Zone Of The Enders – první povinný PS2 titul

Netrvalo to ani tak dlouho a máme tu první hru, kterou prostě musí mít každý majitel PS2 doma. ZOE je dítkem geniálního Hideo Kojimi, který daroval světu (a prvnímu PlayStationu) Metal Gear Solida a podle toho také ZOE vypadá. Očekávejte silný příběh, fascinující střih a kameru, profesionální dabing, originální herní principy a podívanou, na jakou se nezapomíná. A připravte si kapesníky.
Hru k recenzi zapůjčila firma:
Platforma: PlayStation 2
Žánr: akční
Multiplayer: ano, 2 hráči vs jako bonus po projití
Paměťová karta: 280KB minimum
Analogové ovládání: VŠECHNA TLAČÍTKA!
Vibrace: ano
Výrobce: KCE JAPAN
Distributor: Konami

Netrvalo to ani tak dlouho a máme tu první hru, kterou prostě musí mít každý majitel PS2 doma. ZOE je dítkem geniálního Hideo Kojimi, který daroval světu (a prvnímu PlayStationu) Metal Gear Solida a podle toho také ZOE vypadá. Očekávejte silný příběh, fascinující střih a kameru, profesionální dabing, originální herní principy a podívanou, na jakou se nezapomíná. A připravte si kapesníky.

Ender: termín, označující osobu, která žije v nejvzdálenějším koutě vesmíru. Významová spojitost s pojmem „pozemský vidlák“. Z pozemského pohledu na věc je to kdokoliv, žijící za Marsem. Pro obyvatele Marsu tento termín označuje obyvatele Jupiterova bloku.

Příběh

Je 22. století. Na orbitální dráze Jupitera krouží gigantická vesmírná kolonie Antilia. Její obyvatelé pracují v továrnách na zpracování Metatronu, nově objevené vzácné suroviny, která slouží jako zdroj pro výrobu veškerých větších průmyslových celků. Vyčerpání surovin na Zemi a v jejím blízkém okolí vedlo k vypuknutí války, která se nyní má dotknout i Antilie…

…početná armáda humanoidních robotů gigantických rozměrů se blíží ke kolonii. Vypukají první boje, obyvatelé kolonie nasedají do vlastních orbitálních frámů (raději asi nepřekládat, znamená něco jako „orbitální kostra“), což jsou ony oblíbené kráčející kolosy, které zde však především létají (určeny právě pro konstrukci a obranu orbitálních kolonií na oběžných drahách kolem planet).

Zone Of The EndersZone Of The Enders

Povrch Antilie rozsvěcuje ohňostroj explozí, vypuknuvší bitva se dá přirovnat k mixu mezi druhou světovou válkou a útokem na Hvězdu smrti ve Star Wars. Profesionální a početnější armáda útočníků brzy získává navrch a na Antilii vypuká krveprolití, jakého doposud ve vesmíru nebylo, velké válečné stroje zabíjejí po desítkách přímo destrukcí budov, ve kterých se ukrývají nešťastní obyvatelé kolonie.

Leo Stenbuck je mladík, který je už od dětství nedobrovolným outsiderem. Když mu bylo deset let, jeho rodiče se spolu hádali o to, kdo jej bude po rozvodu opatrovat. Nebojovali za to, kdo si jej vezme, nýbrž za to, kdo se ho zbaví. Jeho nízké sebevědomí a absence sebedůvěry vedly k jeho místu na konci žebříčku oblíbenosti v partě dětí, které se už několik dní snaží přežít ve válečné zóně, poté, co jejich rodiče zmizeli nebo ještě něco horšího.

Jejich skupina byla polapena bandou zločinců, kteří děti obrali a svázali uprostřed otevřeného prostranství velkého parkoviště, aby zde čekaly na smrt. Jen Lea, jako nejmladšího a očividně nejvyděšenějšího, nechali volného, aby sledovali jeho neschopnost pomoci svým přátelům uniknout před blížícími se válčícími jednotkami.

Všichni Leovi přátelé tak umírají přímo před jeho očima, díky jeho neschopnosti ovládnout svůj strach a riskovat život svůj pro život druhých.

A tehdy zasáhne náhoda a Leo se dostává na palubu velkého válečného stroje, orbitálního frámu jménem Jehuty. Ovládání je z velké části automatizované a tak Leo vybojuje svoji první bitvu s nepřátelským strojem, který se na něj vrhne. A právě tady začíná dech beroucí příběh o cestě za hledáním odvahy.

