Baldur's Gate 2

Jak je již tradicí ve filmovém a herním průmyslu, když je něco trhák, následuje pokračování. Pokud se to lidem líbí a navíc to vydělává, proč do toho nejít. Kvalita různých pokračování je pak často velice diskutabilní a není výjimkou, že tyhle nastavované kaše zkazí pověst i svému předchůdci. A protože je Baldur's Gate druhým dílem, dalo by se předpokládat, že…

Žánr: RPG
Minimum: Pentium II 233 MHz, 32 MB RAM, Windows 95/98 s DirectX 7.0, 750 MB HDD, 4X CD-ROM, 4 MB grafická karta, zvuková karta
3D: ne
Multiplayer: ano
Výrobce: Black Isle Studios, BioWare Corp.
Distributor:
Interplay

Firma Interplay není v oblasti RPG her žádným nováčkem a většina ji bude znát alespoň podle titulu Dungeon Master, který se rovněž po letech dočkal svého pokračování ve formě Dungeon Master II a bylo to tak kvalitní, že většina stále věří, že „trojka“ musí určitě ještě vyjít. Baldur’s Gate 2 je už podle číslovky v názvu rovněž pokračování již vydané RPG pecky, která po svém objevení ohromila celou RPG komunitu tím, že byla prostě skvělá ze všech stránek. Vynikající engine, grafika, hudba, zvuky, souboje, hratelnost, příběh. Prostě všechno. Na enginu hry Baldur‘s Gate pak do dnešního dne Interplay vydal další RPG tituly Planescape: Torment a IceWind Dale. V obou autoři ukázali, že v žádném případě nechtějí vydávat „nastavované kaše“ a těžit z enginu, který vytvořili, na který naplácnou pokaždé trochu jinou omáčku. Každá z her se hraje od počátku úplně jinak, na hráče jinak působí a zážitek z každé z nich je úplně jiný. V Planescapu máte napevno danou postavu a děj probíhá v jakési retrospektivě, IceWind je zase hutný, akčnější, tužší, méně dialogů, více soubojů a partu si celou vytvoříte na začátku hry sami tak, jak chcete. Nyní přichází na pulty ale něco trochu jiného. V pořadí čtvrtá hra na stejném enginu je přímým pokračováním toho, co dalo celé sérii impuls – pokračování původního Baldur’s Gate. Pojďme se tedy podívat, jak se autoři vypořádali s tímhle.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Přiznám se, že jsem při instalaci neprožíval zrovna nejpříjemnější chvíle, protože jsem si BG zamiloval a měl jsem obavy ze zklamání, které by mi mohlo tohle pokračování přinést. Po plné instalaci, která mi zabrala cca 2,5 GB na disku (není nutné, ale nemusíte pak při hraní přehazovat CDčka) jsem si ještě prolezl adresář s hrou a našel jsem v něm šikovnou utilitu na vlastní nastavení hry. První, co mě příjemně překvapilo, byla novinka v možnosti prakticky libovolného rozlišení. Tak to je pecka. Hrát je možné v rozlišeních od 640 x 480 až po 2048 x 1536(!). No a navíc je tu možnost zapnout 3D podporu. To mi vyrazilo dech. Kdo miluje nádhernou grafiku této série, bude při vyšších rozlišeních chrochtat. Já to teď dělám a vůbec se za to nestydím. Z dalších možností nastavení hry zde pak ještě najdete pět stupňů obtížnosti, možnost namapování klávesnice pro celou spoustu činností a ještě celou spoustu dalších graficko-herních voleb. Úvod je tedy výborný.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Začátek hry stejně jako v „jedničce“ patří vytvoření hlavního hrdiny. V BG2 vytváříte postavu jen jednu a možnosti jsou stejně bohaté jako jsme už zvyklí. Od pohlaví přes povolání, rasu, přesvědčení, oblíbené zbraně, speciální schopnosti až po vygenerování počátečních schopností, portrét, zvuky či jméno. Portrét i zvuky si můžete vytvořit vlastní, každá postava má i svůj životopis, který můžete editovat a jednu věc, kterou doporučuji, protože je skvělá, je přiřazení tzv. AI scriptu, podle nějž se bude hrdina chovat. Není to novinka, ale často to hráči opomíjejí a je to škoda. K dispozici máte řadu předdefinovaných scriptů přímo ve hře a na Internetu najdete i utilitku, kterou si můžete jednoduše vlastní script vytvořit. Ještě doplním, že postavu si můžete i naimportovat z předchozího dílu hry a navíc zkušenostní omezení, které bylo v prvním dílu je posunuto podstatně výš.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Vlastní hra se odehrává v notoricky známém fantasy světě, nyní v krajině Amn, kde se budete většinou pohybovat po městě Athkathla. Začínáte ve vězení, kde jste drženi spolu se dvěma známými souputníky z prvního dílu – s Jaheirou a Minscem. Postupem času se setkáte i s dalšími postavami, které již znáte a zde si všimnete jedné změny – že někdy vypadají poněkud jinak než v prvním dílu. Trochu mě to rozhodilo a musel jsem si nějaký čas zvykat, ale už je to v pořádku. Jak budete procházet inventáři, informacemi, mapou, kouzly apod., všimnete si řady detailů, které byly do hry přidány. Jmenujme například možnost zapisování vlastních poznámek do mapy, jejich editaci a mazání. Navíc můžete poznámky v mapě barevně odlišovat a v případě potřeby je i skrýt. I váš deník (Journal) doznal změn k lepšímu a přehlednějšímu. Jednotlivé poznámky o questech, které se automaticky zapisují, se nyní dají třídit a splněný quest se vám přesune do sekce úspěšně zvládnutých úkolů a zmizí ze seznamu toho, co je třeba (nebo spíš co je možné) ještě ve hře udělat. A stejně jako v mapě i do deníku si můžete vepisovat vlastní poznámky a editovat ty, které tam už jsou. Další drobností je třeba to, že předměty, kterých můžete mít v inventáři víc v jedné pozici (třeba šípy) se vám automaticky skládají do sebe a není nutné je ručně přeskládávat. Ve hře si všimnete drobného, ale užitečného vylepšení v tom, že pokud potřebujete některou postavou jít na místo, kde stojí jiná, provede se to samo a není nutné ručně s první postavou nejdříve poodejít, což oceníte třeba při otvírání truhlic apod. No a ještě zmíním aspoň to, že je možné skrýt veškeré menu i s portréty postav a hrát hru na plnou obrazovku. Je to mnohem lepší, protože vidíte podstatně větší prostor, než když hrajete v okně a pokud se naučíte hru ovládat klávesovými zkratkami, hned to celé zase vypadá a hraje se úplně jinak (matně se mi vybavuje práce s PhotoShopem – pozn. šéfredaktora :)). Menu je možné kdykoliv zobrazit nebo skrýt pomocí jediné klávesy a navíc se samo ukáže v případě, že je to potřeba. Když v souboji někdo uštědří soupeři tzv. „critical hit“, zatřese se celá obrazovka. Všechno to, co v tomto odstavci popisuji, má podstatný vliv na to, že je hratelnost posunutá ještě výš než tomu bylo kdy předtím.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

