4x4 Evolution - rychlá jízda na čtyřech kolech

Simulace teréňáků tu již dlouho nebyla. Vzpomínám na pradávného Ironmana, ale to byla spíše akčněji laděná hra. 4x4 Evolution je prvním simulátorem terénní čtyřkolky, který se mi dostal do rukou. Takové hry se neobjevují příliš často a když už nějaká přijde, většinou nestojí za moc. Jaké jsou tedy dojmy hráče-skeptika, který se s tím typem hry setkává poprvé?

Žánr: simulace
Minimum: Pentium 300 MHz, 64 MB RAM
3D: ano
Multiplayer: ano
Výrobce: Terminal Reality
Distributor:
G.O.D.

Simulace teréňáků tu již dlouho nebyla. Vzpomínám na pradávného Ironmana, ale to byla spíše akčněji laděná hra. 4x4 Evolution je prvním simulátorem terénní čtyřkolky, který se mi dostal do rukou. Takové hry se neobjevují příliš často a když už nějaká přijde, většinou nestojí za moc. Jaké jsou tedy dojmy hráče-skeptika, který se s tím typem hry setkává poprvé?

Krátké představení
„Dost bylo formulí a závodních speciálů,“ řekli si nejspíše jednoho dne programátoři v Terminal Reality a začali tvořit tuto hru. Předmětem simulace tedy nejsou ani superrychlé formule, ani závodní verze normálních automobilů – tato hra simuluje „čtyřkolky“ – tedy auta s pohonem všech čtyř kol. Většinou jsou to terénní vozidla různých firem (Toyota, Mitsubishi, Ford, Dodge, General Motors). Nejezdí se jenom na asfaltových okruzích, ale prakticky všude možně. Tolik tedy v krátkosti na úvod, nyní se podrobněji podívejme na jednotlivé části hry.

4x4 Evolution4x4 Evolution

Intro, outro, začátek a konec
Po spuštění hry vás přivítá pěkně natočené intro. To je asi tak všechno, co k němu lze říci a je myslím zbytečné zabývat se jím podrobněji, protože ve své podstatě se opravdu jedná o krátký filmeček, který vám toho o samotné hře příliš nepoví.

Po jeho odkliknutí se dostanete do hlavního menu hry a zde je to již jiné kafe. Jako pozadí totiž běží demo hry a tak si můžete v rychlosti udělat docela slušný obrázek o tom, jak hra vlastně vypadá a jak šlape – zde je nutno podotknout, že šlape opravdu perfektně i na slabších počítačích.

Hra samotná
Hra nabízí 3 herní módy: Quick Race, Time Attack Career.

Quick Race – využijí všichni ti, kteří si budou chtít rychle zahrát nějakou hru, ale nechtějí se složitě prodírat spoustou nastavení jako je tomu kupříkladu u kariéry. Hra se vás dotáže na požadovanou trať, počasí, denní dobu, počet kol a soupeřů. Pak následuje výběr auta – ty jsou rozděleny do tří kategorií podle stupně obtížnosti jejich řízení. Popravdě řečeno se mi nezdá, že by bylo složitější uřídit auta z druhé či třetí skupiny, ale to nechám na vašem posouzení. I pro tento závod můžete využít speciálně upravený model, který jste si vyrobili pro kariérní závodění a jehož řízení máte takříkajíc v ruce. Všechna tato nastavení můžete nechat na počítači, který sám náhodně vybere trať, počasí a denní dobu. Občas je dobré zajet si tak jeden závod, ale často se také stane, že budete muset jezdit v takřka nelidských podmínkách – jízda na zasněžených arktických pláních v noci je dost náročná i pro zkušeného jezdce, za kterého se po odehrání více jak 30 hodin této hry považuji (ehm…).

Time Attack – klasické soupeření s „duchem“ vašeho auta. I u tohoto typu závodu, který se jede na čas (a cílem je samozřejmě dosáhnout toho nejlepšího, zatímco u QR musíte dojet jako první) je několik voleb, ale právě soupeření s vaším duchem patří mezi nejoblíbenější. Pokud se s tímto termínem setkáváte poprvé, tak vězte, že při tomto typu závodu vidíte od druhého kola svého ducha, tedy váš automobil (většinou průsvitný a nelze do něj narazit – proto se používá označení duch), který jede přesně ve stopách vámi zajetého předcházejícího kola – máte tak skvělou možnost soupeřit sám se sebou. Nevím čím to je, ale při tomto typu závodu jsem vždy dosahoval o něco lepších časů, než při soupeření s počítačem ovládanými protivníky, že bych sám sebe tak motivoval? :-)

Career – pokud se vám hra zalíbí, strávíte u této možnosti patrně nejvíce času – nejenom že se jedná o skutečnou kariéru, která je tím pádem i poměrně velmi dlouhá, ale můžete si v ní i nejvíc vyhrát s vaším automobilem – s jeho nastavením, štelováním motoru, dokupováním náhradních dílů a dalším pipláním s vaší plechovou obludou.