Pokud pochybujete, že příběh ZOE je dokonale strhující zážitek, pak jste určitě nehráli Metal Gear Solida. V tom případě nechápu, proč čtete recenzi na hru, když vás očividně hry nezajímají, protože jinak byste měli svou zkušenost s tímto klenotem interaktivní knihovny. Metal Gear Solid patří podle mnohých k tomu nejlepšímu, co světu za dlouhých pět let svojí existence přinesla komerčně nejúspěšnější konzole všech dob. A právě příběh je jedním ze základních stavebních kamenů tohoto úspěchu.

Zone Of The EndersZone Of The Enders

ZOE tedy využívá oněch „vyčištěných“ enginových animací, aby vás sblížila s postavami, jejichž roli máte převzít (Leo a Jehuty), naučila vás nenávidět ty, koho máte porazit (okupanty v čele s Violou a jejím velitelem) a přinutila milovat ty, koho máte zachránit (pobíjené obyvatele kolonie a především mladičkou Celvice).

Navíc tyto animace mají dokonalou kameru a střih, což v kombinaci s prozatím nejlepším dabingem na PS2 činí ze ZOE dokonalou filmovou podívanou, které je plná velká část DVD s hrou.

Příběh se točí nejen kolem invaze a války, ale především okolo hlavního hrdiny (který se zprvu skutečně moc hrdinsky nechová, jeho pláč máte „na talíři“ každou chvíli) a pak také stroje Jehuty, s palubním počítačem jménem ADA, který se od vás začne postupně učit citům a ve finále tak pochopí hodnotu lidského života (je to o dost působivější, než v Terminátorovi 2). Do konce hry se bude dít spousta věcí, především se však bude bojovat a umírat.

Jen bych rád zdůraznil, že minimálně kvůli příběhu musíte ZOE alespoň vidět, mne samotného strhnul natolik, že jsem si jej nahrál na videokazetu (okolo tří hodin čistého času) a dívám se na něj znovu a znovu, skutečně ne proto, jak dobře vypadá technicky. Takže ať už máte v oblibě jakýkoliv herní žánr, minimálně jako film musíte mít tento titul doma.

Zone Of The EndersZone Of The Enders

Co se to na té obrazovce děje?!

Když někam přijdete a uvidíte, jak tam hrají ZOE, pravděpodobně zůstanete stát s otevřenými ústy a marně se budete snažit pochopit, co se to před vašimi zraky odehrává. Prostředí je natolik detailní (za jednou hromadou puntičkářsky prokreslených textur se skrývá milión dalších) a práce kamery uprostřed akce natolik blesková a činorodá, že vaše oči zkrátka nebudou registrovat o moc víc, než rozmazaný pohyb čehosi fantasticky propracovaného za účasti myriád světelných efektů.

V praxi se dá herní princip vysvětlit jako létání s robotem nad krajinou a bojování s nepřátelskými roboty, které přitom potkáte. Boj má dvě základní podoby, pokud jste od sebe dál, tak po sobě střílíte a jestliže jste blízko, svádíte šermířský souboj za pomoci energetických mečů.

Samozřejmě, že ZOE nabízí hodně druhů rozdílných střelných zbraní k nalezení (laserové paprsky, kulomety, torpéda atd.) a řadu různých chvatů k naučení se pro boj zblízka. Nicméně pouhé klasické šermování se energetickými meči je natolik zábavné a efektní (navíc účinné), že vám bude trvat skutečně dlouho, než budete chtít vyzkoušet něco jiného.

To, co činí ze ZOE fantastickou podívanou (kromě dokonalé grafiky se všemi těmi detaily a kompletně zničitelnými stavbami) je bleskový pohyb robotů za pomoci tryskových motorů na jejich zádech. Během boje nepřítel uskakuje a manévruje s takovou rychlostí, že nebýt (vypnutelného) automatického zaměřování, znamenalo by jeho zasažení téměř šílenou nemožnost. Díky této automatické práci kamery a její revoluční rychlosti je pohled na obrazovku se ZOE nepochopitelnou záležitostí, kterou si každý skutečně musí vyzkoušet sám, aby uvěřil tomu, že je možné to hrát a dokonce to vůbec není těžké.

