AMD PG Challenge.005 - největší lan party v Evropě se vrátila do Prahy

Ve čtvrtek 23. června se úderem hodiny polední otevřely brány největší lan-party ve střední a východní Evropě AMD PG Challenge.005. Oproti minulým ročníkům se tentokrát vše konalo v jednom z největších pražských obchodních středisek. I my jsme byli v centru dění, ze kterého vám nyní přinášíme podrobnou reportáž a velkou fotogalerii.
Kapitoly článku

Ve čtvrtek 23. června se úderem hodiny polední otevřely brány největší lan-party ve střední a východní Evropě - AMD PG Challenge.005. Po minulých ročnících, které jako by zapomněly, že existuje nějaké hlavní město, se tentokrát vše konalo v jednom z největších pražských obchodních středisek. Již od časných ranních hodin proudily do Paláce Flora desítky až stovky nedočkavých hráčů, a protože se jednalo o akci charakteru BYOC, jejich příruční zavazadla tvořily především počítačové skříně, monitory a ostatní periferie.

Krom toho, že celá "hráčská komunita" musela značně znepokojovat obyčejné nakupující, zákazníci, kteří se rozhodli přijet na nákupy autem, museli oželet celé jedno patro podzemních garáží, kde se akce konala. Jen si představte plochu 4000m2, kterak se pod rukama desítek organizátorů a minimálně stejného počtu dobrovolných pomocníků promění v dokonalé herní doupě.


Palác Flóra se na několik dní stal novým domovem stovkám hráčů. Škody zatím nebyly vyčísleny :)

Tropico na vlastní kůži

Když už mluvíme o herním doupěti; teplota, o kterou se měla starat ohromná klimatizace, se díky přítomnosti stovek počítačů podle některých odhadů vyšplhala až na tropických 30°C. Jestliže minulá akce, jenž se konala na zimním stadionu, vyvolávala ve hráčích třas a nezřídka jste viděli takřka lyžařsky oblečené typy, tentokrát se v prostoru nedalo pohybovat jinak než v trenkách a pantoflích. Módní trend, který nastavili někteří účastníci, tedy šortky, odhozené svršky a pantofle, se bohužel nelíbil slečnám z personálu, a tak se nebylo čím kochat. Škoda.

Zaregistrovaní hráči a VIP měli nárok na menší ochlazení v podobě deseti piv a panáků a dvou Red Bullů, čehož mnozí rádi využili. Nejen hraním je člověk živ, a tak denní/noční harmonogram většiny přítomných vypadal asi takto: hrát hry, jíst, pít (alkoholické nápoje upadly v nemilost kvůli těžkým kocovinám po prvním večeru) a samozřejmě spát. Zde bych vás rád vyvedl z případného omylu; podobný harmonogram byl k vidění pouze u těch nejměkčích! Hardcore jedinci se mnohdy snažili skloubit více činností najednou. Stravování tak šlo ruku v ruce s hraním, vykonávání potřeby sloužilo nejen svému účelu, ale i k probírání týmové taktiky či jako ranní rozcvička (geniální). Pokud jde o spánek, tomu se pochopitelně příliš času nevěnovalo a šlo proto o kratochvíli, která se odbyla jen pár hodinami s hlavou položenou na klávesnici.


A tohle je už vchod do podzemních kobek pařanských.

Vždy připraven! Nebo ne?

Hráčskému komfortu a celkem dobré atmosféře, která v "doupěti" vládla však předcházely dny namáhavých příprav a hektického řešení problémů. Podle toho, co jsem měl možnost zjistit od přítomných organizátorů (případně sličných organizátorek), přípravy na čtyřdenní herní maraton trvaly již od pondělí (oficiální zahájení bylo ve čtvrtek), kdy se upravoval celý prostor; stěhovaly se stoly a chladící boxy, nastavovaly servery, zařizovala se síť či se "jen" lepily kartičky pro hráče. Ony kartičky prý byly docela oříškem. Nejprve bylo třeba napsat jméno hráče, nalepit na druhou stranu seznam sponzorů, zalaminovat a pak přidat nezbytnou šňůrku. A bylo potřeba jich udělat téměř tisíc, všechno pochopitelně ručně. Řada dobrovolníků si tak vyzkoušela, jak asi fungovala středověká manufaktura...

Bohužel ne vše vyšlo podle plánu a rozhodně ne vše se dodrželo. O "menších" problémech s toaletami jsem se již zmiňoval, nejde o nic trestuhodného a vzhledem k místu konání je to i pochopitelné. Průšvih nastal až tehdy, kdy jste chtěli omýt své upocené tělo po celodenní pařbě, ale nebylo kde! Kdosi mluvil o sprchách v horních patrech nákupního centra, ale nakonec se zájemci o trochu vody museli trmácet přes ulici do jakéhosi hotelu, kde se navíc za sprchu platilo. Většina hráčů se proto rozhodla oželet těch pár dní hygienu - a jistě si dovedete sami představit následky.

