Zvuková karta Media Forte Quad X-Treme

Zvukové karty s 256 hlasy a výstupem na čtyři reproduktory představují špičku v oblasti herního využití. Příkladem budiž veleúspěšný Sound Blaster Live!, který se postupně stává standardem stejně jako dříve Sound Blaster Pro. Výrobek singapurské firmy MediaForte je dalším členem této nepříliš početné rodiny, navíc má v sobě integrován přijímač velmi krátkých vln (FM tuner) – to celkový dojem ještě umocňuje.

Snadná instalace
Karta je samozřejmě typu plug-and-play, takže instalace je úplně jednoduchá. Na vás pak zbývá nainstalování softwaru, popřípadě snadné nakonfigurování vaší vnější zvukové aparatury podle prostředí, ve kterém se nacházíte, a počtu připojených reproduktorů.Karta podporuje Windows 95, 98 a NT 4.0 a je kompatibilní se Sound Blasterem Pro.

K jádru věci
Jak už vyplývá z jejího názvu, karta umožňuje připojit čtyři reproduktory, a to stejným způsobem, jako je tomu u SB Live: dva reproduktory na přední (front) výstup a dva na zadní (back). Karta je tedy schopna opravdového prostorového zvuku a ten můžete ještě formovat nastavením prostředí, které chcete simulovat. Volit můžete mezi 25 prostředími – od Room (místnost) přes City (město) a Mountains (hory) až po extrémní Underwater (pod vodou). Karta rovněž umožňuje přímo zvolit konkrétní hru, např. Motocross Madness nebo Forsaken. Podobnost se SB Live! je “čistě náhodná” :-). Softwarově se dá nastavit i výstup ze šesti reproduktorů, ale hardwarovou podporu nemají, takže jde jen o simulaci.

Rádio Krokodýl
Integrovaný FM přijímač má rozsah 88–108 MHz a umožňuje předvolbu 20 stanic. Pro jednoduché ladění má funkci AutoScan, která automaticky vyhledává stanice s 50kHz přesností; umí také funkce Mute (ztlumení), Alarm a Sleep (automatické vypnutí). Součástí je i provizorní anténa, která k naladění základních stanic postačí.

Má na to?
Karta podporuje standardy DirectSound, DirectSound3D a EAX. Software dodávaný na cédéčku je průměrný; tvoří ho EZAudio (přehrávání AudioCD, MIDI a WAV souborů), RadioAKTIV (ovládání rádia), Yamaha SoftSynthesizer, DirectX 6 a Adobe Acrobat Reader.Quad X-Treme si nehraje na nic, na co nemá nebo čím není – singapurský výrobce vyprodukoval kvalitní bezproblémovou zvukovou kartu. Celkový dojem trochu kazí nekompatibilita se standardem Aureal 3D – v některých hrách si proto prostorový zvuk nevychutnáte. Je to patrně daň za nižší cenu, než je cena SB Live!.


Zdroj: Abacus, Praha
Telefon:
(02) 697 14 38
Cena:
1 085 Kč bez DPH
Záruka:
6 měsíců
Parametry:
256 zvukových kanálů, kvadrofonní výstup, kompatibilní se Sound Blasterem Pro, rozhraní DirectSound, DirectSound3D, EAX

Převzato z časopisu Computer, upraveno

Diskuze (7) Další článek: Nejprodávanější hry - USA

Témata článku: , , , , , , , , ,