Zlatý kalich – vítěz Becherovka Game 2001

S výsledky letošní Becherovka Game jsme vás již seznámili a dnes vám představíme hru, jež se umístila na prvním místě. I přestože o kvalitní tituly nebyla v soutěži nouze, vítězem se mohl stát jen jeden. Stejně jako loni, i letos si hlavní výhru - sumičku 100 000 Kč – odnáší tým Enteron se svou adventurou Zlatý kalich.
S výsledky letošní Becherovka Game jsme vás již seznámili a dnes vám představíme hru, jež se umístila na prvním místě. I přestože o kvalitní tituly nebyla v soutěži nouze, vítězem se mohl stát jen jeden. Stejně jako loni, i letos si hlavní výhru - sumičku 100 000 Kč – odnáší tým Enteron se svou adventurou Zlatý kalich.

Je to skoro až neuvěřitelné, ale je tomu opravdu tak. V silné konkurenci více než čtyřiceti herních titulů se opět podařilo prorazit týmu Enteron a jejich hra dokázala porotu složenou povětšinou z redaktorů herních časopisů ohromit natolik, že jí bylo uděleno první místo. Po dlouhém hraní této hry těm všem musím dát za pravdu, neboť vítězství je to opravdu zasloužené.

Zlatý kalichZlatý kalich

Zlatý kalichZlatý kalich

Příběh vás staví do role Jana K. Licha, nebojácného dobrodruha, který toho času pobýval v Senegalu na návštěvě u svého učitele, velmi moudrého domorodého šamana. Ten při svých cestách do paralelního světa měl vidění, že se stane něco zlého, nepojede-li náš hrdina do Prahy. A tak si musel Jan K. Lich sbalit svou torničku a vydat se na cestu. Po několika dlouhých dnech strávených pochodováním džunglí a plaváním přes moře se konečně dostává do našeho hlavního města, kde se setkává se samotným ředitelem Becherovky, a jelikož jsou dávnými přáteli, je pozván na do ředitelovy vily na sklenku archivního ročníku Becherovky. Přitom se mu ředitel svěřuje, že oslovil několik reklamních agentur, jež měly za úkol propagovat Becherovku i za našimi hranicemi, ale vše dopadlo nedopadlo právě nejlépe a tak Jana K. Licha žádá, jestli by mu nepomohl uzavřít pár kontraktů v cizině, jež by rozšířily všemi toliko oblíbený nápoj. Náš hrdina samozřejmě souhlasí a pak už je vše jenom a jenom na vás.

Jelikož letos byl kritériem pro zařazení hry do soutěže i limit max. 5 MB, které hra musela mít, není kompletně namluvena tak, jak tomu bylo loni. Trošku je to ošetřeno intrem, které je namluveno, ale zvuková kvalita, protože jej vypráví žížala, není nijak vysoká. Byl to malý nezvyk, docela dlouhou dobu jsem nehrál „tichou“ adventuru, kde musíte znovu namáhat oči a číst si všechny texty, dávat pozor, aby vám neunikla žádná podstatná věc, ale i tak to stálo za to. Moje hrací doba, za niž jsem hru dokončil, se pohybovala tak okolo cca. 5 hodin s malými přestávkami. Obtížnost není vůbec veliká a nitka příběhu se postupně rozmotává a pozvolna vás vede přímočaře k cíli.

Zlatý kalichZlatý kalich

Zlatý kalichZlatý kalich

Hlavní postava mi trochu svým vzhledem asociovala postavičku policisty Pankráce ze známé trilogie českých adventur Polda. Nevím, do jaké míry se jí autoři chtěli přiblížit, ale řekl bych, že se jim to docela povedlo. I tady totiž najdete určité náznaky humoru a spoustu vtipných hlášek (např. „Při pohledu na Britney Spears se mi staví… vlasy na hlavě apod.). Ve hře navštívíte čtyři různé kontinenty a na nich si budete moci popovídat s několika desítkami lidí, kterým můžete ukrást, zkonfiskovat, koupit či vyměnit nějakou věc, jež vás posune dále v příběhu. Postupně byste totiž měli dosáhnout toho, že Becherovka se bude prodávat na všech čtyřech kontinentech. No a taky dalším vaším úkolem je zastavit Hovmaze, podlého obchodníka, který se chce na prodeji alkoholu pouze obohatit a je mu jedno, jak toho dosáhne.

Grafická podoba je velmi pěkná a styl zpracování je takový komiksový. Určitě se vám to bude již na první pohled líbit. Hra samotná je dělána v programu Macromedia Flash. Jediná má výtka putuje na adresu hudby, protože zde bylo použito „pouze“ skladeb ve formátu mid a navíc se jednalo o docela známé a profláknuté motivy (např. Zlaté střevíčky).

No, myslím, že není co řešit, protože se jedná o jednu z nejlepších her, které jsem měl tu čest za poslední dobu hrát. Zkuste to, budete stejně pěkně překvapeni jako já a hra vás jistě na nějakou dobu zabaví. Navíc její velikost není nijak extrémní, takže si ji může dopřát úplně každý.

Download (3,3 MB) zde.

Homepage: http://enteron.cz/zlatykalich/.

Článek je připraven ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Diskuze (5) Další článek: Lara Croft jako nenasytná vampířice!

Témata článku: , , , , , , ,