11 stříleček, které vám nesmí v roce 2012 uniknout

Máme tu nový rok, což znamená i novou várku chystaných her. Prošli jsme si seznam FPS, co mají v roce 2012 vyjít, a vybrali ty nejslibnější.
Kapitoly článku

Rok 2011 máme úspěšně za sebou, je tedy třeba začít hledět do budoucnosti. Jako každý rok přinášíme sérii článků, ve kterých vybíráme ty nejatraktivnější hry pro aktuální rok. Začínáme se střílečkami, protože v současnosti patří mezi vůbec nejoblíbenější žánry. Hry jsme seřadili hezky podle data vydání, abyste věděli, co si zahrajete už za pár týdnů a na co si naopak ještě chvíli počkáte. U každého titulu najdete i platformy, na kterých titul vyjde, ale jak už to tak bývá, až na dvě výjimky se jedná o multiplatformní kousky.

The Darkness II

Platformy: PC, X360, PS3
Datum vydání: 10. února

Už za měsíc (a nějaký den) si budete moci zahrát pokračování podařené komiksové akce The Darkness. U nás sice původní komiks moc známý není, ale to vůbec nevadí, protože si brutální akci užijete i bez něj. Na druhém díle sice pracuje nové studio, nicméně jsme měli možnost si The Darkness II zahrát na letošním Gamescomu a svižná, brutální, ale zároveň i variabilní akce nás uhranula. Hlavní lákadlo se odvíjí už od samotného názvu – Temnota ovládá hlavního hrdinu, kterému díky tomu rostou ze zad dvě frajerská chapadla, jimiž dokáže porcovat protivníky na kusy. Plus umí spoustu dalších zajímavých triků. No, a navíc má hrdina i tunu klasických bouchaček. Dvojka vsází trochu víc na komiksovou stylizaci, což bereme taky jako plus.

VIDEO: 4979 'The Darkness 2 - Gameplay trailer'

Syndicate

Platformy: PC, X360, PS3
Datum vydání: 24. února

Jasně, spoustě hráčů nebude nová verze klasiky jménem Syndicate pochuti, protože z akční strategie se stala klasická střílečka. Jenže je tu jeden zásadní důvod, proč se na hru těšit – Starbreeze Studios. Tvůrci mají mimo jiné na kontě výtečného Riddicka a neméně podařený první díl výše zmíněného The Darkness, takže nejsou žádná ořezávátka. Nový Syndicate slibuje být nekompromisní akcí z blízké budoucnosti, kdy vládu nad světem převzaly nadnárodní korporace, které mezi sebou válčí o technologie, peníze…cokoliv. Vy se stanete jedním z drsných agentů, co při cestě za svým cílem rozhodně nejedná v rukavičkách a využívá k likvidaci protivníků všech moderních vymožeností. Kombinace cyberpunku a zábavné akce nám prostě zní jako rajská hudba. A stejně tak dobře zní elektronický soundtrack.

VIDEO: 4962 'Syndicate - Announce trailer'

XCOM

Platformy: PC, X360, PS3
Datum vydání: 9. března

XCOM je stejný příklad, jako Syndicate. Opět se jedná o reboot legendární klasiky, ovšem v podobě taktické střílečky. Na rozdíl od Syndicate ale fandové původního Xcomu mohou být víc v klidu, protože zároveň vzniká i poctivý strategický remake první hry, na kterém pracují tvůrci Civilizace (Firaxis). Nicméně akční XCOM vypadá hodně dobře, protože slibuje mixovat strategickou část, kdy se budete starat o základnu, s akčně taktickými misemi. V průběhu boje budete nuceni využívat speciálních schopností ostatních členů týmu, takže nepůjde jen o tupou akci. Na XCOM se těšíme i kvůli stylovému zasazení do USA šedesátých let a pěkně bizarně/ponuré atmosféře.

VIDEO: 4441 'Xcom - E3 11 trailer'

Aliens: Colonial Marines

Platformy: PC, X360, PS3, Wii U, 3DS
Datum vydání: jaro

Aliens: Colonial Marines mají za sebou dost hrbolatou cestu. Jeden se čas věřilo, že se hry vůbec nedočkáme. Ostatně ona původní hra byla skutečně zrušena a vzniká nová, stejnojmenná od zkušeného studia Gearbox. Colonial Marines mají být zasazeni mezi druhé a třetí filmové Vetřelce. Vyrazíte s týmem mariňáku na U.S.S. Sulaco, abyste pátrali po Ripleyové. Hra má představovat taktickou střílečku, takže budete mít v pozici velitele týmu pod sebou tři další mariňáky se specifickou výzbrojí a schopnostmi. Tvůrci chtějí být co nejvěrnější svému vzoru, dokonce najali umělce, který pracoval na filmu, aby jim vymyslel i zbytek lodi, co v Aliens nebyl.

VIDEO: 4833 'Aliens Colonial Marines - Trailer'

Bioshock: Infinite

Platformy: PC, X360, PS3
Datum vydání: 1. června

První Bioshock představoval skvělou hru, která sdílela hodně se svým spirituálním vzorem jménem System Shock. Ostatně na obou hrách pracoval Ken Levine. A pracuje i na nejnovějším pokračování jménem Bioshock: Infinite. Nejnovější díl nenavazuje na předchozí dva, protože se neodehrává v podmořském městě Rapture, ale na létajícím Columbine. Ovšem jinak všechny tři kousky sdílejí společné herní prvky: otevřenější úrovně, mix zbraní a „magických“ schopností a hlavně úžasnou atmosféru zmaru a destrukce, ve které se dá najít pár filozofických střípků pojednávajících o chování lidí. Infinite sice díky zasazení do modravých nebeských výšin vypadá hezky barevně, ale žádná „sluníčková“ hra to rozhodně nebude. To nám tedy věřte.  

VIDEO: 4476 'BioShock Infinite - E3 2011 trailer'

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,