Age of Wonders 2 – další konkurence pro Heroes 4

Obecně se říká, že žánr tahových strategií stagnuje a postupně uvolňuje své pozice svým realtimovým kolegům. V posledních měsících se však objevuje jedna kolová strategie za druhou. Po čtvrtém pokračování nejslavnějších Heroes of Might and Magic a jeho zdárném konkurentovi Disciples 2, který se objeví brzy i na českém trhu, se připravuje druhý díl úspěšné holandské strategie Age of Wonders.

Dva a půl roku trvalo vývojářům z Trimph Studios než vytvořili pokračování své úspěšné strategie. Dva a půl roku mnohdy netrvá ani vývoj kompletně nové hry, natožpak druhý díl, které je na první pohled hodně podobný původní hře, což jistě o něčem svědčí. Buďto, že Holanďané nebyli schopni vymyslet smysluplné pokračování nebo že si dali extra záležet. Osobně se přimlouvám po krátké herní zkušenosti za tu druhou možnost.

Aby se přece jen nějak Age of Wonders odlišila od klasiky tahových strategií, série Heroes of Might and Magic, měla implantována zajímavý kolový (tzv. simultánní) režim. O co šlo? V podstatě se jednalo o mix klasického strategického kolového režimu s poněkud akčnějšími prvky z realtimovek. Hra byla rozdělena tradičně na kola, ovšem v každém hráli všichni soupeři zároveň. Jednoduše zazněl gong a vy jste mohli sledovat, jak k vašemu hradu pomalu postupuje nepřátelská armáda a pokud jste byli dostatečně rychlí, stačili jste se dostatečně posílit a útok jste odrazili. Jindy jste zase mohli počkat až protivník v těžké bitvě ztratí půlku své armády a pak ho v témže kole napadnout, což pro něj bylo zpravidla smrtící.

Age of Wonders 2   Age of Wonders 2

Age of Wonders 2   Age of Wonders 2

Výhody tohoto systému jsou nasnadě – větší akčnost a důležitý fakt, že nemusíte po skončení vašeho kola dvě hodiny čekat až jej odehrají i soupeři jako v HOMAM (což se hodilo zejména v multiplayeru). Tento systém má samozřejmě i své záporné stránky, nemůžete si vše tak důkladně naplánovat, neboť často zjistíte, že nepřátelská armáda, na kterou jste vyrazili se svou družinou, zmizela neznámo kam a díky omezenému pohybu každé jednotky na kolo jste ji nemohli dohnat. Každopádně v Age of Wonders 2 si můžete vybrat – buď vsadíte na klasiku (tedy souboje na kola) nebo zůstanete věrni simultánnímu režimu stejně jako v jedničce.

Příběh vás zavede do stejného fantasy světa, který jste brázdili v původní hře. Tentokrát se ocitáte v kůži lidského kouzelníka Merlina, jehož cílem je vyhrát bitvu o čarodějnický trůn (Wizard´s Throne je také podtitul hry). Zvítězit v bojích nad ostatními mágy snadné určitě nebude, a tak je potřeba svést mnoho bitev, získat si oddané spojence abyste nakonec v závěru dosedli na trůn krále magie.

Hlavní kampaň vám nabídne zhruba dvacet misí a další si budete moci vytvořit v přiloženém editoru. Mise jsou hodně podobné svým protějškům z HOMAM. Na začátku máte jedno město, svého hrdinu a skupinku vojáků. Před vámi leží mapa až po krk naplněná doly, které potřebujete pro těžbu zlata, mnoha neutrálními jednotkami a koneckonců i neutrálními městy a samozřejmě i vašimi protivníky, kteří mají podobné cíle jako vy. Díky propracované diplomacii nemusí být ostatní mágové jen vašimi protivníky, ale také spojenci. Komunikace funguje starým dobrým způsobem „něco za něco“ – můžete vyměňovat kouzla, uzavírat aliance apod. No a řekněte, souboj dva proti dvěma zní mnohem lépe než jeden proti třem, zvláště v případě, kdybyste se měli stát tím osamoceným právě vy.

Důležitou roli ve hře hraje samozřejmě magie, kouzla a vůbec speciální schopnosti, přičemž samozřejmě klíčové jsou dovednosti hrdinů. Z Merlina můžete vytvořit mága se zaměřením na temná kouzla nebo třeba zuřivého zastánce kouzel ohnivých (či některých dalších z celkem 7 magických sfér). Hrdinům samozřejmě přibývají zkušenosti, a tak se postupně zlepšují. Nejedná se ale pouze o upgrade čarodějnických schopností, hodit se bude také silné charisma a tedy lepší diplomatické schopnosti nebo třeba umění taktiky.

