Ztracený ostrov

Jistě vás bude zajímat, že světlo světa spatřila nová česko-slovenská adventura Ztracený ostrov. Jistě vás bude také zajímat, jaká je. A jistě vás bude zajímat, kdo je to Jelcin... Nejspíš vás asi dost překvapí zjištění, že Jelcin je titulní postavou právě výše zmiňované hry. Jménem ale naštěstí jakákoliv podobnost končí, takže se s klidem můžeme podívat na celou záležitost blíže.

Žánr: 2D adventure
Minimum: P 166, 32 MB RAM, 8x CD ROM
3D: ne
Multiplayer: ne
Výrobce: Mayhem Studios
Distributor:
Bohemia Interactive

Jistě vás bude zajímat, že světlo světa spatřila nová česko-slovenská adventura Ztracený ostrov. Jistě vás bude také zajímat, jaká je. A jistě vás bude zajímat, kdo je to Jelcin... Co? Že je to senilní důchodce s přízvukem zavánějícím Uralem? Tak to vás asi dost překvapí zjištění, že Jelcin je titulní postavou právě výše zmiňované hry. Jménem ale naštěstí jakákoliv podobnost končí, takže se s klidem můžeme podívat na celou záležitost blíže. Při romantických toulkách s vaší Dianou (statut fyzické blízkosti si zjistěte sami :) po temných uličkách a zákoutích...samozřejmě ve vší počestnosti (ehm, ehm), náhodou vyrušíte duo muskulaturních jedinců v poněkud archaickém ošacení...hadrech a po akčním souboji vypadajícím jako něco mezi kung-fu a tancem sv. Vita, jste oba teleportováni zásahem jakéhosi podivného blasteru do minulosti, kde se ale již ocitáte sám a takříkajíc jak vás Pán Bůh stvořil...takže nic moc:). Poté co se tedy odplížíte, pečlivě si chráníce své citlivé několikamálopixelové partie, k nejbližšímu listoví, můžete se již hrdinně situovat do role zachránce slabé ženy... přiznejme si z důvodů čistě pudových… a vyrvat ji, jak se později dozvíte, ze slizkých rukou kapitána Flinty.

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Budete se muset doslova promyslet několika desítkami lokací (kterých by však mohlo být opravdu víc) jako přes místní městečko, galéru, opuštěný ostrov, egyptské variace atd., které jsou prokládány příjemnými animacemi, které sice nedosahují hvězdných kvalit západních sousedů, ale účel spočívající v rozptýlení hráče bezpochyby splňují stejně dobře. Vizuální stránce projektu by se dal vytknout hlavně ten fakt, že grafika pracuje pouze s 256 barvami, což je sice v této době zarážející, ale je to způsobeno tím, že se hra začala vyvíjet už v roce 1996. Sice je to dost znát, avšak lokace jsou opravdu skvěle vykresleny, hlavně co se týká poeticky řečeno lesů, vod a strání. Co do animace postaviček vás mohu ujistit, že Jelcin nemá naštěstí se svým starším jmenovcem pranic společného. Ty jsou na skvělé úrovni. No, kde jinde si můžete vychutnat tak ladný, takříkajíc pánevní, krok á la Tom Jones (něco, co nám mužům asi zůstane navždy nepochopenou proměnnou lidského života – pozn. nechápajícího šéfredaktora :))? Ale ani moment, kdy na vás opilec vyšlehne plamen jak dráček Soptík, nedokáže vykompenzovat nedostatek interaktivních postav.

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Při vedení dialogu je vám upřena jakákoliv možnost výběru, takže se musíte spokojit jen s pasivním odklikáváním vět. Co se týká hudebního doprovodu, záleží jen na vás, zda si vyberete klasiku či modernu. Osobně jsem dala přednost spíše dobovému doprovodu, který stylově podbarvuje atmosféru, nicméně ten by si zasloužil více variací. Větší pozornost by si zasloužily i doprovodné zvuky. Pokud si totiž budete chtít tuto hru vychutnat s náležitými zvukovými efekty, doporučuji se pořádně zásobit potravinami (Pražané se aspoň v předstihu připraví na MMF :) a vytvářet raději své vlastní. Osobně se domnívám, že každý ze čtenářů dokáže u pomyslného korýtka vykouzlit zvuky mnohem zajímavější než to občasné vrznutí, šplouchnutí či zafoukání větříčku, tak často přítomné v této hře. Namluvení hlavního hrdiny se vcelku dobře zhostil herec Jiří Lábus, nicméně jeho hlas příliš neodpovídá Jelcinově vzezření. Dle mého názoru by takový dobře prochlastaný a prokouřený hlas zapřísáhlého notorika s nádechem cynismu seděl hlavnímu hrdinovi mnohem lip.

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Stavebním kamenem této hry je však hratelnost. Můžete se těšit na vtipné poznámky, narážky (a to i na samotné autory), originální akce a řešení problémů, přičemž ty jsou ve většině případů veskrze logické (kupř. lovení bobra a jeho následné použití jako motorové pily...uhm, špatný příklad :), takže pokud se nebudete bát po těch mnoha letech studií oprášit a opět začít používat svůj zdravý rozum, nemělo by vám dohrání hry činit extrémní problémy. K tomu je ještě nutno dodat, že některé zádrhele se dají vyřešit více způsoby, což platí i o samotném konci hry.

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Ztracený OstrovZtracený Ostrov

Závěrem? Asi se neubráníte vzpomínce na legendy typu Monkey Island nebo Indiana Jones. Ne, jen tak náhodou. Autoři se opravdu nechali inspirovat klasikou, a ač Ztracený ostrov nedosahuje takových kvalit, je se na co těšit a neměli byste hodin strávených u této hry litovat.

Grafika: 6/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 3/10
Hratelnost: 8/10
Pokud k vaší spokojenosti nepotřebujete grafiku zobrazující se i kolem monitoru a Dolby Surround, určitě se nudit nebudete.
Celkové hodnocení: 6/10
Diskuze (2) Další článek: Zuby zahladím, zn. zadarmo to nebude

Témata článku: , , , ,