 
Na zahájení akce nikdo nečekal, hrálo se a hrálo...

Mimo nedýchatelného vzduchu o tropických teplotách, absence záchodů a sprch tu je ještě jedna věc, která všem značně znepříjemňovala život. Nevím kdo měl na starosti program doprovodných akcí, ale onen dotyčný by zasloužil trest v podobě dohrání Dooma na Nightmare obtížnost pod hrozbou ukřižování a pomazání kozí krví! Na pátek, tedy druhý herní den, bylo na dvanáctou hodinu odpolední naplánováno oficiální zahájení. Vystoupit při něm měla ministryně pro informatiku paní Bérová se svým projevem. Inu, co vám budu vyprávět, hnal jsem na Flóru až z Říčan jen abych na místě zjistil, že se nic nekoná! Na náladě mi pak nepřidalo ani to, že nikdo z organizátorů se tímto problémem příliš netrápil.

Další šok jsem zažil při "oficiální launch party hry Battlefield 2". Na několika prezentací jsem již byl a s jistotou mohu prohlásit, že to, co zde "předvedli" čeští EA, nemá obdoby. Diváci natěšení na povídání o hře byli odbyti promítáním profláknutých videí z internetu, pochybným turnajem a rádoby vojenskou kantýnou, kde se podával guláš. Nutno uznat, že občerstvení bylo na celé té "parádě" to nejlepší a kuchaři zaslouží pochvalu.

 
Panorama se stovkami svítících monitorů a zářivých casů - sen každého hráče.

I na diváky se myslelo... trochu

Vyjma samotných hráčů a organizátorů sem čas od času zavítali i zvědavci z řad obyčejných lidí, zákazníků nákupního centra či prostých kolemjdoucích. Protože průměrný čas, po který člověka baví sledovat průběh lan party, se pohybuje někde mezi třiceti sekundami a třemi minutami, připravila společnost Progamers spolu s dalšími partnery (jejich výčet naleznete na konci článku) doprovodné akce.

Hned zkraje byla trojice stojanů s nainstalovanými PS2, kde jste si mohli spolu s kamarádem zahrát závodní hry Gran Turismo 4 a MotoGP 3 či akční God of War. Všechny jmenované patří mezi opravdu chytlavé záležitosti, a tak někteří dokázali vytuhnout u PS dvojek celkem dlouhou dobu. O kus dál prezentovala firma Nintendo svůj nejnovější handheld s názvem Nintendo DS. Osobně jsem strávil nemalou chvíli u těchto šikovných mašinek, na kterých byly mimo jiné prezentovány dvě žhavé novinky - Ridge Racer a NFS: Underground 2. Obě celkem šikovně využívaly možností dotykového displeje a i z hlediska hratelnosti jsem byl mile překvapen. Spolu s Nintendo DS byla k dispozici i konzole Nintendo Gamecube, na níž se dala hrát zábavná variace tenisu (něco jako Tennis Critters).  

 
V prvním patře čekaly na bohaté papínky a jejich nadité peněženky progaming shopy.

Kvalifikace na ESWC a pak honem domů!

Paralelně s BYOC lan-party probíhala i kvalifikace na ESWC. Vítězové turnajů ve hrách Counter-Strike, Warcraft 3 a Pro Evolution Soccer 4 získali možnost reprezentovat Českou republiku ve Francii na světovém šampionátu. V případě Counter Strike se zadařilo suverénům z klanu Team +, kteří skončili s konečným počtem sedmi vítězství a nenašli tak sobě rovného soupeře. Ve Warcraftu 3 rozhodovaly opravdu nepatrné rozdíly a z trojice borců SGC.Frido, huM4nic a ACT.Giacomo vyšel jako vítěz poslední jmenovaný. V Pro Evo 4 turnaji se na první místo probojoval hráč s nickem Vortex následován dvojicí Prera a Thor. Většina těchto zápasů byla v průběhu dění promítána na velké promítací plátno, doprovázená příslušným komentářem. Kompletní seznam vítězů v příslušných turnajích naleznete zde.


Celá akce byla těsně spjata i s propagací online hitu Battlefield 2, který právě příchází do obchodů. 

Po sečtení všech PRO a PROTI je jasné, že letošní AMD PG Challenge se nepovedla zdaleka tak dobře, jak se od ní všeobecně očekávalo. Extrémní teploty v kombinaci se špatným zázemím (absentující sprchy a toalety) udělaly s náladou hráčů i adminů své, problémy s registrací a hlavně s téměř neexistujícím doprovodným programem se také nedají jen tak zamazat.

Naproti tomu stojí drobné vychytávky, které rozhodně potěší; příjemná ženská obsluha, šikovné masérky a koneckonců i všudypřítomné hry. Do budoucna by bylo dobré zaměřit se také na diváky, aby z toho i oni něco měli...

V další kapitole si budete moci prohlédnout zejména rozsáhlou obrazovou dokumentaci z celé akce...

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , ,