Zlaté české ručičky aneb Další skvělá hra na cestě

Bylo nebylo, v jedné pohádkové zemičce, za devatero horami a desatero řekami, zjevila se hříčka jménem Jets'n'Guns. Nebyla to ledajaká hříčka. Parta lidí na ní pracovala více než rok a právě na letošní Vánoce se rozhodli vydat, po urputném pracovním nasazení, konečně hratelnou demoverzi. A tak se pojďte spolu s námi podívat, jak se věci kolem téhle úžasné české akční hry vlastně mají.
Bylo nebylo, v jedné pohádkové zemičce, za devatero horami a desatero řekami, zjevila se hříčka jménem Jets'n'Guns. Nebyla to ledajaká hříčka. Parta lidí na ní pracovala více než rok a právě na letošní Vánoce se rozhodli vydat, po urputném pracovním nasazení, konečně hratelnou demoverzi. A tak se pojďte spolu s námi podívat, jak se věci kolem téhle úžasné české akční hry vlastně mají.

Asi není na světě člověka, vyjma těch nejmenších, který by nikdy v životě nehrál klasickou střílečku "zleva doprava" aneb vykos co můžeš... Mně osobně utkvěl nejlépe v paměti jako jeden z představitelů tohoto žánru Stargunner, ale vy ostatní určitě budete mít mnohé jiné oblíbence.

Jets and GunsJets and Guns

Jak se to hraje
Tak tedy, Jets'n'Guns je hra přesně tohoto typu. Se svým nadupaným strojem prolétáváte nekonečnou krajinou a přitom střílíte do všeho, co se vám zdá podezřelé (ale i to co se nezdá je nejlepší skosit - jistota je jistota;). Jistěže cestou můžete sebrat nejrůznější power-upy a vylepšováky, které a) mohou vylepšit vaši raketku co se týká jejího výkonu (rychlost, manévrovatlenost, apod.), b) mohou vylepšit vaše zbraňové systémy nebo za c) přidají nějakou speciální vlastnost, jako například možnost ovládat na dálku jednotky stojící na zemi (tzv. remote control neboli dálkové ovládání) nebo přivolání wingmana, tedy druhého hráče (Jets'n'Guns se dá hrát ve dvou na jednom počítači a to je hned dvojnásobná zábava). V tom, abyste mohli prolétnou a případně sebrat tyto zlepšováky, vám neohroženě brání zástupy nepřátel (a samozřejmě také finální boss), kterých je zatím v Jets'n'Guns něco kolem dvacítky různých druhů. Ale jak jsem již řekl, jedná se teprve o technologické demo, takže v plné verzi lze očekávat mnohem větší cifry. Už tak je ale strojový park více než zajímavý - od vzducholodí přes stíhače, bombardéry, vojenská auta až po vojáčky. Skutečně, vojáčky. Jsou všude - na zemi, v bunkrech, kasárnách, v autech, vyskakují z letadel. Jsou malí, pitvorní, takřka bezbranní, ale ve větším množství mohou být velmi, velmi nepříjemní. Jsou však také nesmírně efektní co se týká jejich ničení - vzduchem začnou létat potoky krve a končetiny, vojáci vydávají chraplavé a čvachtavé zvuky, prostě lahoda pro oko i ucho každého "normálního" hráče (juhehe;). Ona vlastně grafika téměř celé hry je na poměrně dosti vysoké úrovni. Dá se říci, že po technologické stránce není Jets'n'Guns téměř co vytknout. Jistě, ta voda pod mosty není úplně ideální, pozadí je trochu kostrbaté, ale co na tom? Hlavně, že se dají mosty zničit :-) a pozadí stejně moc nevnímáte. Auta se při výbuchu převracejí a taktéž létají vzduchem, vlastně se tady dá zničit skoro úplně všechno, a to včetně stromů. Obvykle je to pak doprovázeno i efektem výbuchu, ohně, kouře, proudu krve nebo něčím podobným. Střípkem realistického pojetí v jinak zcela bláznivé akci je to, že vraky letadel či aut vás mohou poškodit, takže je lepší praktikovat skutečné "nálety" kdy se na jednotky vrhnete, vykropíte co můžete nábojů/energie, a zase se rychle stáhnete. Pravda, realita je vždycky poněkud složitější, ale v zásadě to funguje. A to jsem se dostal k obtížnosti - ta je totiž v demu na můj vkus poměrně vysoká... ale třeba to je také tím, že jsem už dlouho podobný typ her nehrál. Ještě že se tady dá zapnout nesmrtelnost :). No, uvidíte sami, až si to vyzkoušíte. To vám mohu jen doporučit, protože se jedná o skutečně výbornou gamesu se snadným ovládáním a 105% zábavním kvocientem (210% při hře ve dvou).

