Zvuková karta Creative Labs Sound Blaster Live! 1024

Nedávno uvedená novinka společnosti Creative Labs, Sound Blaster Live! 1024, rozšířila po klasické Live! a Live! Value řady prostorových zvukovek z této stáje. Stojí něco přes dva tisíce, je tedy o něco levnější než Live! Value. Řadu Live! tvoří navíc model Platinum, který stojí na opačném konci cenového spektra a je určen těm majetnějším.

Velký prostor ještě duněl dozvuky dřívější bitvy. Mariňáci vyběhli tunelem vpravo, zraněný vetřelec se vsoukal do kanálu v zadní části haly, za zdí sténal zraněný poručík Blade. V přítmí bylo možno spatřit jen běžící počítač. Pro Scullyovou právě nastal ten správný okamžik. Přistoupila k počítači a vytáhla jednu kartu ...

Ze zprávy Dany Scullyové
Sound Blaster Live! 1024 je zvuková karta podobná starší Live! bez přídomku 1024. Onen přídomek říká, že karta je schopna přehrát až 1024 hlasů naráz (!) – samozřejmě se softwarovou podporou. Ale i tak je to výkon, který jí budou ostatní karty závidět.

Dá se říci, že oba vzorky poskytují ve své kategorii to nejlepší. Z obrázků je již na první pohled zřejmé, že se Live! 1024 liší nejen rozmístěním součástek, ale i počtem, umístěním a zapojením konektorů; čip EMU10K1 má nyní “novější” revizi a mírně upravené (vylepšené) analogové obvody.

Live 1024 má tyto externí konektory:

  • joystick/MIDI
  • výstup na přední (černý konektor) a zadní reproduktory (zelený konektor)
  • mikrofonní vstup
  • linkový vstup
  • a navíc žlutý digitální výstup (používá speciální 4pólový mini jack) S/PDIF

Na mikrofonní nebo linkový vstup lze připojit i elektrickou kytaru dle typu snímače.

Interní připojení:

  • konektory pro modem (TAD)
  • CD a dekodér MPEG (AUX)

Chybí však digitální připojení cédéčka – to je vyvedeno na 38pinový konektor AUD_EXT (vypadá jako rozhraní IDE). Rozšiřující konektor je součástí spojení s přídavným modulem, na kterém může být např. koaxiální nebo optický digitální vstup a výstup apod. Modul však není součástí dodávky.

1024 užitečných utilit
Instalační cédéčko obsahuje jiný softwarový balík než u verze Value. I když na něm tentokrát nejsou demoverze her (Unreal LE), zaslouží si spíše pochvalu. Instalace je nyní rychlejší a kompaktnější – neinstalují se zbytečné (z mého pohledu) pseudoaplikace (jako např. Creative Keytar). Na Internetu stejně naleznete množství lepších aplikací a utilit – pak si jistě nainstalujete jen ty, které se vám skutečně libí.

Důležité je, že instalace nyní obsahuje plnou verzi LiveWare 2.0 (k dispozici je však už verze třetí, kterou si můžete objednat na Internetu), ověřené utility a několik drobných vylepšení.Například Recorder vám dovolí jednoduše zvolit zdroj záznamu a nahrávat jedním stiskem tlačítka. Lze tak zaznamenávat nejen signál ze vstupů, ale i výstupní (mixovaný a opatřený efekty) zvuk. Dobrým nápadem je i demo SB Live! Experience. Je natolik efektní a působivé, že zaujalo také mé poměrně otrlé kolegy (a to i ty, kteří již Live! mají). Na cédéčku jsou také základní ovladače a stručná dokumentace (i česky).

Jeden za osmnáct
Zvukové možnosti obou karet (1024 i Live!) jsou stejné. Zatížení procesoru při zpracování zvukových dat je na velmi nízké úrovni – v 90 % případů se pohybuje pod 1 % procesorového času. Největší zvukovou sílu poskytuje konfigurace se čtyřmi reproduktory (pár předních a pár zadních “bedniček”). Ovšem Live! lze provozovat i s jedním párem, dojem prostoru však není úplně stoprocentní – je to něco jako Chevrolet Corvette na kolech od Favorita.

LiveWare 2.0 poskytuje samozřejmě plnou paletu zvukových funkcí. Velmi efektní je například modelování zvukového prostoru. Lze využít množství přednastavených efektů (podle verze až 50) a navíc upravovat mnohé parametry “ručně”. LiveWare 2.0 podporuje plné modelování prostoru včetně obstrukce a okluze. Obstrukce je zohlednění zvukových překážek, okluze je zohlednění vlivu akustické izolace (stěny, zdi, přepážky) kolem posluchače. Dojem prostorového zvukového prostoru je tím mnohem přesvědčivější. Proti LiveWare 1.0 se jedná o zřetelný pokrok – pokud máte starší Live! (LiveWare 1.0 – 1.5), upgradujte na novější verzi.

Máte čtyřreproduktorovou sestavu? Při hraní her využívajících EAX budete mít s kartou Live! a LiveWare 2.0 daleko lepší pocit!

Jako z reklamy
I když se v případě karty Live! 1024 nejedná o převratnou novinku, lze ji jednoznačně doporučit všem zájemcům o kvalitní zvuk. Výhodou je možnost budoucího upgradu softwaru na vyšší verzi (LiveWare 3.0), a tím i prodloužení morální životnosti karty. Pokud ještě přidáte vynikající zvukové parametry a výbornou cenu … Závěr si udělejte sami.


Zvuková karta Creative Labs Sound Blaster Live! 1024
Zdroj:
Fill, Ostrava
Telefon:
(069) 613 32 97
Cena:
2 990 Kč bez DPH, 3 647 Kč s DPH
Záruka:
3 roky
Parametry:
prostorový zvuk, podpora rozhraní EAX 3.0, DirectSound 3D, možnost připojení zařízení S/PDIF

Převzato z časopisu Computer, upraveno

Diskuze (1) Další článek: Heavy Gear 2

Témata článku: , , , , , , ,