APVTS zasílá poslancům žádost o konkrétní podporu vysokorychlostního internetu

V rámci projednávané novely Zákona o daních z příjmů předložila Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) Rozpočtovému výboru PČR návrh na umožnění daňových úlev za VYSOKORYCHLOSTNÍ připojení k internetu. Návrh však minulý týden neprošel hlasováním Výboru.

APVTS svůj návrh daňových úlev pro domácnosti nadále považuje za jednu z možností, jak dosáhnout co nejrychleji evropského průměru ve využívání vysokorychlostního internetu u běžných občanů. Proto APVTS zasílá dopis všem poslancům Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby zákon podpořili přímo v Poslanecké sněmovně při jeho druhém čtení na 37. schůzi Sněmovny, která začíná v úterý 2. listopadu.

APVTS podložila svůj návrh analýzou možností úlev z daně z příjmů fyzických osob při pořízení vysokorychlostního internetu. Výsledky orientačních propočtů dopadu na státní rozpočet, které připravila poradenská společnost KPMG, ukázaly, že dopady na státní rozpočet by byly neutrální, případně dokonce pozitivní, vzhledem k dodatečnému výběru DPH i daně ze zisku telekomunikačních operátorů.

Předseda APVTS Svatoslav Novák k tomu říká: „Návrh Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) na daňové úlevy pro domácnosti při pořízení vysokorychlostního internetu je podle dosavadní praxe z vyspělých zemí tím nejefektivnějším nástrojem, který by rozvoj vysokorychlostního připojení v domácnostech v České republice citelně, navíc ve velmi krátké době podpořil. Daňové úlevy by zároveň byly velmi účinným nástrojem v připravované Národní strategii pro vysokorychlostní internet, a to s velmi malým dopadem na státní rozpočet a s nízkou administrativní náročností oproti jiným zvažovaným alternativám.“

Svatoslav Novák dále dodává: „V době, kdy se stále zřetelněji ukazuje, že největším národním bohatstvím budou znalosti a dovednosti našich občanů, je podpora přístupu většího počtu lidí k vyspělým komunikačním prostředkům zásadní prioritou, proto doufáme v podporu našeho návrhu u poslanců Parlamentu ČR.“

Zdroj: TZ

Diskuze (1) Další článek: King Arthur pro konzole je na obzoru

Témata článku: , , ,