K některým změnám došlo i ve vlastní hře a jejích pravidlech (která jsou již tradičně v duchu licencovaných pravidel AD&D second edition). Spoustu věcí budete znát, některé ale doznaly úprav, některé zmizely a některé nové byly do hry přidány. Zloději mohou nastražovat pasti, některé postavy mohou měnit svoji podobu, změnila se trochu i kouzla a vztah mezi inteligencí a schopností se kouzla učit atd.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Fakt, který zjistíte velice brzy poté, co se do hry ponoříte, bude ten, že je hra návyková. To, co nám BG2 předkládá, zdaleka předčilo všechna moje očekávání. Od samého začátku je hra udělaná tak, že vás přímo nutí u ní sedět a hrát. Prvnímu dílu by se daly možná vytknout občas pusté dialogy. Tomu je konec a většina postav, se kterými budete v BG2 přicházet do styku a zapřádat konverzaci, má pro vás něco důležitého. Naopak, questů a postranních úkolů a rébusů je tolik, že nevíte, co dřív a musíte se s těžkým srdcem rozhodovat, co udělat dřív a co později. Navíc ne všechno je možné provést kdykoli a řada úkolů končí po určitém čase a už se k nim nedostanete. Do party se vám přidávají další dobrodruzi, kteří ale často dřív nebo později mají svůj problém, který je svazuje a je na vás, jestli se rozhodnete jim v něm pomoci. Pokud pak máte v partě víc takových společníků, nejen, že si neustále stěžují a připomínají své problémy, které chtějí řešit, ale hádají se i mezi sebou. Vám z toho duní hlava a snažíte se přijít na způsob, jak je uklidnit a jak vyhovět pokud možno postupně všem. Do toho se zaplétají další questy, a když už nevíte kudy kam, tak vás někdo z party, do něhož jste postupně slušně nainvestovali na jeho zdokonalení a výzbroj, opustí, protože jste mu nezvládl pomoct. Zapletenec se zaplítá, hra se rozjíždí a vy jste zmateni a přitom nadšeni vynikající hrou. Spletité uličky měst, válka klanů, nebezpečné noční procházky ulicemi plnými zlodějů a lumpů, chodby plné pastí a zamčených dveří, tajné chodby, sklepení, odkud nevíte, kdy na vás co vybafne, paráda. Velice často se dostáváte do situací, kdy netušíte, jak se správně zachovat, ale musíte se v okamžiku nějak rozhodnout. Rozhodování je o to těžší, že má na další vývoj hry význam, ale vy ještě netušíte jaký. Najímají si vás různí vlivní lidé, kteří jsou často příslušníky různých sekt a klanů, jejichž pozadí je pro vás tabu. Jeden soupeří s druhým, máte pomoci tomuhle nebo naopak tomu druhému? Co je lepší? Co je aspoň lepší pro mě? Jak z toho ven? Do toho vám začarují největší kámošku z družiny a dostat ji z toho ven vypadá na další tvrdý a dlouhodobý oříšek, navíc na něj nemáte čas. Tak co teď?