Zone Of The EndersZone Of The Enders

O ovládání bych rád řekl tolik, že ZOE je první hrou, se kterou jsem se setkal, co využívá VŠECHNA analogová tlačítka (což jsou u PS2 ovladače všechna), což znamená, že každé tlačítko reaguje jinak podle toho, jak silně jste jej zmáčkli. Špatně se vysvětluje, co to znamená, lépe to pochopíte sami během šermování se s nepřítelem. Abych použil parafrázi na klasickou větu z Matrixe: bohužel není možné nikomu vysvětlit, co ZOE je a jak se hraje. To se musí zažít.

Právě proto je moje účast zde jako recenzenta dost obtížná, vlastně bych vás jen rád přesvědčil, abyste si tuto geniální hru zahráli.

Pro vaši představu, jak propracované a prosté přitom ovládání je snad postačí zmínka o tom, že střelba a šermování se ovládá jedním tlačítkem, přičemž typ útoku se mění sám v závislosti na vaší vzdálenosti od protivníka. Také vás možná bude zajímat, že zde není žádný plyn nebo brzda, prostředím se pohybujete za pomoci analogové páčky do všech stran, pouze dvěma dalšími tlačítky měníte výšku.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • Nádherná grafika
  • Rychlost a plynulost
  • Hratelné od začátku do konce
  • Příběh jako v nejlepším filmu
  • Zvuk po všech stránkách vynikající
  • Několik různých závěrů podle vašeho chování ve hře
  • Přibalené hratelné demo MGS 2
  • Není to příliš dlouhé

Proč je to takový zážitek

Kromě perfektního ovládání a skutečně nádherné grafiky (prostředí gigantické létající soustavy měst, které tvoří kolonii, se dá přirovnat jen k městu Midgar z Final Fantasy VII a tvoří samo o sobě svět, který je stejně působivý, jako například ten, který byl vytvořen pro geniálního Blade Runnera) je tu skutečně velmi moderní tranceová hudba, která si udržuje svoji kvalitu po celou dobu hry a snese srovnání pouze se soundtrackem Alien Trilogy a Parasite Eve. U filmečků pak samozřejmě nastupují klasické nástroje, smyčce a klavír, najdete tu i zpívané písně, které stojí za to samy o sobě. Přidejte navíc skutečně dokonale sedící zvukové efekty všech těch nárazů kovu o kov a máte atmosféru a herní zážitek, jaký na PS2 prozatím nebyl k dispozici.

Samostatnou kapitolou pak je dabing, který velmi připomíná ten u Metal Gear Solida (ten byl na takové úrovni, že po jeho vytvoření pro anglickou verzi hry byla tato s titulky znovu vydána v Japonsku) a řekl bych, že někteří z herců zde byli veteráni z MGS. Jejich prožívání rolí činí z příběhu ZOE to, čím je.

První killer titul pro PS2 aneb PS2 must-have

Zone Of The Enders je nádherná, dokonalá hra, která jistě přinutí velkou skupinu lidí ke koupi konzole samotné. Sám jsem velice zvědavý, zda se hra objeví pro jiný systém či PC. Připadá mi totiž, že ZOE je natolik technicky dobrá, že musela být velmi pečlivě vyvíjená PS2 na míru, aby na něm tak dobře běhala.

Zone Of The EndersZone Of The Enders

Každopádně vypadá velmi dobře a nedělejte si iluze, že vám pro představu stačí nějaké obrázky. Navíc je tu příběh a v neposlední řadě také přibalené demo Metal Gear Solid II: Sons Of Liberty (ZOE si vysloužila nepěkný titul „demo, u kterého je přibalená hra“), takže si dost dobře nedovedu představit majitele PS2, který by ZOE vynechal. Jsem rád, že jsem tuto chybu neudělal.

Homepage: www.konami.co.jp/kcej/products/zoe/english/index.html.

Grafika: 10/10
Zvuky: 10/10
Hudba: 10/10
Hratelnost: 10/10
Pokud máte PS2, měli byste mít i ZOE. Pokud nemáte PS2, měli byste jej mít – ZOE vás o tom přesvědčí. Tvůrce MGS nám daroval další klenot, který je potřeba milovat a uctívat jako ideál kvalitní hry.
Celkové hodnocení: 10/10
Diskuze (7) Další článek: Genius G07 – slušný gamepad za tři stovky!

Témata článku: , , , , , ,