Alone In The Dark IV - kultovní záležitost

Původní zakladatel žánru hororové adventury je zpět. Dnes na místech nejlepších her tohoto žánru spolehlivě trůní Resident Evil spolu s Parasite Eve. Zítra? Zítra údajně tyto hry smeknou před novým králem, který se po letech vrací z propadliště času. PSOne se třeba ještě dočká pořádného hitu.
Ani nevím, jak je to dlouho, co se poprvé objevil Alone In The Dark. Pět, šest let? Ještě víc? Vzpomínáte, jak jste pátrali po místnostech a bojovali s piráty? Na Playstation se první dva díly objevily, ale netrvalo dlouho a Resident Evil je zašlapal do země. Pro ty, co by si náhodou nepamatovali prostředí, ve kterém se první díly odehrávaly, v rychlosti popíšu. Většina dění se odehrává na Shadow Island, v blízkém okolí staré vily, která je plná monster, přízraků, bestií, krvelačných vrahů a všeho, co by většina z nás nechtěla potkat. Čtvrtý díl je opět klasická strašidelná lovercraftovská povídka. Hlavní hrdina Ed Carnby, detektiv paranormálních úkazů (ovšem značně odlišných od těch Mulderových), je na stopě vraždy své přítelkyně. Nešťastnice; pátrala na nechvalně známém Shadow Islandu po třech kamenech kouzelné moci (ach, jak originální). Zajímavější je, že AITD4 nabízí dva, prý dost odlišné, scénáře. Jednak v roli detektiva Carnbyho a pak také v roli archeoložky Aline Cedrac, která pátrá po kouzelných kamenech, stejně jako její předchůdkyně. Jak bylo zvykem u starých Alone In The Dark, i v těchto dílech si budete spíš lámat hlavu nad řešením hádanek, puzzlů a problémů, než bezhlavě střílet. Nicméně autoři slibují kompromis, který nás udrží napjaté až do konce.

Alone In The Dark IVAlone In The Dark IV

Alone In The Dark IVAlone In The Dark IV

Vzhled AITD je s odstupem několika let na mnohem vyšší úrovni. Archaická vektorová grafika je již ta tam. Postavy jsou polygonové a pokud jde o jiné systémy, než PSone, tak velice zdařile. Obecně pokud jde grafiku, tak ten, kdo viděl obrázky z verze pro PC a DreamCast, asi u vytržení zrovna nebude. Postavy jsou hrubší, rozlišení nízké a světelné efekty jsou sice hezky barevné, ale jsou dvourozměrné. Naopak renderované prostředí (to PSOne vždycky uměl; viz RE, Final Fantasy) je pohádkově strašidelné a záběry postav bloumajících s pochodní ve tmě dávají znát, že o atmosféru u čtvrtého Alone In The Dark nebude nouze. Stačí se podívat na obrázek z ponurého lesa. Stromy vypadají jako by už už chtěly hrdinu chytit a zpřelámat mu kosti nebo ho zneškodnit kdo ví jakým způsobem. Nahrají-li k dílu Darkworks (příznačné jméno pro programátorský tým AITD) pořádně temný soundtrack, bude všechno v mrazivě hrozném nádechu číhající smrti. Jestli sliby dojdou naplnění, bude mít ohraný Resident Evil pořádnou konkurenci. Naneštěstí autoři se chlubí přítomností těžkých zbraní jako raketomet, plamenomet a těžký kulomet. Já nevím jak vy, ale mě se tyto zbraně do temného světa 19. stol a soukromého detektiva/archeoložky prostě nehodí. Působí DIVNĚ. Na druhou stranu věřím, že se najdou takoví, kterým těžký arzenál bude vyhovovat.

Z reportáží, které jsem vyčetl na Internetu, jsem pochytil, že zatím nedokončenému stádiu vývoje hry chybí momenty překvapení a úleků. To by byla pro perfektně vypadající hororovou hru velká rána. Protože o čem by byla, že? Hra by se v Evropě měla objevit někdy v květnu 2001.

Alone In The Dark IVAlone In The Dark IV

Alone In The Dark IVAlone In The Dark IV

Alone In The Dark IVAlone In The Dark IV
Diskuze (2) Další článek: Star Wars Starfighter – lepší než v kině

Témata článku: , , , , , , ,