Jets and GunsJets and Guns

Jets and GunsJets and Guns

Bylo nebylo...
Ale nebojte se, milé děti, ještě není konec našeho preview. Když už jsme si pověděli něco o základech samotné hry, o tom jak se hraje, ale teď si povíme něco o pozadí celého tohoto projektu. Jak jsem již zmínil v úvodu, je to hra ryze česká. Práce na ní začaly někdy v létě roku 2000, když se jistý student zřejmě o prázdninách hodně nudil, a tak se holt pustil do tvorby hry. Jistě, jsou tu tisíce jiných možností a činností, které mohl zkusit, ale on zvolil právě tvorbu hry a český herní národ by mu za to měl být vděčný, stejně jako komukoliv jinému, kdo se rozhodne přispět svou troškou do českého herního fondu.

Ten student se jmenuje Jiří Procházka alias -JP- a na Jets'n'Guns je zodpovědný mimo jiné za programování, design levelů a ponoukání ostatních ku práci. Těmi ostatními myslím grafika Františka Chmelaře (Undead), kterýžto je vlastně otcem všeho toho, co vidíte na obrazovce. Nutno podotknout, že je to grafik skutečně výborný, na jeho homepage lze najít krásné komixové kresby. Rozhodně doporučuji shlédnout (když šéfredaktor svolí, někde kolem se tu bude válet obrázek sličné polonahé amazonky:). Nu a třetím členem týmu Rake in Grass (jak sami sebe tito lidé nazývají) jest Filip Rachůnek (Fencer), který se stará o vše kolem, tedy doménu, reklamu atd. Do jeho kompetence jistě spadá i hledání investora či distributora pro hru.

Jets and GunsJets and Guns

Plná verze bude bomba!
Vše, co jsem napsal pod "Jak se to hraje" se týká demoverze, kterou si můžete stáhnout z oficiálních stránek. Plná verze bude mnohem propracovanější, bohatší a nabídne nám hráčům daleko více možností jak se pořádně vyřádit. Tou nejdůležitější "změnou" bude možnost se mezi jednotlivými misemi dovybavovat, tedy za nasbírané skóre dokupovat zbraně, motory, štíty, a jiné zlepšováky pro svou létající krásku. Dokonce bude možné měnit její kamufláž. Navíc si každý ze začátku vybere vlastní typ hrdiny a tedy i stroje - nesmělý Indy Jones, láskyplný John Lennon, tvrďácký Dirty Harry, temný Darth Vader či klasicky kladný Cpt. America. Hra bude také podbarvena příběhem z daleké budoucnosti, kdy se zase jeden záporňák ála Zorg z 5. Elementu (tady se jmenuje Xoxx) snaží zničit celý vesmír...

Celkem bude na výběr více než 20 druhů zbraní, sedm druhů bomb, devět různých raket, a množství specialitek, které bude možné pouze sebrat (z vraků bude třebas možné sbírat pivo, časopisy pro pány (i.e. porno;), a tak dále. Humorem se prostě šetřit nebude, a to je jenom dobře. Není přeci nic lepšího než se u hry dobře pobavit a zároveň z plna hrdla zasmát, ne?

Jets and GunsJets and Guns

Odkud stahovat?
Oficiální stránky týmu Rake in Grass mají adresu http://rake.fencer.cz/ a jsou celé "in english", tedy stejně jako celá hra. Demoverzi Jets'n'Guns si můžete stáhnout buďto z hlavní sajty nebo z jednoho ze dvou dostupných mirrorů. Demo váží pouhých 6MB, ovšem pro fajnovky tam je i něco lepšího - totiž demo se svižnou hudbou od známé švédské skupiny Machinae Supremacy. To je ovšem dvakrát větší a má tedy již poměrně hutných 12MB. Systémové nároky hry jsou pramalé, v dnešní době takřka zanedbatelné - Pentium 300 MHz, 32 MB RAM, grafická karta s min. 8MB paměti a MS Windows 95/98/ME/2000/XP s DirectX 8.0 nebo novějším. Hra potom běží v rozlišení 640x480.
Diskuze (5) Další článek: 4x4 Evolution 2 – evoluce na čtyřech kolech?

Témata článku: , , , , , , ,