4x4 Evolution4x4 Evolution

Jízdní vlastnosti
Jízdní vlastnosti všech vozítek jsou doslova a do písmene skvělé. Vzhledem k tomu, že se nejedná o žádná tintítka, nemusíte se bát smyků – za celou dobu mého hraní se mi nepodařilo udělat ani jeden. Auto perfektně sedí na všech cestách, je jedno jestli jedete po závodní dráze nebo po kamenitých pustinách horké Arizony. Musím říct, že takový styl jízdy se mně osobně líbí daleko víc, než například jízda po okruzích s formulemi, kdy v každé zatáčce musíte dávat velký pozor, abyste nevyletěli z tratě nebo neudělali hodiny – je to prostě bašta! :-).

Co se týká reálnosti jízdy, tak tu samozřejmě nedokáži posoudit – auto se chová velmi rozumně. Pokud máte zapnutou automatickou převodovku, můžete setkat s tím, že vás počítač nechá jet při zbytečně nízkých otáčkách motoru, místo aby podřadil. Ztrácíte tak na akceleraci, ale to všechno je naštěstí možné upravit.

Přestože dosahované rychlosti nejsou tak velké jako v případě závodních speciálů, hra má velký spád a snad jsem při jejím hraní nezažil situaci, kdy bych měl pocit, že právě jetý úsek je moc dlouhý a pomalý.

Tratě a auta
Na výběr máte 15 tratí, z nichž většina je v žánrově odlišných prostředích, namátkou – naftové pole, arizonská poušť, letecká základna v Area 51, horská silnice, Arktida. Každé prostředí je znamenitě zvládnuté – pokaždé uvidíte nějakou drobnost, která je zajímavým zpestřením.

Nejste svázáni žádnými krajnicemi u silnice a pokud budete chtít, můžete se vydat na výlet zcela mimo trasu – krajina je kompletně 3D a vašemu pohybu nic nebrání – neexistuje zde nic jako plot, za kterým by končil svět. Když pojedete stále v jednom směru, dojedete po určité době na místě, z něhož jste vyjeli.

4x4 Evolution4x4 Evolution

Tato volnost by se samozřejmě dala zneužít – nebyl by problém udělat kolečko o 360° okolo jedné z branek na startovní čáře a mohli byste celý závod vyhrát během pár sekund. I na tuto situaci hra myslí a při závodech je nutné projíždět tzv. checkpointy. Ty je nutné projet všechny a že tak činíte, vám hra oznámí krátkým pípnutím. Pokud jeden vynecháte (třeba i neúmyslně – a že se to v nepřehledných úsecích stává docela často), neuslyšíte pípnutí, což by pro vás mělo být znamení, že jste zapomněli projet jednu z předcházejících branek.. Obvykle jich bývá na trati 9, ale je to různé. Často se také stává, že při každém kole jsou umístěny na jiných pozicích. Je tak znemožněna i taktika, že byste si při prvním kole „obhlédli“ situaci a při dalších už jezdili zkratkami a na trať se vrátili pouze na průjezd checkpointem. Hra je v tomto směru myslím velmi dobře ošetřena, vzhledem k tomu, že není prakticky žádný rozdíl mezi jízdou po cestě a v terénu, jsou checkpointy skvělým řešením jak zabránit podvádění.

Po skončení každého závodu máte možnost prohlédnout si Replay s různými úhly pohledu. Získáte tak poměrně dobrou představu o svých řidičských schopnostech, protože hra z takových pohledů vypadá jinak než ze sedadla řidiče.

Dost často je použit motiv železniční trati (některé jsou opuštěné, na jiných jezdí vlak) a to ve mně vyvolalo krásné vzpomínky na Test Drive 3, kde v jedné z lokalit byla také železnice po které jezdil vláček. Efekt je umocněn ještě zvukem, který jízda po kolejích vydává, je to takové to pravidelné drncání, které zažijete při jízdě vlakem – při nižších rychlostech je rytmus pomalejší, ale když zrychlíte, zrychlí se rytmus drncání. Je mi jasné, že většina z vás toto neocení ;-), ale pokud patříte mezi hračičky a chcete se především dobře pobavit a nejenom dojet do cíle jako první, 4x4 Evolution by mohla být tou pravá hra pro vás. Jak už jsem napsal, když vyjede mimo dráhu (silnici), čeká na vás spousta zajímavých míst, které stojí za to vidět.

Neodpustím si ještě malou poznámku k onomu vlaku, který jezdí po některých tratích. Některé z jeho vagonů jsou totiž nekryté a nic na nich není (takové ty klasické plošinové vagóny, na které může najet třeba nákladní automobil). Je tedy docela možné, že na nich lze při správném načasování skoku přistát – dokážete si pak představit ten pocit uspokojení z hry, která něco takového umožňuje? Jestli se vám to povede, dejte vědět :-).

