Batman: Arkham Knight – všechny dostupné informace

Včera byl oficiálně představen epický závěr trilogie ušatého ochránce Gothamu, kterého se opět chopí Rocksteady. Může to vůbec dopadnout špatně?

Jasně, že může. První dva díly bezesporu patří mezi klenoty žánru akčních adventur a ukazují Batmana v temné záři, od které by se mohl ledacos přiučit i pan Nolan. Rocksteady zkrátka umí a my jsme o to více natěšeni, jelikož jde o závěr trilogie. Závěr boje o svobodu Gothamu. A vývojáři do toho dají všechno. Pojďme se podívat na všechny dosud dostupné informace a detaily.

0ed82ccc-94213.jpg 27ea2299-94196.jpg 5962d0ed-94201.jpg

All in aneb všichni proti netopýrovi

Události Arkham Knight jsou úzce spjaty s trilogií a především s druhým dílem Arkham City, po kterém se také odehrávají. Jak jste jistě poznali z traileru, Scarecrow pohrozil obyvatelům Gothamu útokem a ti vzali nohy na ramena. Město je téměř opuštěné a v ulicích vládnou nepokoje. Po smrti Jokera se totiž většina zloduchů spojila a rozhodla se jednou pro vždy nakopat ochránce Gothamu do zadnice. A náš hrdina z toho rozhodně není nadšen. Rocksteady navíc spolupracuje s DC Comics na vytvoření zbrusu nového zloducha, který otestuje schopnosti Batmana na doraz.

Zavítat bychom měli do nové oblasti Gothamu, která bude pětkrát větší, než Arkham City. Samozřejmě se máme těšit na mnohem detailnější a rozlehlejší ulice, do kterých se vejde Batmobil. Ten mimo jiné budeme moci přivolat kdykoliv stiskem jediného tlačítka. Jak už jste asi pochopili, vozítko se stává nedílnou součástí hratelnosti. Jelikož je titul vyvíjen na konzole nové generace, dokázalo Rocksteady vyždímat jejich hardware na maximum. Díky tomu můžete očekávat extrémně detailní prostředí bez jediné nahrávací obrazovky.

6de4d63e-94215.jpg

Po městě se tak budete pohybovat v Batmobilu, také s ním lze provádět celou řadu triků a vyskakovat s elegancí baleríny. Vystřelovací hák a plachtění totiž budou nedílnou součástí vašeho repertoáru, takže nebude nevšedním vyskočit z vozidla a rovnou se vytáhnout na střechy, případně vyskočit a střemhlav hodit šipku do chumlu nepřátel. Na ulicích nebude hodně aut, zase ale narazíte na nepokoje, čítající až 50 lidí najednou.

74370d9b-94200.jpg 90a4ff37-94219.jpg 997dd35a-94203.jpg

Město je rozděleno do tří velkých oblastí, během svého putování se navíc dostanete i do mnoha dalších lokací, jako je např. úkryt Oracle, dcery komisaře Gordona. Samozřejmostí je celá řada dalších známých postav, které namluví tradiční tým dabérů.

Vše při starém a nákladní vlak novinek

Důležitou součástí hratelnosti bude proskakování okny a sklem obecně, díky tomu se budeme moci bez nahrávání a dalších zdržení dostat do budov a jiných stavení. Výkon konzolí dovolí opravdu nekompromisní destrukci a interakci s prostředím. Batmobile je téměř nezastavitelný a kromě střelby dokáže jen tak dotykem vyhazovat vozidla do vzduchu. Je to prostě tank.

Vrací se všechny gadgety a vychytávky, na které jsme byli zvyklí v předchozích dílech. Nyní půjde většina gadgetů využít přímo během boje, mnohé jsou také jednodušeji použitelné za běhu či letu, takže se dostanete opravdu všude. Jakési přirozené evoluce se dočkaly i pohyby a souboje. Nyní půjde například spojovat finišující údery, házet nepřátele do chumlu jejich vlastních kolegů a Batman obecně bude mnohem agresivnější a mobilnější.

a53ce251-94206.jpg

Rocksteady také zjednodušilo ovládání a pohyb hrdiny v prostředí. Vše je nyní mnohem intuitivnější, do skrýší a ventilaček se dá dostat prakticky odkudkoliv i za běhu, Batman mnohem více rozumí okolnímu prostředí, takže není problém vylézt a vyběhnout do většiny míst. Skvělou zprávou je absence multiplayeru. Vývojáři se soustředí na ten nejkvalitnější singleplayerový zážitek, který mohou hráčům přinést a Origins názorně ukázal, že to tak bude lepší.

Unreal a unreálně hezká grafika

Rocksteady prozradilo, že hra běží na silně upraveném enginu Unreal, s největší pravděpodobností třetí generace, jak tomu bylo u předchozích dílů. To může být na první pohled trochu zklamáním, především proto, že titul vychází na konzolích nové generace a nový engine (třeba Unreal 4) vypadal jako jasná volba. Tvůrci ale slibují opravdu markantní krok směrem vpřed a z prvních uvolněných screenshotů jim to i můžeme věřit.

ed09f390-94218.jpg edf478be-94217.jpg

Drasticky se zlepšila ostrost a kvalita modelů. Jediná postava ve hře má nyní více polygonů, než celé prostředí Arkham Asylum. To je vidět především v detailních obličejích, které mají působit velmi realisticky. Také se stačí podívat na brnění Batmana, které je extrémně detailní. Na oblečení ve hře je nyní aplikována technologie Apex pro realistickou fyziku pohybu, díky čemuž vypadá např. kápě netopýřího muže velmi věrohodně. Potěší také efekty počasí, jako je déšť, mlha a jiné částice, které jsou zachycovány na oblečení a kůži.

Stejně jako v případě předchůdců se máme těšit na detailní město plné malých detailů a easter ergů. Rocksteady se nesnaží vytvořit největší herní mapu v průmyslu, jde mu především o co možná nejdetailnější herní prostředí. A ze zkušenosti víme, že se nemusíme bát. Město bude plné neonů, částicových efektů a běhajících lidí, nebe budou křižovat vrtulníky a obecně má být prostředí mnohem živější.

bae13682-94154.jpg

Z prvotních informací lze vycítit starý dobrý smysl pro detail a snahu o dosažení vysoké laťky, která je studiu Rocksteady vlastní. I přes některé obavy je třeba říci, že vývojářům věříme a už se nemůžeme dočkat prvních záběrů ze hry. Batman: Arkham Knight vyjde pravděpodobně v říjnu letošního roku na PC, PS4 a Xbox One. Kdo se těší?

Zdroj: GameInformer

Diskuze (5) Další článek: Beta simulátoru Project Spark startuje na Xbox One

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,