to prošetřit). 

Paradoxní ovšem je, že sám švédský obr Ibrahimovic se v posledních letech netajil tím, že o svojí přítomnosti ve hře ví, hraje ji s dětmi a dokonce pózoval s kartičkami FUT, které nesly jeho fotografii. Dalším faktem hovořícím proti útočníkovi je to, že hájí barvy milánského AC, které má s EA dokonce podepsanou exkluzivní smlouvu.

Mezi nejčastějšími spekulovanými důvody Ibrahimovicova náhlého prozření je zmiňováno, že hráč není úplně spokojený s tím, jak jeho karta ve hře vypadá a obří smlouva EA s Davidem Beckhamem, o níž se svět dozvěděl teprve před pár dny. Pravděpodobnější je právě druhá možnost, Ibrova karta totiž ve hře není žádná sláva už delší dobu. David Beckham bude přidán do FIFA Ultimate Teamu a stal se i tváří hry na next-genu. Dle Daily Mirror za to bývalý anglický fotbalista inkasuje kolem čtyřiceti milionů liber, tedy více než za mnohá svá působení ve špičkových světových klubech. 

EA už v minulosti prohrálo případ v Brazílii, kde se společnost hájila tím, že si práva dojednala s asociací FIFPro, která následně peníze převádí hráčským asociacím v jednotlivých zemích. V Brazílii však tento obecný postup nebyl platný a bylo nutné s každým hráčem práva vyjednávat individuálně, což EA neudělalo. Je tak možné, že se švédský šutér prostě po letech chytil tohoto případu a nyní ho zajímá, jak je to s právy na jeho použití ve hře. Na čí straně v tomto začínajícím sporu stojíte?

Váš názor Další článek: Sony odhalilo prosincové hry zdarma pro předplatitele PS Plus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,