50 her, které vám v roce 2013 nesmí uniknout – 3. část: GTA, Pokémon a další

Rok 2013 bude plný nových her, ale jak se v té záplavě neutopit? Na to máte nás, vybrali jsme 50 těch nejslibnějších her.

Nejlepší hry loňského roku jsme už vybrali, takže teď nastává čas na věštění a vybírání toho nejlepšího, co nám přinese rok 2013. Tentokrát jsme se rozhodli to pojmout trochu jinak a místo vybíraní nejslibnějších her daného žánru jsme se rozhodli prostě vyzobat těch 50 nej a seřadit je pěkně podle data vydání.

Pravdou totiž je, že v některých žánrech je poněkud problém vybrat dostatečný počet zajímavých titulů. Takhle prostě máte všechno pohromadě a třeba vás zaujme i hra, kterou byste jinak nehráli.

Dnes tu máme dalších 10 her, což znamená od dubna až do podzimu.

Fire Emblem Awakening

Datum vydání: duben
Platforma:3DS

Tahové strategie dnes už moc nefrčí, ale stále se čas od času nějaká objeví. A jeden z nejlepších klenotů má ve svých rukou Nintendo v podobě jejich série Fire Emblem. Nejnovější díl s názvem Awakening je sázkou na jistotu, protože v Japonsku a US hra už vyšla a na Metacritic má hra průměrné hodnocení 91/100 (a 9,3/10 od hráčů).

Kouzlo Fire Emblem je v jednoduchých principech, které se ale košatí do podoby komplexní a náročné hry. Série kromě toho disponuje zajímavým příběhem, skvělou fantasy atmosférou a spoustou chytrých nápadů.

The Last of Us

Datum vydání: 6. května
Platforma:PS3

Naughty Dog se se v podobě třetího dílu Uncharted rozloučili s Nathanem Drakem a jejich nová hra je zase něco úplně jiného – survival horror. The Last of Us vypráví příběh nesourodé dvojice: antihrdiny Joela a 14letého děvčete jménem Ellie.

Společně cestují napříč Amerikou, kterou zničila podivná nákaza mutující lidi na vraždící zrůdy. Rozvrácené zbytky civilizace trýzní i skupinky banditů, takže hrdinové mají o zábavu postaráno. The Last of Us nadchne nádherně zarostlým postapokalyptickým světem a špičkovou grafikou.

Remember Me

Datum vydání: květen
Platforma:PC, X360, PS3

Remember Me by se dalo přirovnat k takovému futuristickému Assassin’s Creed. Jen místo šplhání po historických budovách budete šplhat po futuristických mrakodrapech a místo bodání čepelí do zad vás čeká manipulace myšlenek.

Právě „remixování“ myšlenek představuje jedno z hlavních lákadel této nové značky – hlavní hrdinka Nilin malou úpravou vzpomínek dokáže třeba donutit svůj cíl k sebevraždě. Skvěle v Remember Me vypadá i prostředí dystopické Neo-Paříže roku 2084. Snad zajímavé zasazení doprovodí i zábavná hratelnost.

Splinter Cell: Blacklist

Datum vydání: 23. srpna
Platforma:PC, X360, PS3

Sam Fisher si sice v Blacklist nasadí tradiční brýle pro noční vidění, ale pomalému plížení zdá se odzvonilo – protivníky likviduje v rychlém a nekompromisním stylu Conviction. Tvůrci ovšem slibují alespoň určitý návrat ke kořenům.

Sam se stal šéfem nově zformovaného 4th Echelonu, což znamená vlastní tým (Anna “Grim” Grimsdottir, agent CIA Isaac Briggs a hacker Charlie Cole) a přístup k moderním špiónským hračkám, jako je kamera pod dveře, střely s elektrickým výbojem či malý průzkumný robot.

Grand Theft Auto V

Datum vydání: 17. září
Platforma:X360, PS3

Rockstar Games si s novým dílem jejich kriminální série Grand Theft Auto V rozhodně nekladnou nízké cíle. GTA V má být totiž tím největším a nejambicióznějším dílem série. V první řadě nebude ovládat jednoho hrdinu, ale hned trojici lumpů.

Zpět se vrací i město Los Santos a jeho okolí, takže tentokrát bude možné řádit i po venkově. Prý prakticky každý herní prvek byl upraven a vylepšen, stejně tak přibyde obrovská dávka nové zábavy – tenis, jóga, potápění…pokračovat by se dalo hodně dlouho.

Pikmin 3

Datum vydání: Q2
Platforma:Wii U

Fanoušci dlouho toužili po novém díle série Pikmin a letos se jim na konzoli Wii U splní sen. Pikmin 3 budou stavět na principu předchozích výborných dílů, takže se připravte na takovou akční strategii, kde se svou postavou ovládáte hromadu potvůrek, se kterými těžíte a sbíráte suroviny, likvidujete nepřátelské obludy a zpřístupňujete si cestu dál.

Trojka nijak nebude bořit podařené principy, jen přidá novinky jako nové typy Pikminů a tak podobně. Pochopitelně velkým lákadlem je i naleštěná HD grafika.

Broken Sword: The Serpent's Curse

Datum vydání: Q2
Platforma:PC, Android, iOS

Rok 2012 by se v herním světě mohl jmenovat rokem Kickstarteru. Na populární corwdfundingový portál pronikly ve velkém hry a jednou z nejslibnějších je i pokračování legendární série adventur Broken Sword.

The Serpent's Curse se vrátí ke svým kořenům 2D point and click adventury a pochopitelně zpět budou i George Stobbart s Nicole Collard, kteří se náhodou stanou svědky vraždy a krádeže zdánlivě bezcenného obrazu. Jen snad jasné, že se nám tu klube další vypečená záhada.

Pokémon X a Y

Datum vydání: říjen
Platforma:3DS

Šestá generace Pokémonů se objeví už letos v říjnu, kdy vyjde na handheld 3DS dvojice her Pokémon X a Y. Nintendo ohlásilo hru na začátku letošního roku, ale kromě prvního traileru a pár obrázků není nic moc známo.

Je prakticky jisté, že základní principy hry se měnit nebudou, takže se opět můžeme těšit na neskutečně zábavné a poctivé RPG, kde však místo mlácení kostlivců (a podobné chamradě) lovíte a trénujete roztomilé potvůrky. Zásadní změnou je přerod do plné polygonové 3D grafiky.

Total War: Rome II

Datum vydání: říjen 2013
Platforma:PC

Strategická série Total War se vrací k dalšímu oblíbenému dílu – Rome. Rozpočet na nejnovější díl nabobtnal o 40 % a tvůrci toho chtějí plně využít. Hra poběží na zbrusu novém enginu, který dokáže vyrenderovat ještě vyšší počet realisticky vymodelovaných jednotek.

Atmosféru skvěle navodí i nové in-game animace a celkově mý být prý celá hra osobnější. Dočkáme se tentokrát i kombinovaných bitev (na moři i na souši) a velké změny čekají kampaň – důležitou roli kromě správy území bude hrát i politické pletichaření.

Oddworld: Abe's Oddysee New N' Tasty!

Datum vydání: podzim
Platforma: PS Vita, Xbox 360, PlayStation 3, PC

Plošinovka Abe's Oddysee patří do zlatého fondu her a je jenom dobře, že si ji letos na podzim budeme moci připomenout v nové naleštěné grafice.

Na remaku pracují původní tvůrci Oddworld Inhabitants se studiem Just Add Water, které má na svědomí HD verze Stranger's Wrath a Munch's Oddysee. Nový Abe nebude jen remasterovaná verze, ale poctivý remake, kde tvůrci vytvořili hru od nuly, přičemž použili původní hru jako plán.

Diskuze (1) Další článek: Nová hra ze série Batman Arkham vyjde prý ještě letos

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,