4x4 Evolution4x4 Evolution

V některých závodech jsou také jezírka – ať už se sladkou či slanou vodou, či dokonce s ropou, která vytéká z netěsnícího potrubí. Mělká jezera je možné projet, ty hluboká také, ale k tomu se přidává jeden zvláštní efekt – projedete je pod hladinou. Ano, pokud je voda hlubší než výška vašeho vozidla, ponoří se do něj celé auto a jedete takříkajíc pod vodou. Když si představíte kombinaci trať Arktida, hluboká noc, padající sníh a vy jste uvězněni v jednom takovém hlubokém jezírku, kterých je zde plno a díky naprosté tmě nevíte kudy vede cesta ven, dokáže hra navodit velmi tísnivý pocit.

I tak si ale myslím, že jednou z absolutně nejlepších tratí je jízda v lese když padne hustá mlha. Nevěřil jsem tomu, ale hraní dostává úplně jinou atmosféru a je to snad ještě lepší, než noční ježdění po Area 51 ;-).

Zatím pouze vychvaluji, asi čekáte i nějakou kritiku, ale v tomhle směru nemám opravdu žádných námitek – zpracování lokalit a atmosféra, kterou dokáží navodit je skvělá.

Neméně podstatnou součástí hry je i nabídka automobilů, v nichž se můžete prohánět. Ani zde hra nezklamává – je pro vás připravena široká paleta více jak 20 (!!!) vozů různých značek v každé ze tří kategorií. V kategoriích jsou stejné vozy (celkem tedy přes 60 aut), ale zatímco ve skupině jedna jsou sériové verze, které se snadno ovládají, ale nejsou tak rychlé, ve třetí třídě naleznete speciálně upravené verze vozů, které dosahují nejvyšších rychlostí, ale jsou hůře ovladatelné.

Před každým závodem můžete u auta nastavit několik parametrů, které ovlivňují jeho jízdní vlastnosti. Myslím, že defaultní hodnoty jsou nastaveny celkem dobře, pouze doporučuji zvýšit akceleraci na úkor maximální rychlosti.

4x4 Evolution4x4 Evolution

Multiplayer
Ve hře je přítomen i multiplayer. Hrát můžete pouze přes internet či lokální síť, ale je podporován pouze protokol TCP/IP. Daleko lepší volbou je ale hra na jednom ze dvou oficiálních serverů, kde můžete pokaždé najít okolo 40 hráčů. Oba jsou fyzicky umístěny v USA, ale ping je velmi dobrý (200-300 ms). Zde se již stačí zapojit do některé z her a zanedlouho již můžete jet svá první kola v konkurenci hráčů z celého světa. Když jsem se poprvé přihlásil do jednoho velkého závodu, kde bylo asi osm hráčů, překvapilo mě, že po startu všichni zůstali stát na svých místech… V poklidu jsem je objel a vyrazil na trať v domnění, že v cíli budu první. Bylo pak velkým překvapením, když jsem se podíval na pořadí a zjistil jsem, že jsem na posledním místě. Z toho plyne jedna rada – pokud máte pomalé spojení (modem 28,8 kbs), nepouštějte se do závodů, kde je více hráčů. Tato hra to nezvládá, alespoň v mém případě. O něco později jsem zkusil závod s jedním protivníkem a i když mi to celkem ukázkově natřel, už se to dalo hrát a považovat za závod :-).

Grafika
Grafické zpracování, jak můžete vidět z doprovodných screenshotů, je docela povedené, podle mého názoru dokonce vynikající vzhledem k poměrně nízkým HW nárokům – hru si bez problémů a na střední detaily zahrajete už na 400 MHz procesoru s 64 MB paměti.

4x4 Evolution4x4 Evolution

Zvuky a hudba
Zvuky jsou na standardní úrovni – motor vrčí, voda šumí, ptáci zpívají (to ne, to je blbost) – v téhle rovině hra nijak nepřekvapuje a myslím, že ani nemůže.

Hudba – nevím čím to je, ale hudba, která hru doprovází mi k ní příliš nesedla a po pár minutách jsem ji raději vypnul – během hraní mi už nechyběla vůbec, ve hře je i tak dostatek zvuků, které dokáží vytvořit pěkné pozadí vašemu snažení.

Závěr
Máte-li rádi závodní hry a formule vás už nebaví, nebo patříte-li mezi hračičky, kteří se jen tak chtějí projet po přistávací dráze vojenské základny a pozorovat nalétávající B-52ky, zkuste 4x4 Evolution – je to dobrá hra a je docela dobře možné, že vás chytne a nějakou dobu nepustí.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 4/10
Hratelnost: 8/10
Máte-li rádi závodní hry a hledáte něco na odreagování, zvolte 4x4 Evolution.
Celkové hodnocení: 7/10
Diskuze (6) Další článek: The Dig

Témata článku: , , , , , , , , ,