Zvyšte si zadarmo herní výkon s novými odemčenými procesory od Intelu

Jistě jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste pobíhali po virtuálním bojišti mezi létajícími projektily nebo se řítili po klikaté závodní dráze nadměrnou rychlostí. V těchto a celé řadě dalších případů velkou měrou ovlivňuje právě váš skill, zda nepůjdete do respawnového limba nebo neskončíte střechou dolů v příkopě. Pokud vám navíc hra neběží plynule, tak jsou vaše šance o to více ztíženy.

Dnes si proto povíme, jak získat zcela zdarma konkurenční výhodu oproti oponentovi přetaktováním hlavního článku sestavy – procesoru. Těžit z toho můžete, ať už jste úplní začátečníci nebo hardcore progameři. Nemusíte se však bát, že byste to nezvládli nebo nedej bože něco zničili. Budete k tomu pouze potřebovat chvilku času a odemčený K-čkový procesor od Intelu. Ideálně nový Haswell Refresh a kompatibilní základní desku s čipovou sadou Z97.

1.png

Všechny CPU Haswell Refresh jsou vyrobeny 22nm výrobním procesem, skládají se z 3D tranzistorů a mají solidní spotřebu. Výkon těchto procesorů v základu není vůbec špatný, ale proč si ho ještě dodatečně nezvýšit? Modely obsahující písmeno K, konkrétně Intel Core i5-4690K a Core i7-4790K, jsou pro tyto účely ideální.

Procesor Core i5-4690K disponuje čtyřmi jádry se základním taktem 3,5 GHz, při zatížení může frekvence díky funkci Turbo Boost poskočit až na 3,9 GHz. Našlapanější i7-4790K má rovněž čtyři jádra, ale navíc podporuje funkci Hyper-Threading (HT). V systému tak uvidíte rovnou osm (virtuálních) jader, které poběží na taktu od 4 do 4,4 GHz v závislosti na vytížení. Oba tyto procesory navíc mají odemčený násobič, což je pro snadné přetaktování stěžejní.

Přetaktování bylo v minulosti povětšinou značně komplikované a vyžadovalo hlubší znalosti. To dnes již tak úplně neplatí. Pro začátek se můžeme odpíchnout od toho, že výkon procesoru obecně udává (kromě architektury a počtu jader) frekvence. Pokud frekvenci zvýšíme, získáme tím např. vyšší framerate ve hrách nebo lepší aplikační výkon. Pokud bychom šli více do hloubky, tak zjistíme, že takt procesoru je odvozen od frekvence sběrnice (BCLK) vynásobené násobičem (multiplier).

Nebudeme však již nadále chodit kolem horké kaše a popíšeme si, jak přetočit 4690K (podobně se dá však postupovat i u jiných odemčených kousků). Procesor má maximální frekvenci 3900 MHz, čemuž odpovídá frekvence BCLK 100 MHz a násobič ×39. Pokud násobič zvýšíte např. na ×40, zvýší se logicky i výsledný takt procesoru na 4,0 GHz a jeho celkový výkon. Jak snadné, že ano?

2.png

Násobič nicméně nemůžete zvyšovat pouze, jak se vám zachce, každý procesor má své limity. Dá se však obecně říct, že pokud nebudete zvyšovat napětí, tak se s i5-4690K bez problémů dostanete až na frekvenci 4,2 GHz. Sečteno podrženo, stačí tedy pouze a jenom zvýšit násobič procesoru (na ×42) a ihned si můžete užívat vyššího výkonu. Jeho změnu můžete rychlostí blesku provést hned dvěma způsoby – v taktovací utilitě přímo v prostředí operačního systému nebo zamířit do BIOSU.

Pojďme si to zrekapitulovat

Nové procesory Intel Core i5-4690K a Core i7-4790K disponují vynikajícími provozními vlastnostmi již v základu. Díky odemčenému násobiči navíc zpřístupňují přetaktování opravdu každému. Můžete tak velice snadno získat výkon navíc a to zcela zdarma a bez ztráty záruky. Tak proč to nezkusit?

Pokud vás téma oslovilo, doporučujeme navštívit podrobnější verzi článku, která obsahuje detailní návod přetaktování až na 4,5 GHz včetně screenshotů a celou řadu praktických rad.

3.png

Další článek: Česká indie hra Blackhole láká novým prostředím a puzzly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,