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Atmosféra hry je vynikající. Příběh je tak hutný a jeho zpracování a provázanost tak skvělé, že se to snad slovy nedá popsat. BG2 je vynikající RPG, které vás dostane. Rád bych doporučil všem, kteří budou hru hrát, aby si udělali před jejím začátkem trochu času, který by věnovali nastavení hry, scriptů, vygenerování postavy a pak postupně studiu všeho, co hra nabízí. Ke každému předmětu, zbrani, kouzlu, ... máte ve hře detailní popis, kde můžete najít spoustu užitečných informací. To samé platí i o postavách, jejich povolání, rase, umění, zvláštních schopnostech, nemocech, zakletí apod. BG2 je vynikající hra, která je o to lepší, čím víc o ní víte. Není to bezhlavá honička za zkušenostmi. Pamatujte, že prakticky všechno má na další vývoj vliv. Dokonce i vlastnosti jako třeba šarm hrají ve hře svoji roli. Využívejte k různým úkonům postav, které k tomu mají největší předpoklady. Soupeři, se kterými bojujete, jsou velice různorodí, a to nejen vzhledem a tuhostí, ale i svými slabinami. Je potřeba často zkoušet, co na koho platí. Někoho můžete mlátit sekerou celou věčnost a ani to s ním nehne. Stačí ale dvě kouzla a je v pánu. A naopak. Někomu vadí oheň, jinému chlad či jed. Na někoho to chce jít zblízka, jiného si držte dál od těla. Kouzel, kterých je ve hře hodně přes sto, je dobré využívat s rozvahou a je dobré znát, co které kouzlo způsobuje. Každá postava má jiné schopnosti, proto si vytvářejte vyváženou partu, kde je každý dobrý v něčem. Dál to je na vás. A ještě doporučím jedno – pokud můžete, tak si ke hře zalezte a nastavte si hudbu a zvuky na trochu vyšší úroveň. I po této stránce má hra výbornou atmosféru, která se tímto násobí. Budete mít skvělý pocit, že jste „in“ a že to všechno, co vidíte na monitoru, se děje okolo vás. V mém kutlochu a se surroundem a vývodem grafiky na velkou televizi se dokáže v mžiku vytvořit úplně jiný svět, ze kterého se vůbec nechce zpátky.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Konec je jasný a vyplyne z toho všeho, co už tady bylo napsáno. BG2 nejenom, že splnila to, co se od ní čekalo, ale nad očekávání hutným příběhem podpořeným spoustou vychytávek již tak vynikajícího enginu představuje hra něco, co si mnozí ztěží dokážeme představit, že je vůbec v lidských silách dát dohromady. Mám-li se o hře vyjádřit bodově (což se přiznám činím vždycky nerad), mám-li být objektivní a zároveň se i vejít do desetibodové stupnice, nemohu jinak než napsat, že deset je málo. Ať se na hru dívám z jakého pohledu chci, nemohu najít nic, co bych jí mohl aspoň trochu vytknout. Manuál, který čítá přes 250 stran, pomůže těm, kdo jsou noví nebo nemají jasno v AD&D pravidlech, nastudovat detailně všechno, co je potřeba, najdete v něm všechny potřebné tabulky a popisy všeho, co ve hře najdete včetně některých důležitých lokací a postav.

Baldur´s Gate 2Baldur´s Gate 2

Pokud budete chtít o hře najít na Internetu další informace, doporučuji stránky na její planetě www.planetbaldursgate.com, která je rozdělená na sekce věnované všem doposud vydaným hrám z této série.

Grafika: 10/10
Zvuky: 10/10
Hudba: 10/10
Hratelnost: 10/10
Ona… je prostě dokonalá…
Celkové hodnocení: 10/10 je málo
Diskuze (9) Další článek: Kdo vyhrál GeForce2gts od AT Computers?

Témata článku: , , , , , , , ,