Angry Birds 2: ještě naštvanější (mobilní recenze)

Naštvaní ptáci se vrací ve druhém plnohodnotném pokračování. Stojí stále za to?

Jen stěží budete hledat populárnější mobilní tituly než ty ze série Angry Birds. Když v roce 2009 Rovio Entertainment vydalo vůbec první díl, asi ještě netušilo, jakým celokulturním fenoménem se naštvaní ptáci stanou – například fakt, že existuje více než desítka her s označením Angry Birds mluví za vše.

Na letošní rok si vývojáři ale připravili na rozdíl od předchozích dílů, které byly buď spjaté tématicky, anebo i jako spin-offy kompletně měnily původní žánr, plnohodnotné pokračování s názvem Angry Birds 2. Co očekávat za novinky? A co zůstalo při starém?

IMG_4348.jpgIMG_4349.jpgIMG_4351.jpg

Vše při starém

Předně je třeba říct, že navzdory očekáváním zůstává Angry Birds 2 v podstatě identickou hrou jako předchozí díly. A to doslova, takže se opět připravte na střílení naštvaných ptáků z virtuálního praku do nejroztodivnějších konstrukcí plných nenasytných prasat. Ani příběhová zápletka se bohužel nezměnila – prasata opět ukradla vejce a mají chuť na omeletu.  

 

Stěžejním kamenem hratelnosti Angry Birds byli vždy samotní opeřenci. Ve dvojce tomu není jinak

 

Stěžejním kamenem hratelnosti Angry Birds byli vždy samotní opeřenci. Ve dvojce tomu není jinak – těšit se můžete na staré známé tváře v podobě Červeňáka, Matildy, Chucka a další včetně všech jejich nezapomenutelných schopností. Novým přírůstkem do rodiny je třeba Silver, se kterou se můžete během letu vymrštit k zemi a prorazit třeba kámen.

IMG_4352.jpg

Angry Birds 2 znovu klade důraz na odlišné materiály a zdá se, že daleko více než kdykoliv předtím. Tentokrát budete muset doopravdy promýšlet každý vrh, protože jinak se vám danou konstrukci nepodaří ani narušit. Takový přístup rozhodně vítáme, protože do hry vstupuje jakýsi taktický prvek. Jde o malé předělávky nebo vylepšení, ale víceméně jen k dobru, což rozhodně oceňujeme.

Skvělá hratelnost   

I další změny Angry Birds 2 jsou spíše kosmetického rázu. Ptáky nebudete mít ve dvojice vyskládané pěkně za prakem, nýbrž je dostáváte prostřednictvím jakýchsi karet. Vedle těch klasických jsou tu i bonusové – na nich může být schopnost proměnit veškeré materiály v led či koupelové kachničky, které se rozsypou po konstrukci a pomalu, ale jistě narušují její stabilitu. Někdy se bez bonusových karet neobejdete. Fajn je i to, že při dosažení určité hranice bodů získáte jednoho naštvaného ptáka k dobru a můžete se při vyčerpání všech ostatních do hry vrátit ve velkém stylu.

IMG_4353.jpgIMG_4354.jpgIMG_4355.jpg

Levelů, z nichž každý má několik místností, je 250, což je více než úctyhodné číslo. Uspořádány jsou do devíti prostředí, vyznačujících se nádherným a stylovým zpracováním. Vedle klasicky komiksového a nadsázkou říznutého artu na vás čekají velkolepé efekty deště, bouřkových blesků, nádherné západy slunce, prasata a předměty odletující směrem k obrazovce, groteskní muzika, a tak dále. To vše nádherně plynulé. Po stránce grafické se Angry Birds 2 povedly mimořádně a běží zcela plynule, ať už hrajete na starších či novějších modelech. My hru zkoušeli na iPhonu 6 a HTC One X+ a nezaznamenali jediný cuk.

Zase ty mikrotransakce

Rovio do dvojky Angry Birds zakomponovalo free-to-play model a to znamená, že i tady se setkáte s mikrotransakcemi. Ve hře jsou přítomny akční body v podobě životů, jichž máte celkem pět, při každém opakování jedné úrovně jeden ztrácíte a na jeho obnovení budete muset několik desítek minut čekat. To není zrovna přívětivé a zvlášť při těžších úrovních se placení – pakliže chcete hrát nepřetržitě - vyhnete jen horko těžko.

IMG_4356.jpg

Na druhou stranu Rovio připravilo i několik ulehčováků. Jednak při neúspěšném levelu můžete zhlédnout reklamu a získat opeřence navíc, druhak v Angry Birds 2 existuje virtuální měna, díky které se můžete vrátit do hry hned s několika ptáky navíc. Tu získáváte jako odměny během hraní. Nic to ale nemění na tom, že těžší úrovně projdete bez nákupů daleko hůř.

IMG_4357.jpg

Angry Birds 2 zůstávají těmi dobrými naštvanými ptáky, které jsme měli a máme tak rádi. Rovio zůstalo u klasických hratelnostních prvků a obohatilo je jen o málo nových. Vítáme důraz kladený na různorodost chování materiálů, přesnější fyziku, bonusové karty, počet levelů, krystalickou grafiku a klasickou hratelnost, zklamaní jsme naopak z absence výrazných inovací, které by ospravedlnily číslovku 2, neoriginální zápletky a mikrotransakcí.

         

iPhone
Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Logická arkáda
Výrobce: Rovio Entertainment
Začátek prodeje: 30. července 2015
  • Stylová grafika
  • Stále skvělá hratelnost
  • Drobné upgrady
  • Málo novinek
  • Mikrotransakce
    

Angry Birds 2 prošly spíše než revolučními změnami kosmetickým liftingem. Pakliže jste měli rádi původní hry, budete se i u dvojky královsky bavit. Jestliže jste čekali posun jiným směrem anebo alespoň výraznější evoluci série, ani se bohužel nekoná. I tak Angry Birds 2 stojí za vyzkoušení. 

Hra byla testována na zařízení HTC One a iPhone 6 a je zcela zdarma ke stažení na Google Play a AppStore.

Za zapůjčení iPhonu děkujeme eshopu CZC.cz. logo_vertikalni_CZC.cz.jpg

Diskuze (3) Další článek: Evolve se obohacuje o nového lovce Jacka a mapu Murder Pits

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,