Obecně ale role hrdinů v Age of Wonders 2 není tak velká jako v HOMAM. Kouzlit mohou i obyčejné jednotky (a nejsou omezeni jen jedním kouzlem) a mnohé mají i další nemagické schopnosti. Družiny se mohou pohybovat po mapě volně bez hrdinů a také jim samostatně přibývají zkušenosti. Ve hře tak nemusíte operovat jen s jednou super silnou armádou, ale naopak můžete vytvořit velké množství menších skupinek a díky nim tak na začátku každé mise zabrat velké území.

Age of Wonders 2   Age of Wonders 2

Age of Wonders 2   Age of Wonders 2

Nesmíme opomenout ani města, které jsou nedílnou součástí každé dobře prosperující říše. Oproti prvnímu dílu sice sídel ubylo, na druhou stranu se poněkud rozšířily možnosti jejich vývoje. V každém městě máte na výběr bezpočet budov, které vám mohou váš boj ulehčit. A tak přichází ke slovu klasické dilema – je lepší pro jistotu postavit obrannou věž nebo raději zariskovat a vybudovat lepší kasárna a nechat tak chvíli město bez obrany? Nebo se vám narozdíl od naší vlády :-) vyplatí investovat do vzdělání a vybudovat velkou knihovnu, kde se budou vaši hrdinové učit nová kouzla rychlostí blesku? Bude to jen a jen na vás. Desítky různorodých budov vám dávají možnost vybrat si opravdu jen ty, které potřebujete.

Novým prvkem rovněž bude použití vyšší mocnosti, tedy bohů. Ve městech můžete stavět chrámy a pomocí nich si bohy podbízet. Jenže jak už to bývá, jeden nemá rád toho druhého, třetí zase nemůže ani cítit čtvrtou atd. (no znáte to – taková mexická telenovela v malém:-), a tak se nemůžete zavděčit všem. Vám naklonění bohové vám mohou seslat nějakou tu božskou pomoc, naštvaní vám zase uškodí.

Hra nabízí 12 rozlišných ras, kterých se můžete ujmout. Kromě klasických lidí to jsou rozkmotření elfové (temní a elfové světla), trpaslíci, drakoniané, nemrtví či tygří lidé.  Každá rasa má své unikátní budovy a jednotky. Trpaslíci mají své dělostřelce, lidé leteckou jednotku apod. Celkově Age of Wonders 2 nabídne přes stovku jednotek, od obyčejných pěšáků přes lukostřelce až po obří balisty a katapulty.

Age of Wonders 2   Age of Wonders 2

Grafici poněkud netradičně (na turn-based strategii) přešli na 3D zpracování. Zajímavé je, že to ani nemusíte poznat. Hra se totiž tváří jako klasická strategie z izometrického pohledu a 3D by v ní hledal málokdo. Jenže stačí otočit kolečkem myši a hned se můžete kochat 250% zoomem. Postavy se však nadále pohybují klasicky do osmi směrů, což vypadá dosti nehezky. No snad se ve finální verzi ještě něco změní. Majitelé silnějších strojů si dokonce budou moci nastavit rozlišení až 1280x1024. Ale díky minimálním požadavkům (P300 MHz, 64 MB RAM, 4MB grafická karta) si hru zahraje snad každý.

Age of Wonders 2 je rozhodně pozoruhodnou hrou. Žánr turn-based startegií sice není tak oblíbený jako třeba sesterské realtimovky, nicméně své příznivce si rozhodně najde. Tak trochu škoda je, že hra vyjde doslova „s křížkem po funuse“, několik měsíců po dvou hodně podobných hrách – Heroes of Might nad Magic 4 a Disciples 2 (který se mimochodem objeví u nás kompletně v češtině), což se jí může stát osudným. Díky svému unikátnímu simultánnímu režimu je však vhodným adeptem na multiplayerové pařby. Teď už ale dost mudrování, závěrečný soud vyřkneme až v recenzi, kterou dle předpokládaného data vydání (červen 2002) očekávejte v nejbližší době.


Homepage hry: http://aow2.godgames.com
Demoverze (96,8 MB): http://www.fileplanet.com/index.asp?file=87191

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | tahová strategie
Výrobce: Triumph Studios | Webové stránky hry
  • nádherná kreslená grafika
  • promyšlený herní systém
  • atmosféra světa
  • nedá se nastavit opakování výroby
  • AoW2 je hrozný žrout času
  • nic vážného mě vlastně nenapadá
Diskuze (2) Další článek: Morrowind - nové plug-iny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,