Zotac Steam Machine: když je herní počítač v krabičce

Herní počítač už nemusí znamenat velkou počítačovou bednu, ale i úhlednou malou krabičku ve stylu herních konzolí. Zotac konečně uvedl vlastní Steam Machine.

Valve má v rámci platformy Steam neuvěřitelně obrovskou komunitu hráčů, kteří to nevzdali a stále fandí hraní na počítači. I když to v takovém případě znamená nutnost operačního systému Windows, Valve se snaží prosadit nový systém SteamOS postavený na Linuxu a nabourat tak dosavadní vládu systému od Microsoftu.

Zda se mu to nakonec podaří, je těžké odhadnout, ale má poměrně silné páky a snaží se ve všech oblastech – podpora ovladačů, vlastní hardware, vlastní systém pro virtuální realitu a další. Zotac uvedl jeden z prvních herních počítačů Steam Machine, který díky SteamOS podporuje „tisíce“ her. Co je uvnitř?

maxresdefault.jpg

Zotac NEN SN970: úsporný herní počítač

Nový počítač Steam Machine NEN SN970 od Zotacu patří do kategorie levnějších modelů, čemuž odpovídá i výbava. V tomto případě je uvnitř čtyřjádrový procesor Intel Core i5-6400T s frekvencí 2,2 GHz až 2,8 GHz (Turbo). Jedná se o nejnovější řadu 14nm čipů Skylake, takže je součástí i integrovaná grafika Intel HD 530. Celkové TDP čipu je pouze 35 W.

zotac-sn970-3-645x445.jpg

Nejdůležitější komponentou pro herní počítač je ale grafická karta, kterou je GeForce GTX 960 od Nvidie. Díky této grafice je možné připojit až čtyři monitory přes výstupy HDMI 2.0, tedy i s podporou 4K@60. Rozhodně ale nepočítejte s plynulým hraním v takto vysokém rozlišení. GeForce GTX 960 zvládne hraní ve Full HD na střední či vyšší detaily, což pro běžné hraní bude stačit. Kvůli omezení SteamOS zatím není podporována funkce Nvidia Surround, což ale vzhledem k absenci potřebného výkonu ani nevadí.

Snímek obrazovky (1756).jpg

Počítač má v základu 8 GB operační paměti, lze ji ale rozšířit až na 16 GB. Úložiště je řešené pomocí 2,5palcového pevného disku s kapacitou 1 TB, pokud budete chtít třeba pro operační systém něco rychlejšího, můžete na to využít volný slot M.2. Nechybí klasická čtečka karet.

Už i s USB-C a Steam ovladačem

I když se jedná primárně o herní stroj, Zotac do relativně malé krabičky o rozměrech 21 × 20,3 × 6,22 cm dostal velmi dobrou výbavu a dostatek portů. Kromě zmíněných čtyři výstupů HDMI 2.0 jsou k dispozici tři porty USB 3.0, dva USB 2.0 a dokonce i nový USB-C. Bohužel se nejedná o verzi s Thunderboltem 3.

valvecontrollerjpg-c26151_1280w.jpg

Pro připojení k síti je možné využít dva gigabitové porty ethernet nebo rychlou Wi-Fi (802.11ac) s odnímatelnou anténou. Součástí je i Bluetooth 4.0, výstupy na reproduktory či sluchátka, vstup na mikrofon a také infračervený port.

1425473062SN970-master_b282_image05-std.jpgsn970-05.jpg

Součástí balení je i nový Steam ovladač, který má unikátní konstrukci v podobě touchpadů. Dle prvních zkušeností vyžaduje  změna od klasických páček trochu cviku, takže se na to musíte připravit. Rozhodně se ale přesnost stále nevyrovná běžné myši. K napájení počítače se používá 180W zdroj.

Parametry Zotac NEN SN970

  • Procesor: Intel Core i5-6400T, 2,2-2,8 GHz (14 nm, Skylake),TDP 35W
  • Grafický čip: Intel HD 530, GeForce GTX 960
  • Operační paměť: 8/16 GB
  • Úložiště: 1TB pevný disk (2,5 palců), volný slot M.2
  • Výbava: Wi-Fi, Bluetooth, 3 × USB 3.0, 1 × USB-C, 4 × HDMI 2.0, 2 × gigabitový ethernet, čtečka karet, infračervený port, ovladač Steam
  • Rozměry: 21 × 20,3 × 6,22 cm
  • Napájení: externí adaptér, 180 W
  • Cena, OS: neznámá, SteamOS

Cena rozhodne

Konfiguraci Zotacu NEN SN970  lze považovat za relativně dobrý počítač pro hraní ve Full HD. Sice u moderních her nebudete často moci nastavit maximální detaily pro dosažení 60 snímků za sekundu, ale i střední či vyšší kvalita bude dostatečná.

Snímek obrazovky (1755).jpg

Vše je zabalené v poměrně malé krabičce a jak se sám Valve s partnery snaží, cílem je proměnit i počítače na formu konzolí. I když je jasná konfigurace, design i výbava, nejdůležitějším parametrem zůstává cena. Zatím je neznámá a rozhodně nemůže být vyšší, než podobné počítače s Windows. Herní konzole mají cenu kolem deseti tisíc korun a řadu exkluzivních titulů, takže pro úspěch podobných strojů bude nutné, aby cena takového řešení byla přiměřená možnostem, které navíc nezahrnují operační systém Windows.

Diskuze (2) Další článek: Venku je startovní trailer na StarCraft II: Legacy of the Void

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,