Athlon XP – eXtra Performance

Když se v průběhu prázdnin dostala na svět zpráva, že AMD hodlá změnit značení svých procesorů podle takzvaného Performance Ratingu, téměř nikdo toto nebral vážně. Přesto to však podle posledních informací vypadá, že AMD se tímto směrem vydá a přesně jako před pár lety Cyrix bude své procesory značit poněkud jinak než konkurence.
Když se v průběhu prázdnin dostala na svět zpráva, že AMD hodlá změnit značení svých procesorů podle takzvaného Performance Ratingu, téměř nikdo toto nebral vážně. Přesto to však podle posledních informací vypadá, že AMD se tímto směrem vydá a přesně jako před pár lety Cyrix bude své procesory značit poněkud jinak než konkurence.

Athlon XP novým procesorem od AMD
Přibližně za měsíc by měl světlo světa spatřit první kousek značený podle této „zázračné metody,“ která ovšem v minulosti dokázala potopit konkurenční firmu Cyrix (poté přešla pod křídla VIA). Tento kousek by měl nést poněkud neobvyklé označení – Athlon XP, ale stále by měl být vyráběn podobně jako ostatní procesory s jádrem Palomino. Toto jádro by však mělo obsahovat některé, v současné době blíže nespecifikované funkce. Pakliže jste se také pozastavili nad označením tohoto procesoru, vězte, že nejste jediní, kterým se toto nezdá. Stejně jako Microsoft, který slibuje oficiální uvedení svého nového operačního systému – označovaný právě jako XP, i AMD naplánovalo uvedení nového produktu na přelom října a listopadu. Ve stejné době se tak na trhu objeví dva výrobky s podobným jménem. Dá se tedy předpokládat, že obě firmy vsadí na podobnou reklamní akci a sice za účelem podpory a rozšíření podvědomí veřejnosti o tajemné zkratce XP (eXtra Performance v případě firmy AMD a eXPerience u firmy Microsoft).

Současné označení Nové značení
1333 MHz 1500+
1400 MHz 1600+
1467 MHz 1700+
1500 MHz 1800+
1600 MHz 1900+

Co je to Performance Rating, neboli PR index v praxi
Snad poprvé se do širšího podvědomí veřejnosti dostalo označení PR v souvislosti s uvedením procesorů dnes již zkrachovalé firmy Cyrix. PR, někdy také značené jako Public Relation index (přeložitelné snad jako „síla podvědomí u veřejnosti“), byl nejspíše jednou z příčin, proč společnost Cyrix zkrachovala. Uživatelé si totiž nemohli zvyknout na to, že výkon procesorů byl značen podle toho, jaký procesor konkurenční firmy jste potřebovali k tomu, abyste dosáhli srovnatelného výkonu. Na toto si však uživatelé nezvykli a firma Cyrix se tak postupně hrnula do záhuby. Ještě by stálo za to zmínit, že podobný systém značení procesorů používalo AMD již dříve, ale pouze u starších procesorů a velmi rychle tuto metodu opustilo.

Lze se tedy jen dohadovat, proč se AMD rozhodlo opět vejít na stejnou kolej a porušit přitom ono známé a již mnohokrát potvrzené přísloví „nikdy nevstupuj do stejné řeky.“ Za vším bude nejspíše pokus marketingových pracovníků AMD o to, aby se lidé dozvěděli, že jejich produkty jsou na mnohem vyšší úrovni než u konkurence. Z většiny testů totiž vychází AMD mnohem lépe než Intel, který v současné době představuje jediného velkého (a vlastně celkově největšího) konkurenta. Lidé si však tyto informaci těžce shánějí a když se podívají do jakéhokoliv prospektu, vždy si spojí Athlon 1 GHz s podobným kousek od Intelu a sice Intel Pentium 4 na 1 GHz. Přitom se jedná o naprosto rozdílné produkty s naprosto odlišným výkonem.

Je tedy otázkou do diskuse, zda se firmě AMD tento poněkud svérázný krok vyplatí. Přeci jen si myslím, že jejich pozice na trhu je několikráte stabilnější než před lety u dnes již zkrachovalého Cyrixu. Může si tedy s mnohem čistějším svědomím tuto akci obhájit a opravdu dovést vše do zdárného konce – přesvědčení uživatelů, že jejich produkty „šlapou“ lépe než u konkurence.

Diskuze (7) Další článek: Bullenjagt – tankem proti policii

Témata článku: , ,